Vanmiddag werd in het Fort Napoleon in Oostende de expo "Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D'Ardennen" officieel geopend, in aanwezigheid van Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon en burgemeester Bart Tommelein. In de expo wordt een eerbetoon gebracht aan de voorbije twintig jaar nieuwe Vlaamse film. Aan de hand van beeldmateriaal, kledij, artefacten, filmprijzen… krijgt men een unieke blik op ons divers Vlaams filmlandschap.

Peter Craeymeersch, algemeen directeur Filmfestival Oostende:

Filmfestival Oostende stelt al 14 jaar Vlaamse Film centraal en reikt al 10 jaar de Ensors uit. Het leek ons ideaal om onze zogenaamde sabbatical in te vullen met een aparte kijk op de 20 mooie jaren waar onze Vlaamse Film op terug kan blikken. Niet met een klassieke overzichtstentoonstelling, maar onze curator toont veeleer het sexy smoel van een nieuwe generatie filmmakers en biedt een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van de Vlaamse Film.

In de expo 'Het wonder is geschied!' geven o.a. tien toonaangevende grafische kunstenaars in Fort Napoleon hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar. Ze konden meteen hun visie en werkwijze aan de minister van cultuur uit de doeken doen. Deze kreeg een private rondleiding, zoals dat in tijden van Corona gaat.

In de expo laat ook stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Daarnaast doken ook tal van regisseurs in hun archief, op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen staan tentoon. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruitziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken.

Samen met de expo werd er – in samenwerking met Radio 1 – een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers hierboven dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. Beluister alle afleveringen op www.radio1.be.

De expo loopt nog tot 11 oktober. Alle info vind je hier.

Zoals in september vorig jaar werd aangekondigd verhuist Filmfestival Oostende naar de winter. Zo komt er een betere spreiding van de verschillende culturele evenementen in Oostende en kan het Filmfestival doorgroeien naar een bruisend stadsfestival, centraal in awardseizoen. De 14de editie van Filmfestival vindt plaats van 15 t.e.m. 23 januari.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: