Van 10 tot 18 februari 2024 vindt in Brussel de derde editie plaats van FestiVita!, Brussels Early Music Festival. Dit niet te missen festival voor oude muziek gaat van start met een magnifieke avant-premiere in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal Brussel en keert dan terug naar zijn traditionele uitvalsbasis; de Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire in het Warandepark. Deze editie heeft Bernard Foccroulle en Frédéric de Roos als ambassadeurs en kreeg als overkoepelend thema ‘Brussel en de Zuidelijke Nederlanden’. Met maar liefst zestien concerten, waaronder het Concert de la loge en een avond met het ensemble Correspondances, een renaissancebal, een banket, een muzikaal sprookje voor kinderen en een tentoonstelling over vioolbouw is FestiVita! de perfecte gelegenheid om oude muziek op een originele manier te (her)ontdekken.

Ook tijdens deze derde editie, die de ondertitel 'Brussel en de Zuidelijke Nederlanden' meekreeg, zet FestiVita! Belgische en Brusselse componisten in de kijker. Artistiek directeur Michel Keustermans wil trouw blijven aan de filosofie van het festival: "Ons doel is om oude muziek toegankelijk te maken voor iedereen door een programma aan te bieden dat de platgetreden paden verlaat en tegelijk topkwaliteit hoog in het vaandel draagt.” Het festival besteedt naar goede gewoonte ook bijzondere aandacht aan jonge luisteraars en aan onderzoek. Na drie jaar wordt een positieve balans opgemaakt- "FestiVita! heeft veel belangstelling geoogst bij zowel muzikanten als het publiek. Voor 2024 gaan we dan ook in dezelfde lijn verder: muziek op de eerste plaats, zonder het feestelijk kader te vergeten!”

Van Bach tot Brel

Het festival gaat daverend van start op 10 februari met een fantastisch voorproefje ter ere van de 20ste verjaardag van de afdeling Oude Muziek van het Conservatoire royal de Bruxelles. Voor de gelegenheid verhuist FestiVita! naar de St-Michiels en St-Goedelekathedraal, op een steenworp van vaste uitvalsbasis in de Cercle Royal Gaulois, waar maar liefst 150 voormalige studenten en docenten van het conservatorium samen musiceren. Onderverdeeld in drie orkesten en met Bernard Foccroulle aan het orgel, laten ze de Brusselse muziek weerklinken die in de 17e en 18e eeuw in de kathedraal te horen was. Sluitstuk van de avond vormt een indrukwekkend Gloria voor dubbel koor onder leiding van Guy Van Waas.

Nadien keert het festival terug naar zijn vertrouwde locatie in de Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire, een uniek historisch kader met een uitstekende akoestiek. Op het programma van deze derde editie staan een groot aantal Belgische artiesten en een aantal exclusieve premières.

Een van de toppers is La Cetra d'Orfeo, dat het festival opent met met C'est pour vous Belle Dame; le voyage dans le sud de l'Archiduc Albert, een epische reis door Europa met muzikanten, dansers en de acteur Jean-Philippe Altenloh (15.02, 19u). Een tweede uitvoering van dit concert wordt gevolgd door het renaissancebal, in goede banen geleid door dansmeester en specialist ter zake Lieven Baert (17.02, 18.30u en 20.30u). Zefiro Torna brengt onder leiding van Jurgen de Bruyn Le champion des dames met sopraan Lieselot De Wilde, een nachtelijke excursie door het tijdperk van de Vlaamse Primitieven (16.02, 22.45u).

Voorafgaand aan dit betoverende programma brengt het vocaal ensemble Correspondances Lamentation des hommes, een meditatief concert in het teken van de Franse meester van de sacrale muziek Marc-Antoine Charpentier (16.02, 20.30u). Het accordeonduo Anne Niepold en Andy Cutting brengt speciaal voor het festival Les cœurs tendres, een bloemlezing van Bach tot Brel, aangevuld met muziek van Dowland en een eigen compositie (17.02, 22.45u).

Maar ook de muzikale sterren van morgen blijven niet achter! Het zang- en pianoforte duo La voix de l'âme, winnaar van de wedstrijd Première 2023, is opnieuw te horen met De Paris à Bruxelles, la fin de l'Ancien Régime, waarin ze muziek van de Franse Revolutie verkennen (16.02, 18.30u). Afronden doet deze editie met het Concert de la Loge, een Frans klassiek ensemble met historische instrumenten onder leiding van violist Julien Chauvin. Het ensemble brengt werken van minder bekende 18e-eeuwse Belgische componisten zoals Pierre van Maldere, François-Joseph Gossec en Louis-Charles Ragué.

Oude muziek voor jonge mensen

Een van de pijlers van FestiVita! is om oude muziek en een jong publiek met elkaar te verbinden. Daarom brengt het festival muzikanten naar de klas om er hun instrumenten en oude muziek in het algemeen voor te stellen. Op 14 februari worden leerlingen van verschillende Molenbeekse instellingen en de school van het Sint-Lukas ziekenhuis uitgenodigd in de Cercle Gaulois Artistique et Littéraire om te genieten van een tentoonstelling en twee concerten.

Zoals elk jaar organiseert FestiVita! een voorstelling voor een jong publiek en dit keer is het de beurt aan de muzikale vertelling De Wilde Zwanen (gebaseerd op Hans Christian Andersen) uitgevoerd door de fluitisten van het ensemble Alba Novella en verteld door Marie de Roy. De voorstelling wordt in een aangepaste versie gebracht voor respectievelijk Frans- en Nederlandstalige kinderen (18.02, 11u).

Muziek om van te smullen

FestiVita! wil oude muziek tot leven wekken en op verrassende manieren aan de man brengen door bijvoorbeeld originele concertformules aan te bieden. Zo is er het Banquet-qu'on-sert dat een unieke gelegenheid is om het 16e-eeuwse Brussel te beleven terwijl je geniet van gerechten uit het receptenboek van de chefkok van Keizer Karel. De violisten van het ensemble Les Sonadori zullen tijdens het banket tussen de tafels door bewegen en hun repertoire afstellen op het menu.

Tutorials oude dans en tentoonstelling

Wie graag voorbereid naar het renaissancebal komt kan terecht op festivita.be. Hier vind je een aantal tutorials met basispasjes oude dans. Liefhebbers van historische instrumenten kunnen tijdens het festival ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling over vioolbouw in de Cercle Gaulois.

Dubbel peterschap

Deze derde editie wordt onder de vleugels genomen door Bernard Foccroulle, gerenommeerd organist en voormalig directeur van de Muntschouwburg en het Festival d'Aix, en Frédéric de Roos, uitvoerend musicus en blokfluitdocent en directeur van het Conservatoire royal de Bruxelles van 2003 tot 2023. Zij zullen deelnemen aan het previewconcert in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal en maken allebei deel uit van de jury van de wedstrijd Première 2024. Tot slot zullen ze vragen van de jongere generatie beantwoorden en hun ervaringen delen tijdens het ontmoetingsmoment First Encounter. "De rol van deze ambassadeurs is ervoor te zorgen dat het festival een evenement wordt dat over de generaties heen reikt", benadrukt Michel Keustermans. "Doorgeven, opvolgen, overdragen. Hier gaat het echt om een moreel peterschap voor de jongere generatie."

FestiVita!, Brussels Early Music Festival, zet zijn succesvolle koers voort en wekt oude muziek weer tot leven in de hoofdstad. Van 10 tot 18 februari is het tijd voor een derde editie die een waar feest belooft te worden: met nog meer uitzonderlijke muzikanten, nog meer onvergetelijke momenten en nog meer feestelijkheden!

FestiVita! 2024 in cijfers

16 concerten
1 renaissancebal
1 muzikaal banket uit de tijd van Keizer Karel
1 tentoonstelling
meer dan 80 artiesten
meer dan 120 studenten en oud-studenten van het Brusselse Conservatorium
1500 toeschouwers

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over