Brussel verzamelt vanaf 10 juni het beste van Banksy aan de Grote Markt. Organisator Exhibition Hub en Fever, een ontdekkingsplatform voor belevingen, presenteren een honderdtal werken, waaronder 70 gecertificeerde stukken uit privé-collecties van over de hele wereld. Een primeur, want voor het eerst zie je affiches, installaties, naast indrukwekkende digitale blow-ups en videoprojecties die je de werken tonen in hun originele setting. Niet te missen, want nog nooit eerder kregen Banksyfans zo’n compleet beeld van deze levende legende.

De niet-officiële tentoonstelling BANKSY: GENIUS OR VANDAL begint majestueus in een grote multimediahal, met 360° projectieschermen van meer dan 200 vierkante meter, die speciaal voor de gelegenheid werden ontwikkeld. Die show toont belangrijke gebeurtenissen uit Banksys carrière en onthult de hoofdthema's van zijn vaak satirisch werk: politiek, militarisering, slavenarbeid, consumentisme en andere ondeugden van de moderne samenleving. Het wordt geheid aanschuiven aan de Grote Markt voor wie zich wil verdiepen in de street art, in de leefwereld van één van de meest controversiële en invloedrijke kunstenaars die we de laatste jaren mochten kennen. Een iconoclastisch talent dat de hedendaagse kunsten op hun grondvesten deed daveren en dat een groot, divers en vooral jong publiek kon bereiken dankzij zijn visuele protestboodschappen. Het mysterieus aura rond de naam en persoonlijkheid van Banksy, bewust gekozen en tegelijk uit noodzaak, maakt van hem een mythisch kunstenaar.

Het beste van Banksy verzameld in Brussel
En het beste nieuws? Je hoeft de wereld niet af te reizen om Banksys iconische werken te zien op de manier waarop dat oorspronkelijk bedoeld was. De Banksy Exhibition haalt meer dan 70 van zijn werken naar Brussel, waaronder originele werken, beeldhouwwerken, video’s en foto’s met daarop de klassiekers van de (vermoedelijk Britse) kunstenaar, zoals Girl with Balloon, gelijkaardig aan het werk dat hij in Sotheby’s voor de ogen van de veilingmeester vernielde, het portret van Lenin, zijn Fallen Angel met sigaret of Monkey Detonator, waarop je zonder twijfel het trigger-happy aapje herkent.

Banksy heeft de spelregels van de hedendaagse kunsten helemaal in twijfel getrokken en wordt vandaag gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de street art.

De werken zijn vooral afkomstig van privéverzamelingen en - dankzij een vruchtbare samenwerking met Lilley Fine Art/Contemporary Art Gallery - worden ze voor het eerst tentoongesteld in België!

De curator van de tentoonstelling, Alexander Nachkebiya, is bijzonder verheugd: “Banksy is één van de meest briljante en belangrijke kunstenaars van deze tijd. Met zijn werk daagt hij het systeem uit, uit hij kritiek, heeft hij een enorm sterk merk uitgebouwd. De werken van Banksy zijn synoniem met groot mysterie, met een schending van de wet… Elke bezoeker aan de tentoonstelling zal zelf een standpunt moeten innemen: wie is Banksy – een genie of een vandaal, een kunstenaar of een zakenman, een provocateur of een rebel? Onze tentoonstelling toont het ware schaal van zijn talent. Altijd is hij multidimensioneel, hij stemt tot nadenken maar laat zijn toeschouwers uiteindelijk zelf beslissen. Zijn werk is steeds actueel en compleet, zijn beelden schreeuwen het uit en nestelen zich in onze geest – dat maakt hem volgens mij tot een echt genie”.

Een blik in de studio van de kunstenaar
Iedereen kent Banksy als wereldberoemde street artist en politiek activist, maar niemand weet wie hij écht is. Geruchten doen de ronde en nu en dan beweert een journalist achter Banksys identiteit te zijn gekomen, maar tot nu toe is dit enfant terrible van de street arterin geslaagd incognito te blijven. Om de vraag wie hij is zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, bouwde Banksy Exhibition de studio van de artiest na. Een installatie recreëert zijn atelier tot in de kleinste details, net zoals het te zien was in Exit Through the Gift Shop, het beroemde interview met Banksy.

Banksy zag je nog nooit van zo dichtbij
De tentoonstelling is verdeeld in verschillende themazalen en pakt naast Banksys werken ook uit met meer dan 50 hoge resolutiefoto’s, genomen in de straten van Londen, Dover, Bristol, LA en andere steden waar Banksy het decor onveilig maakt. De beelden worden muurbreed geprojecteerd, waardoor je de indruk krijgt Banksy in zijn natuurlijke habitat te bewonderen in al die uithoeken van de wereld. Larger than life, net zoals de artiest zelf, en met dank aan Fever, ’s werelds grootste platform om belevingen te ontdekken en bekend van onder meer de Candlelight concerten en de Stranger Things drive-in.

De tentoonstelling BANKSY: GENIUS OR VANDAL kende ongeziene successen in Moscou, Sint-Petersburg, Madrid, Malaga, Hongkong, Milaan, Lissabon, Las Vegas, Osaka en Nagoya met in totaal meer dan 3 miljoen bezoekers. Vanaf 10 juni kan Brussel het lijstje van grootsteden vervoegen. Net zoals voor alle andere Banksy-tentoonstellingen heeft de kunstenaar ook deze keer zijn goedkeuring niet gegeven. Hij blijft doorzetten in zijn anonieme, en daardoor onafhankelijke status ten aanzien van het systeem.

Over Exhibition Hub

Exhibition Hub, bekend van onder meer ‘Van Gogh — The Immersive Experience’, cureert en produceert grote tentoonstellingen die de wereld rondreizen. Sinds 2015 bereikten ze meer dan 6 miljoen bezoekers in 42 steden met tentoonstellingen die het werk van grootmeesters zoals Monet digitaliseren om er een immersieve ervaring van te maken.

Over Fever

Fever is ’s werelds grootste platform voor de ontdekking van belevingen. Het helpt elke maand meer dan 40 miljoen mensen de beste happenings in hun stad ontdekken en meemaken. Dankzij hun technologie helpt Fever ook organisatoren, promotoren en merken unieke en originele belevingen neerzetten. Fever is momenteel actief in meer dan 50 steden en heeft kantoren in Madrid, Londen, Parijs, Broadway en Hollywood.

Praktisch

Vanaf 10 juni 2021. Op weekdagen van 10 tot 19u, in het weekend van 9 tot 21u.
Tickets kosten tussen 11,50 en 16 euro en zijn online te verkrijgen via: banksyexpo.com/bruxelles/nl/
We houden u op de hoogte voor het persbezoek tijdens de week voor de opening van de tentoonstelling.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over