Het Mysterie van Avignon (La prophétie d'Avignon) is een mystery-reeks van France 2 over een jonge vrouw die tegen wil en dank wordt meegesleurd in een maalstroom van geheimzinnige gebeurtenissen die verband houden met een voorspelling over de toekomst van de wereld. De serie is een combinatie van een fantastische thriller, een familiesaga en een liefdesverhaal. Het Mysterie van Avignon gooide vorige jaar hoge ogen in Frankrijk en is nu te zien op Eén, vanaf zaterdag 15 maart om 21.50 u.

Het verhaal begint op een nacht bij volle maan in het grootste Gotische gebouw van Europa: het Pauselijke paleis in Avignon. Een waterspuwer die aan één van de verdedigingsmuren van het paleis hangt, lijkt plots tot leven te komen en werpt een vreemde lichtgloed op de voeten van de jonge nachtwaker. De volgende morgen komt de nachtwaker om in een verkeersongeluk; de gloed is verdwenen. Vanaf dat moment zal het leven van Estelle Esperanza (Louise Monot), de 28-jarige adjunct-curator van het paleis, drastisch veranderen.

Een paar dagen later komt Estelle ook zelf bijna om het leven wanneer een muur plots instort in de Erezaal, bij een renovatie die wordt geleid wordt David Périsse (Bruno Madinier), Estelles vroegere mentor én minnaar. Estelle wordt op het nippertje gered door Olivier Royal (Guillaume Cramoisan), de hoofdopzichter van de restauratiewerken. Door het instorten van de muur, komt er een prachtig glasraam te voorschijn in de vorm van een rozet, die een wonderlijke gloed verspreidt. Louis (François Perrot), de grootvader van Estelle, realiseert zich onmiddellijk dat dit slechts de eerste stap is in de openbaring van de Voorspelling van Avignon, die naar men zegt de toekomst van de wereld onthult tot in het vierde millennium. Louis heeft zijn hele leven gewijd aan de Voorspelling van Avignon, en volgens hem duidt de ontdekking van de rozet op het begin van de laatste maancyclus. Als die compleet is, zal de Voorspelling getoond worden aan 'degene met het pure hart', per definitie iemand van de familie Esperanza, die nauw verbonden is met het mysterie van Avignon. En wie anders dan Estelle kan de 'Uitverkorene' zijn?

Estelle doet het verhaal eerst af als onzin, maar door een aantal andere mysterieuze gebeurtenissen wordt ze gedwongen om het toch te geloven. Daarom gaat ze met de hulp van een aantal bondgenoten op zoek naar de Voorspelling van Avignon, maar ze wordt in haar zoektocht gedwarsboomd door de Broeders van Judas, een genootschap dat zich het geheim wil toe-eigenen en daarbij niets of niemand ontziet. Estelle ontdekt al snel dat niet veel mensen te vertrouwen zijn, zelfs degenen die dicht bij haar staan. De zoektocht naar de Voorspelling van Avignon wordt zo een spannende strijd tussen goed en kwaad.

Stijvolle reeks
David Delrieux, de regisseur van Het mysterie van Avignon, kreeg vorig jaar voor zijn film “Fleurs pour Algernon” op het festival van Monte-Carlo de prijs voor de beste fictiereeks. Volgens hem speelt Het mysterie van Avignon met verschillende registers: het vreemde en het mysterieuze enerzijds, en humor en ontspanning anderzijds. Om die combinatie op een geloofwaardige manier te brengen, heb je personages nodig die stevig geworteld zijn in realiteit van het leven: “Als je kijkt naar Estelle: in het begin van de reeks voelt zij zich helemaal niet 'geroepen' of 'voorbestemd'. Ze zal slechts stukje per stukje ontdekken dat zij eigenlijk de rode draad is van de Voorspelling. Ze is kwetsbaar en fragiel, maar tegelijk ook een echte vechter. Louise Monot slaagt er wonderwel in om al die emoties neer te zetten.” Ook stilistisch volgt de serie die lijn: "Om de mysterieuze en magische intrige van het verhaal te evoceren zonder in het ridicule te vervallen, hebben we gekozen voor soberheid: een silhouet, de wind in een gordijn. Was het er of was het er niet. De twijfel. We hebben ook veel met licht en kleur gespeeld. Vooral in de interieurscènes hebben we op een bijzondere, een beetje 'expressionistische' manier gecadreerd. Zo is Het mysterie van Avignon een heel gestileerde reeks geworden"

Delrieux was ook heel enthousiast over de kans die zijn team heeft gekregen om in het Pauselijke Paleis van Avignon te filmen: "Dat was een uitzonderlijke opportuniteit. Ik heb het Paleis dan ook op een genereuze manier in beeld kunnen brengen en volop gebruik gemaakt van de majestueuze dimensies van het gebouw. Het Paleis is eigenlijk het echte hoofdpersonage van de serie".

Aflevering
In het paleis van Avignon beëindigt de nachtwaker zijn ronde. Plots lijkt een stenen watersproeier tot leven te komen. Hij verspreidt een vreemde gouden gloed die op de voeten van de nachtwaker valt. Enkele uren later wordt de man overreden door een auto. De volgende ochtend leidt Estelle Esperanza, assistent-conservator van het paleis, een groep jongeren rond. Als iemand een vraag stelt over de mysterieuze voorspelling van Avignon, doet zij dat verhaal af als een mythe, maar haar grootvader heeft altijd geloofd dat het lot van de Esperanza’s verbonden is met de voorspelling. Later op de dag ontsnapt Estelle ternauwernood aan de dood als een muur plots instort en een enorm glasraam te voorschijn komt. Voor Estelle is dat het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen die zich tegen haar en haar familie lijken te keren …

Het mysterie van Avignon: op zaterdag 15 maart om 21.50 u. op Eén

www.een.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: