Ingrid Godon

Opera vindt steeds meer zijn weg naar het jonge publiek. Initiatieven als die van muziektheatergezelschap WALPURGIS maken dit mede mogelijk. Na hun succesvolle Prinses Turandot, zetten ze opnieuw een opera voor kinderen op de planken. Onder leiding van regisseur Judith Vindevogel wordt Beethoven's Fidelio heruitgevonden. Vanaf 6 jaar ben je welkom om plaats te nemen in de gevangenis waar zich een spannend verhaal zal afspelen.

Florestan zingt steeds liedjes waarin hij droomt over een betere wereld. Dit gaat in tegen de wil van Pizarro, en daarom houdt Pizarro hem gevangen. Het liefje van Florestan, Leonore, mist hem verschrikkelijk. Na twee jaar besluit ze hem te gaan bevrijden. Maar dat brengt heel wat gevaren met zich mee. Ze vermomt zich als de jongen Fidelio en doet zich voor als gevangenisbewaker om tot in de kerker te komen waar Florestan opgesloten zit. Onderweg leert ze Marcelline en haar vader Rocco kennen. Zal het hen lukken Florestan te doen ontsnappen?

Een liefdesverhaal, zo lijkt het. Maar het is meer dan dat. Ludwig van Beethoven schreef deze opera in de woelige jaren na de franse revolutie. De betere wereld waar Florestan over droomt, is dan ook een wereld van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Er bestaat nog steeds veel onrecht in de wereld en soms is er moed voor nodig om iets te veranderen. Over dat soort moed gaat Fidelio. Het is een pleidooi voor rechtvaardigheid en naastenliefde.

Fidelio is een interactieve voorstelling. Het jeugdige publiek maakt zelf deel uit van het decor. Er wordt gesuggereerd dat ook zij gevangenen zijn die aan het einde bevrijd worden. Om dit te vieren wordt met z'n allen Ode an die Freude gezongen, het Europese volkslied. Er worden dus niet alleen stukken uit het oorspronkelijke singspiel Fidelio gebruikt, maar ook andere bekende muziek van Beethoven. Sommige dienden uitsluitend als basis voor een geheel modern arrangement van Jago Moons. Geweldig te merken dat klassieke muziek en computergestuurde geluiden steeds meer hand in hand gaan en een nieuw geheel gaan vormen.

De oorspronkelijke Duitse tekst werd vervangen door een Nederlandse vertaling. Tevens werd er een Franstalig libretto geschreven voor de Franse coproductie. Complimenten aan de zangers, Annelies Van Hijfte, Astrid Stockman en Kurt Gysen, voor de verstaanbaarheid. Met klassieke zangtechniek is dat niet altijd een evidentie. In de Nederlandse versie werd er geopteerd voor Vlaamse tussentaal. Er kan gediscussieerd worden of algemeen Nederlands gepaster zou zijn gezien het doelpubliek en met schoolvoorstellingen in het vooruitzicht.

Zoals het het hedendaagse theater betaamt, is ook Fidelio een multimediale voorstelling. De kerker waar Florestan wordt opgesloten zie je uitsluitend op filmbeelden. Wanneer personages van het speelvlak in de kerker verdwijnen, verschijnen ze dus op het scherm. Eenvoudig, maar vernuftig, en erg leuk voor de kinderen. Ook wordt er een cross-over gemaakt met poppentheater. De Florestan die je te zien krijgt op het toneel is een marionet. Hiermee wordt verbeeld wat er gebeurt met een mens als die jarenlang in erbarmelijke omstandigheden heeft moeten overleven.

Allicht speelt het financiële aspect hier ook een rol in. Besparingen op cultuur hebben uiteraard invloed op het aantal acteurs en live muzikanten die betaald kunnen worden. Zo jammer, want een voorstelling als Fidelio attendeert haar publiek op zoveel essentiële dingen. Het is de educatiemethode bij uitstek om kinderen op een leuke manier te doen nadenken over maatschappelijke thema's, waarden en normen. Bovendien laat het kinderen al vanaf jonge leeftijd in contact komen met hoogtepunten uit de klassieke muziek, zeer goed uitgevoerd door de drie zanger-acteurs. Laat het finalelied uit Fidelio dan ook een strijdlied zijn om de kunsten te blijven subsidiëren.

Laat ons zotte dromen dromen,

Laat ons onze fantasie.

Laat ons 's werelds oor bekoren,

Met een mooie melodie.

(Refrein van het finalelied uit Fidelio)

Fidelio speelt nog tot 25 april 2016 in de kleine zaal van HETPALEIS en op locatie. Er is een uitgebreide lesmap te verkrijgen zodat geïnteresseerde scholen het bezoek aan de voorstelling met hun leerlingen kunnen voorbereiden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Fidelio
Datum: 
10/02/2016
Locatie: 
HETPALEIS

Reservatie:

03 202 83 60