In een nieuwe Factcheckers wil Thomas Vanderveken weten of TripAdvisor makkelijk om de tuin te leiden is. Hij opent zijn eigen fake restaurant. Lukt het hem om via valse recensies TripAdvisor om de tuin te leiden en hoger op de ranglijst te raken? Britt Van Marsenille zoekt uit of muizen het liefst kaas eten, want dat lijkt een fabeltje te zijn. En Jan Van Looveren onderzoekt of teleshopping-producten zijn leven inderdaad zoveel gemakkelijker maken, zoals de vele reclames beweren.

Kan je TripAdvisor makkelijk om de tuin leiden?

Wanneer Thomas op vakantie gaat, gebruikt hij vaak TripAdvisor om een hotel of restaurant te boeken. Het is heel handig: je geeft de naam van het restaurant of hotel in, je checkt de recensies, en zijn ze goed, dan boek je een tafel. Maar steeds meer artikels claimen dat die recensies niet betrouwbaar zijn. Fake zelfs. Er zijn ook verhalen van eigenaars die voor hun eigen winkel een positieve recensie schrijven. TripAdvisor lijkt dus makkelijk om de tuin te leiden. Maar is dat effectief zo?

Thomas: “Ik hecht al jaren belang aan de mening van andere mensen over hotels en restaurants voor ik ergens reserveer. Maar worden die reviews gecontroleerd? Want als dat niet zo is, dan maak je het eigenaars natuurlijk wel heel makkelijk om hun eigen zaak op een goed blaadje te krijgen.”

Thomas neemt de proef op de som en wil een vals restaurant populair maken op TripAdvisor. Hij maakt een nepaccount aan, schrijft valse recensies en probeert zijn onbestaande zaak hoger in de ranking van TripAdvisor te krijgen. Lukt het hem om deze verzonnen reviews te posten zonder dat TripAdvisor iets door heeft? En raken op deze manier mensen geïnteresseerd in het restaurant?

Het verhaal brengt hem zo ver dat hij voor één avond echt een restaurant opent. Met een zenuwachtige Britt en Jan als kok in de keuken. Vallen ze door de mand of komen er op het einde van de avond goede recensies bij?

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: