Peter Croes

De inwoners van Diest zullen Kobe Ilsen nog lang herinneren. Het tv-gezicht had de inwoners van deze Limburgse gemeente namelijk uitgedaagd om een heel week lang te dansen voor het één-programma Fata Morgana. Vijf loodzware opdrachten die bij vele inwoners nog lang zullen nazinderen, maar niet alle moeite is voor niets geweest. Gisterenmiddag mochten ze in het Provinciedomein de Halve Maan drie welverdiende sterren in ontvangst nemen.

Iedereen kent Kobe Ilsen van televisie. Onlangs presenteerde hij nog samen met Martine Tanghe het actualiteitenprogramma Volt, maar de roots van Kobe Ilsen ligt bij de radio, namelijk Studio Brussel. Op Studio Brussel presenteerde hij namelijk heel lang het programma "Was het nu '70, '80 of '90". Het swingen is Kobe sindsdien niet verleerd, en dat mocht Diest deze week geweten hebben.

De uitdagingen waren niet mals: 66 uur met 66 mensen in openlucht dansen, de "Für Elise" spelen op een reuzenpiano door mensen er te laten opspringen of wat dacht u van het wereldrecord polonaisedansen breken? Nee inderdaad, deze opdrachten waren niet van de poes, en als men dan ook nog eens een hele week rotweer krijgt voorgeschoteld, dan mag het gerust een half mirakel heten dat er meer dan één opdracht tot een goed einde is gebracht.

Aan het enthousiasme zal het in Diest zeker niet gelegen hebben. Zelden hebben de inwoners zich massaal in de strijd gegooid om de opdrachten te doen slagen, zelfs gisterenmiddag op de weide op het Provinciedomein de Halve Maan was het een supergezellige boel. Spijtig genoeg kon Kobe geen ster toedienen voor het enthousiasme en ambiance op de weide, dat kon hij wel voor de dansmarathon die deze week gedanst werd, maar daar wringt het schoentje. Er moest namelijk 66 uur lang constant door minstens 66 man gedanst worden. Op bepaalde momenten stonden veel meer als 66 mensen op de dansvloer, maar andere momenten bleken er ook mensen te kort te zijn. Hierdoor faalde Nancy en Dieter in hun opdracht.

Gelukkig sloegen Tom en Evi wel in hun opdrachten. Tom moest minstens 100 mensen leren drummen. Het vinden van zoveel drumstellen bleek het grootste probleem, maar ook dat werd snel opgelost waardoor er gisterenmiddag maar liefst 105 nieuwe drummers hun kunsten demonstreerden aan Kobe. Evi daarentegen had iets meer moeite met haar opdracht "Bouw een reuzenpiano waarop mensen al springend de "Für Elise" spelen. Gelukkig vond ook Evi voor elk probleem een oplossing waardoor gisteren de weide in Diest vrolijk kon genieten van haar "Für Elise" en een welverdiende tweede ster.

Een muzikale parade van 50 jaar muziek insteken, was de opdracht die Françoise maandag van Steph & Geena aanvaardde. Een hele week lang knutselde hij aan een prachtige stoet die gisterenmiddag door de Halve Maan trok. Van Elvis tot The Supremes, van AC/DC tot de Spice Girls en van Robbie Williams tot DJ Tiësto, allemaal waren ze van de partij. De parade doet terugmijmeren, shaken, dansen en zingen. Emotie troef en ook Kobe was danig onder de indruk van het hele gebeuren. Hij reikte dan ook met veel plezier een welverdiende derde ster uit aan Diest.

Robby had ongetwijfeld de zwaarste opdracht. Het wereldrecord polonaisedansen breken doe je namelijk niet alle dagen. Met een gigantische stoet van ruim 3 km lang die gisterenmiddag langs het parcours doorheen het provinciedomein de Halve Maan en vijf woonkamers liep hoopte Robby te slagen in zijn opdracht. Spijtig genoeg bleek de ketting maar 2199 mensen te bevatten in plaats van 3379 waardoor het wereldrecord niet gehaald werd.

Diest moest dus gisterenmiddag tevreden zijn met drie sterren, maar het enthousiasme waarmee de inwoners zich de voorbije week ingezet hebben, zorgt ervoor dat we het niet snel zullen vergeten. (DV)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: