Gent Jazz Festival vult affiche aan met Pat Metheny & Ron Carter, John Scofield/Brad Mehldau/Mark Guiliana, Max Richter, Jill Scott, Lianne La Havas, dEUS ‘Soft Electric’ en veel meer

Gent Jazz Festival kondigt nieuwe namen aan voor zijn vijftiende editie die loopt van 7 t/m 16 juli. Op vrijdag 8 juli komen Pat Metheny & Ron Carter, John Scofield/Brad Mehldau/Mark Guiliana, en De Beren Gieren naar de Bijlokesite te Gent. Op zaterdag 9 juli concerteren Max Richter: from Sleep & The Blue Notebook en Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, en op donderdag 14 juli Jill Scott, Lianne La Havas en The James Hunter Six. Op zaterdag 16 juli sluit het festival o.a. af met dEUS ‘Soft Electric’.

Eerder al werden o.a. Ibrahim Maalouf “Kalthoum”, Kamasi Washington, Balthazar, St Germain, Flat Earth Society feat. Mauro Pawlowski, Moondog by Roland & Friends en Ibeyi aangekondigd. Gent Jazz Festival is dit jaar aan zijn 15e editie toe en dat wordt gevierd met een resem Gentse bands op 10 juli.

Vrijdag 8 juli, de tweede dag van het festival, staat in het teken van het betere gitaarwerk. Eerst gaan Pat Metheny en basveteraan Ron Carter aan de slag. Metheny staat bekend om zijn veelzijdigheid en improvisatietalent. Hij was ook een van de eersten die met gitaarsynths en elektronica aan de slag ging om zijn gitaargeluid te modificeren. Carter is een nog levende legende van het Blue Note-label die op contrabas aan de zijde stond van o.a. Miles Davis, Herbie Hancock, Wayne Shorter en Tony Williams. Op het einde van de dag staat een ander gitaarfenomeen op de Main Stage. John Scofield speelt al van in het begin van zijn carrière mee met groten als Chet Baker, Charles Mingus en Miles Davis, en heeft een lijst soloprojecten waar menig muzikant ontmoedigd van zou worden. Op Gent Jazz Festival vormt hij een “powertrio” met twee andere legendes: Brad Mehldau en Mark Guiliana. Op 8 juli brengt zanger Hugh Coltman ook een ode aan Nat King Cole en zijn de Gentenaars van De Beren Gieren opnieuw van de partij. Met Steven Delannoye op de Garden Stage haalt Gent Jazz Festival dan weer een van dé Belgische ambassadeurs van de saxofoon binnen. Hij speelt drie sets in verschillende bezettingen. Het Franse Airelle Besson Quartet sluit die dag de Garde Stage af.

Zaterdag 9 juli gooit Gent Jazz Festival het muzikaal over een volledig andere boeg. Niemand minder dan Max Richter komt dan langs. Richter is een klassiek geschoolde muzikant en componist wiens productionele overvloed niet lijkt in te boeten op kwaliteit, complexiteit en al zeker niet op durf. Als geen ander verstaat hij de kunst om hoogstaande klassiek muziek te componeren die gesmaakt wordt door een breed publiek. Op Gent Jazz Festival brengt hij werk uit twee legendarische albums: ‘Sleep’ en ‘The Blue Notebooks’. Ook al bekend voor 9 juli: Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra. Met zijn open mind en eclectische energie is Halsall een vernieuwer binnen de Noordelijke new-music beweging. Hij runt een eigen platenlabel en levert regelmatig een muzikaal kleinood van eigen hand af. Met zijn Gondwana Orchestra verlegt hij nog maar eens zijn grenzen en sluipt er een vleugje ‘Verre Oosten’ in het geluid van zijn band.

Het tweede luik van het festival, donderdag 14 juli, opent Gent Jazz Festival met een dag gewijd aan soulvolle R&B. Na enkele jaren windstilte maakte Jill Scott vorig jaar haar comeback met het album ‘Woman’. Ze keert daarmee terug naar de roots van Soul, R&B en Blues zonder ook maar een tikkeltje kitscherig te klinken en mag dat ook op Gent Jazz Festival komen bewijzen. Bij de half Griekse, half Jamaicaans-Britse Lianne La Havas stroomt veelzijdigheid door het bloed. Een label plakken op de klanken van haar jongste album ‘Blood’ is onbegonnen werk. La Havas wordt dan ook door alle critici geprezen om haar grote vooruitgang en artistieke durf. Bij The James Hunter Six staat de stem van frontman Hunter centraal. Geïnspireerd door de collectie 78-toerenplaten van zijn grootmoeder brengt hij het soort soul dat behendig balanceert tussen zoete revival en de rauwheid waar Daptone-fans zo’n voorliefde voor hebben. Voor de Garden Stage wist Gent Jazz Festival al Con Brio te strikken, een band die eveneens grossiert in de betere funk en soul.

Zaterdag 16 juli is de slotdag van het festival en met dEUS ‘Soft Electric’ vond Gent Jazz Festival alvast een waardige afsluiter. ‘Soft Electric’ toont een heel andere kant van het pop/rockfenomeen dEUS. Tijdens een zittend luisterconcert komt namelijk de diepgang van de nummers van Tom Barman veel beter tot uiting. Ideaal luistervoer dus voor het steevast aandachtige publiek van Gent Jazz Festival.

Gent Jazz Festival levert ook actieve inspanningen om jonge muzikanten te stimuleren en helpen groeien. Zo is er Jong Jazztalent Gent, een gezamenlijk initiatief met Brouwerij Duvel Moortgat. In 2015 won het Wout Gooris Trio de wedstrijd en kreeg de band een jaar de tijd om een bijzonder project te realiseren. Het resultaat zal tijdens deze editie van Gent Jazz Festival voor het eerst live te zien en uiteraard te beluisteren. Ook dit jaar gaat Jong Jazztalent Gent opnieuw op zoek naar een laureaat. De inschrijving voor de wedstrijd verloopt via het populaire VI.BE-platform van Poppunt. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een groep professionelen uit de sector.

Daarnaast wordt binnen een samenwerkingsproject met HoGent Conservatorium jaarlijks een gastmuzikant gevraagd om met een groep studenten van het conservatorium een coaching project uit te werken. Dit jaar gaan maar liefst drie gastmuzikanten aan de slag met 3 verschillende projecten.

Op 8 juli deelt SABAM ook opnieuw de SABAM JAZZ AWARDS uit. Op basis van zijn/haar parcours wordt een artiest met een beloftevolle toekomst beloond met 10.000 euro. Vijfduizend euro gaat dan weer naar een jong toptalent.

Tickets & info: www.gentjazz.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: