40 jaar Antilliaanse Feesten: 3 dagen vol bachata, reggaeton en salsa, vriendschappen over grenzen heen en 430 liter rum

De aanhoudende hittegolf én de officiële start van de zomer morgen, doen dromen van een zwoel festivalseizoen. Moet zéker in je agenda: de ‘Antilliaanse Feesten’ op 10, 11 en 12 augustus. Het populaire festival in Hoogstraten lokt elk jaar duizenden (internationale) festivalgangers en staat niet enkel bekend als één van de grootste Caribbean festivals ter wereld, maar ook om het hechte community gebeuren: je ontbijt op de camping met de Colombianen die je vorig jaar ontmoette en danst er met je nieuwe Surinaamse vrienden. Hoogstratenaar Lode Verschueren organiseert het festival al maar liefst 40 jaar lang. Noem de Antilliaanse Feesten dus gerust een gevestigde waarde in het Belgische festivallandschap. Met de komst van ‘HAILA’, een grande dame uit de Cubaanse Salsa-wereld, ‘VAYB’ uit Haïti en ‘Las Estrellas de Buena Vista y Más’, da’s de band met vier originele leden van de wereldbekende en legendarische ‘Buena Vista Social Club’, is de line-up intussen helemaal compleet. Zin in een heerlijke vakantie in eigen land? Het volledige programma en tickets vind je op www.antilliaansefeesten.be

Morgen gaat de zomer officieel van start. De aanhoudende hitte lijkt een voorbode van wat de festivalzomer in petto heeft. Weercomputers voorspellen alvast dat de temperaturen een maximum zullen bereiken op 10, 11 en 12 augustus. Epicentrum van de hitte: de dansvloer op de Antilliaanse Feesten. Heet-heter-bloedheet.

40 jaar
Het intussen legendarische festival - de Antilliaanse Feesten wordt dit jaar 40 jaar - dompelt bezoekers onder in de kleurrijke Caraïbische cultuur. Het festival is een smeltkroes van muziekstijlen, genres en culturen. Op de verschillende podia vind je de grootste Caribbean, latin en afro en muzieksterren, maar evengoed artiesten die populair zijn op hun eiland, maar (voorlopig) nog niet daarbuiten. En ook de duizenden festivalgangers zélf komen uit alle uithoeken van de wereld - van Bonaire en Aruba tot Amsterdam. Verschillende culturen en muziekstijlen vloeien er moeiteloos door elkaar.

Het Cuba van Buena Vista Social Club

Op de drie podia artiesten als KASSAV’ (zouk, Guadalope), Troy (latin, Cuba), TSEAN (ritmo kombina, Curaçao), Damian The Lion (cubaton, Cuba), Diblo Dibala (soukous, Congo) en José Alberto (salsa, Dominicaanse Republiek) en dé soca-artieste van het moment Patrice Roberts (soca, Trinidad & Tobago). Werd nét toegevoegd aan de indrukwekkende line-up: ‘Las Estrellas de Buena Vista y Más’. In die band zitten vier originele bandleden van het legendarische en populaire ‘Buena Vista Social Club’. ‘HAILA’ (salsa, Cuba) en ‘VAYB’ (compas, Haïti) vervolledigen de programmatie van het driedaagse festival.

Of je nu muziekliefhebber of foodie (of beiden) bent, graag de heupen loszwiert of gewoon nood hebt aan vakantie: het belooft een festivalervaring te worden die al je zintuigen prikkelt en je meeneemt op een reis naar tropische oorden. Must-do!

Antilliaanse Feesten in cijfers

  • Lode Verschueren organiseerde 40 jaar geleden - in 1983 - de eerste editie van de Antilliaanse Feesten
  • 40 jaar geleden ging het over één avond, intussen is de Antilliaanse Feesten een 3-daags festival
  • Intussen staat de tweede generatie mee aan het roer van de Antilliaanse Feesten.
  • 4 dagen vóór het festival van start gaat, slaan de eerste kampeerders hun tenten al op
  • De festivalcamping is 1 groot dorp, met fitness area's, kapsalons en zelfgebouwde dansvloeren.
  • De organisatie laat 430 liter rum aanrukken. Goed voor duizenden cuba libre’s.
  • Je hoort er meer dan 12 verschillende muziekstijlen. Onder andere salsa, zouk, bachata, reggaeton, reggae, soukous, compas, soca, ritmo kombina, cubaton en urban sounds.
  • Honger hoef je niet te lijden. Een dertigtal foodtrucks serveren er exotische gerechten. Belgische frietjes vind je niét op dit festival.
  • Antilliaanse Feesten kan rekenen op meer dan 1000 vrijwilligers. Allemaal uit de buurt.
  • Vraag aan 100 festivalgangers hoe zij de ‘Antilliaanse Feesten’ omschrijven en je krijgt antwoorden als ‘één grote community’ en 'vriendschap over alle grenzen heen’.

Praktisch:

Antilliaanse Feesten

www.antilliaansefeesten.be

donderdag 10 augustus: 19.30u - 01.30u

vrijdag 11 augustus: 17u - ochtenduren

zaterdag 12 augustus 16u - ochtenduren

Een ticket voor donderdag kost 35 euro. Voor een vrijdag- of zaterdagticket betaal je 65 euro. Een combiticket voor vrijdag en zaterdag heb je voor 105 euro (zonder camping). Kom je donderdag, vrijdag én zaterdag, dan kost een ticket je 120 euro (zonder camping).

Wie donderdag, vrijdag en zaterdag naar het festival gaat én op de camping verblijft, betaalt 170 euro. Voor een festivalticket voor vrijdag en zaterdag + camping betaal je 140 euro. Wie enkel zaterdag naar het festival komt en op de camping verblijft, betaalt 85 euro.

Alle prijzen en tickets vind je op https://antilliaansefeesten.be/nl/tickets

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: