Na zes dagen is het Filmfestival Gent reeds halfweg, tijd voor een balans. Met een overweldigende media-aandacht en niets dan positieve reacties was de openingsfilm De helaasheid der dingen alvast een schot in de roos. Maar ook de andere voorstellingen doen het zeer goed. En het festival is nog lang niet gedaan. Vanavond concerteert Kevin Costner in Handelsbeurs, het Traffic Quintet brengt op 14 oktober een muzikale ode aan filmdiva’s, de Japanse componist Shigeru Umebayashi geeft op 15 oktober een dubbelconcert in Vooruit, Andy García stelt op 16 oktober zijn film City Island voor en de Franse componist Alexandre Desplat sluit op 17 oktober het festival af na de uitreiking van de World Soundtrack Awards.

De opvallende mediacampagne van het festival werpt duidelijk zijn vruchten af. De ticketverkoop ligt maar liefst 10 procent hoger in vergelijking met vorig jaar, met zelfs pieken tot 3.000 verkochte tickets per dag. Ook de webverkoop is opmerkelijk gestegen, ondanks enkele pannes van ons informaticasysteem. Verschillende concerten zijn reeds uitverkocht, alleen voor Divine Féminin, het concert van het Traffic Quintet met muziek uit o.a. Birth, The Virgin Suicides, The Hours, Basic Instinct, Vertigo en Psycho is er nog een vrij groot contingent tickets beschikbaar via Handelsbeurs. Het concert is een echte aanrader door het originele concept: adaptatie van bestaande filmmuziek door Alexandre Desplat uitgevoerd door een quintet én begeleid door projectie van visuele creaties.

Ondertussen is reeds heel wat talent gepasseerd op het festival. Zo stelden volgende regisseurs hun films voor aan het festivalpubliek: Jörgen Bergmark (A Rational Solution), Henry Bernadet & Myriam Verreault (A L’Ouest de Pluton), Zou Peng (Dongbei Dongbei), Simon Ellis (Dogging: A Love Story), Florian Gallenberger (John Rabe), Federico Godfrid (La Tigra, Chaco), Gabriel Noble (P-Star Rising), Hakki Kurtulus & Melik Saracoglu (There), Erik Poppe (Troubled Water), Haim Tabakman (Eyes Wide Open), Miraz Bezar (Min Dit - The Children of Diyarbakir) en Peter Brosens & Jessica Woodworth (Altiplano).

Maar het grootste aantal gasten komt pas komende week aan. Zo verwacht het festival nog regisseurs Lee Daniels (Precious), Claude Miller (Marching Band), Raymond De Fellita (City Island), Jalali Babak (Frontier Blues), Damani Baker & Alex Vlack (Still Bill), Scandar Copti (Ajami), Xiaolu Guo (She, A Chinese), Eran Merav (Zion and his Brother), Cyrus Nowrasteh (The Stoning of Soraya M), Peng Tao (Floating in Memory), Esther Rots (Kan door huid heen), Kazuhiro Soda (Mental). Acteur en producent Andy García komt samen met zijn dochter Dominik voorstellen en uiteraard zakken heel wat filmmuziekcomponisten naar Gent of om de World Soundtrack Awards bij te wonen. Hebben onder andere hun komst bevestigd: Alexandre Desplat, Marvin Hamlisch, Shigeru Umebayashi, A.R. Rahman, Marc Streitenfeld, Johnny Klimek en Reinhold Heil.

Verder is het uitkijken naar drie Belgische films die in première gaan op het festival: Double Take van Johan Grimonprez (14/10), de documentaire Not Waving But Drowning van Elias Grootaers (12/10) en het portret over Tom Barman Tempo of a Restless Soul (voorheen Portrait of a Young Man) van Manu Riche en Renaat Lambeets (14/10). De grote aandacht voor de première van De helaasheid der dingen als openingsfilm van het festival betekende alvast een stevige duw in de rug voor de release van de film. De helaasheid staat momenteel op nummer 1 in de Belgische box office, net zoals destijds het geval was bij de premières van Daens en De Zaak Alzheimer als openingsfilm van het festival.

Veel bezoekers ontdekten reeds het boeiende Almost Cinema in Vooruit, net als de levendige anime-tentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Deze laatste loopt nog tot 10 januari 2010. Het festivalteam hoopt dat ook de komende week de publieksopkomst en –appreciatie even hoog blijft en wenst alle bezoekers nog veel kijk- en luisterplezier.

Meer info: www.filmfestival.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: