Aangevoerd door The Klezmatics en Roby Lakatos zetten niet minder dan 17 groepen en 150 artiesten uit 15 landen van zuidoostelijk Europa het Paleis voor Schone Kunsten in vuur en vlam. Met ook film, workshops en proeverij wordt het een rijk gevuld programma.

Feestelijke ritmen en vurige virtuositeit maken van Balkan Trafik! een opwindende mix van Oost en West. Het evenement, een coproductie van 1001 Valises vzw en BOZAR, omvat zeventien groepen en 151 artiesten afkomstig uit vijftien landen van zuidoostelijk Europa. De miskende culturele rijkdom van diverse minderheden staat in de kijker, onder meer de joodse (met The Klezmatics en het duo van Jiddische zangeres Myriam Fuks en vioolwonder Roby Lakatos) en de Roma Touch van het Festival met een panelgesprek, themafilms en de allerbeste zigeunerfanfares. Andere hoogtepunten zijn twee nagelnieuwe projecten, 100% Balkan Trafik! Op vrijdag verzamelt het verbazingwekkende RomAroma de beste Romadansers. Zaterdag neemt Transbalkanika je mee op een muzikale reis door de Balkan.

Donderdagavond opent het festival met de avant-première van Tourneja/The Tour in aanwezigheid van regisseur Goran Markovic (die ook Kordon/The Cordon en Tito i ja/Tito and I uitkoos). En dan vergeten we nog de workshops, stands van verenigingen, vjing, happenings, proeverij, … Een zinderende sfeer is alvast gegarandeerd… tot het ochtendgloren (deuren gaan dicht om 06:00 uur vrijdag en zaterdag)!

Concerten voor alle mogelijke smaken
Adembenemende virtuositeit serveert Bora Dugic, meester van de frulafluit, maar ook het duo van Roby Lakatos, meester van de zigeunerviool, en Myriam Fuks, de schitterende stem van het Jiddische repertoire. We vergeten ook King Ferus Mustafov en King Naat Veliov niet, die door hun collega’s tot koning van respectievelijk de klarinet en de trompet werden uitgeroepen. De beste zigeunerfanfares, het Slobodan Salijevic Orkestar, het Kadrievi Orkestar en het Original Kocani Orkestar, brengen sprankelende en swingende klanken voort; zij werden stuk voor stuk beroemd dankzij de soundtracks bij de films van Emir Kusturica en Goran Markovic. DJ Gaetano Fabri, de groep Raki Balkan Sound System en DJ Shazalakazoo produceren balkanbeats en explosieve mixen in een “electro-ruimte” die drie keer groter is dan vorig jaar (en open blijft tot 06:00 uur ’s morgens).

Kruisbestuiving hoor je bij Okay Temiz et DJ Smadj, belangrijke figuren van de wereldmuziek, maar ook bij Grammy-winnaars The Klezmatics, die de klezmermuziek weer hip maakten. Mec Yek en het Gjovalin Quartet zorgen voor een ontmoeting tussen België en Oost-Europa.

Grootschalige spektakels
Met meeslepende muziek en dans en weelderige kostuums illustreren de groepen Junii Sibiului en Kolo de rijke Roemeense en Servische tradities. Dolle ritmen en een hels tempo staan op het programma in RomAroma, een 100% Balkan Trafik!-spektakel, waarin de top van de Romadansers zijn beste en vooral snelste beentje voorzet. Jazz en rock worden vermengd met traditionele klanken tijdens Transbalkanika, het tweede 100% Balkan Trafik-spektakel, met de belangrijkste hedendaagse muzikanten uit Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië en Macedonië.

Zelden geziene, boeiende films
Het festival opent met de avant-première van Tourneja/The Tour in aanwezighed van regisseur Goran Markovic. Hij koos zelf ook Kordon/The Cordon en Tito i ja/Tito and I uit. Je maakt kennis met de Romawerkelijkheid. Carmen Meets Borat stelt scherp op de inwoners van Glod na de opnamen voor de film Borat. Pretty Diana laat zien hoe de Roma aftandse Citroëns ombouwen tot verbazende vehikels. Dromoi tou rebetikou (De wegen van de rebetika) nodigt je uit om de melancholische stijl te leren kennen van dit stukje Grieks muzikaal erfgoed. Na de film is een en ander live te beluisteren dankzij de Kalafatis Rebetiko Band.

De “Roma Touch” van het Festival: schijnwerpers op de Romacultuur
RomAroma, films, inleidingen bij de concerten en een panelgesprek over ‘Culturele rijkdom van de Romawereld’, alles is aanwezig om deze boeiende cultuur beter te leren kennen.

Een feestelijk microklimaat
Workshops, stands van verenigingen, vjing, happenings, wedstrijden, reizen aan beperkt tarief, proeverij van wijnen uit zuidoostelijk Europa en nog veel meer dragen bij tot de alchemie van Balkan Trafik!, een recept voor culturele kruisbestuiving.

Festival Balkan Trafik
Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2009
Paleis voor Schone Kunsten Brussel

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: