Giselle, het romantische ballet in twee bedrijven komt begin juli naar Kursaal Oostende in een uitvoering van 'The Moscow City Ballet'. Het stuk ging in première op 28 juni 1841 in de Parijse Opera. De oorspronkelijke choreografie is van Jean Coralli en Jules Perrot op muziek die Adolphe Adam voor het ballet componeerde. Het libretto is geschreven door Théophile Gautier en Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges. Zij lieten zich inspireren door de legende van de Wili's uit De l'Allemagne van Heinrich Heine.

Populair Ballet

Giselle is het laatste ballet uit de 19e eeuw dat mannelijke dansers een significante rol toebedeelt. Het is ook het enige bewaard gebleven ballet dat strikt binnen de stijlperiode van de Romantiek valt. Gautier schreef het ballet voor Carlotta Grisi, die als eerste de titelrol danste. In een productie van 1911 door de Ballets Russes vertolkte Tamara Karsavina de rol van Giselle. Beide uitvoeringen waren een kritisch succes. Tot op vandaag is Giselle een van de meest populaire balletten.

Het Verhaal

Het ballet vertelt het verhaal van een jong boerenmeisje, Giselle, dat verliefd wordt op Albrecht. Een heer van adel, maar vermomd als een boer. Hilarion, de aanbidder van Giselle, is jaloers. Op een feest met de hertog en de hertogin onthult Hilarion de echte identiteit van Albrecht. Giselles hart is gebroken en ze doodt zichzelf met Albrechts zwaard. Na haar dood wordt Giselle een van de "Wili's". Dit zijn geesten van bedrogen vrouwen die 's nachts mannen in hun val lokken en hen laten dansen tot ze doodvallen. Aan het hoofd staat één leider (Myrtha) die alle bevelen geeft. Als Albrecht Giselles graf bezoekt, wordt hij door de Wili's in een val gelokt. Giselle moet mee dansen met de Wili's, maar uiteindelijk slaagt ze er toch in Albrecht te redden.

Moscow City Ballet

Het Moscow City Ballet werd opgericht in 1988 door de Russische choreograaf Victor Smirnov-Golanov. Het ensemble was al meerdere malen te gast in het Kursaal, recent nog met Swan Lake. Ze toerden ondertussen al de hele wereld rond met hun repertoire van klassiek ballet en de beste dansers ter wereld.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Giselle
Datum: 
3 juli 2016
Locatie: 
Kursaal, Oostende

Reservatie:

Meer over