Ondergesneeuwd door het overaanbod op Netflix? De film 'La sociedad de la nieve' werd geprezen op internationale festivals en is een verborgen pareltje dat je moet ontdekken op het grote scherm. Ondanks de steun van streaminggigant Netflix en de vele prijzen, wist de film tot nu toe niet de aandacht te trekken die hij verdient. Toch is het een van de speerpunten tijdens cineMÁS, het festival van de Spaanstalige film, dat vanaf volgende week doorgaat op vier locaties in Vlaanderen.

Het is steeds vaker voorkomende trend: films worden gelanceerd via een streamingplatform, maar blijven vervolgens onder de radar. Vergelijkbaar is 'Argentina, 1985', een titel die tijdens de vorige editie van cineMÁS te zien was. De film kwam eerder al in stilte uit via Amazon Prime, maar was alsnog op alle vier de locaties helemaal uitverkocht. Cinema's zien het als hun taak om deze films toch de aandacht geven die ze verdienen.

Grote winnaar van de Goya's

'La sociedad de la nieve' ging op 9 september 2023 in première als slotfilm van het Filmfestival van Venetië. De film kreeg twee nominaties voor de voorbije Oscars, waaronder één voor Beste Internationale film. Bij de Goya's, de zogenaamde Spaanstalige Oscars, was het de grote slokop en ging de film naar huis met maar liefst twaalf beeldjes.

Het verhaal is bekend - een vliegtuig vol rugbyspelers en hun dierbaren crasht in de besneeuwde pieken van de Andes - en werd al eens verfilmd in 1993 door Frank Marshall in Hollywood, onder de titel 'Alive'. Regisseur J.A.Bayona maakt nu een nieuwe versie waarbij hij dieper ingaat op de innige emoties en ethische kwesties. Hoe kan je menselijk blijven in onmenselijke omstandigheden?

Maar waarom zou je iets in de cinema kijken wat je ook gewoon vanuit je luie zetel kan streamen? De ijzige bergtoppen, de adrenaline die je voelt tijdens de turbulente vliegtuigcrash en diepgaande dialogen vragen om het grote scherm. Voeg daar de opwinding van de rest van het publiek aan toe bij en het wordt een niet te missen cinema-ervaring.

Meer dan sneeuw

Tijdens cineMÁS branden een week lang de schijnwerpers op de nieuwste films uit Spanje en Latijns-Amerika. Van 24 t.e.m. 30 april op vier locaties in Vlaanderen kan je in Gent, Kortrijk, Mechelen en Antwerpen terecht voor deze bijzondere titel, maar ontdek ook 'La contadora de películas', waarmee het festival opent. Of het tedere 'Un amor' tijdens de slotvertoning.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: