Sanne Goetschalckx

Evil Invaders staat voor (h)eerlijke speedmetal van eigen bodem. Op 28 februari zullen de mannen hun debuutalbum “Pulses of Pleasure” presenteren in Biebob. Eind januari waren wij reeds in de gelegenheid om Joe, Sam, Max en Senne te spreken over deze spannende gebeurtenis.

FVM: Nog niet iedereen zal jullie kennen. Daarom zou het wel leuk zijn als jullie elkaar even kort kunnen voorstellen.
Senne: Naast mij zit Sam Lemmens. Hij is de lead gitarist van de band. Sam woont in Westerlo en hij heeft nog een kater van gisteren.
Sam: Joe is de zanger/gitarist van de band en ook de oprichter van Evil Invaders. En hij is te herkennen aan zijn snor.
Joe: Ik mag u onze nieuwste aanwinst voorstellen, onze bassist Max. Hij komt uit Duitsland en we spreken Engels met hem. En tot nu doet hij het heel goed.
Max: Last but not least, Senne. Hij is de drummer van de band en komt uit Leopoldsburg. Senne houdt van bananen en bier.

FVM: Hoe is de naam van de band tot stand gekomen? Is er een verband met het album uit de 80’s van de band Razor?
Joe: Enkele jaren geleden heb ik toevallig het album leren kennen. Ik luisterde er naar en zag de naam van het album en de cover. En toen dacht ik meteen “Evil Invaders” is echt een naam voor een band. Razor diende dus voor een stuk als inspiratie dankzij hun album. Maar ik zou zeker niet zeggen dat we als hun klinken.

FVM: Jullie looks zijn ook heel 80’s. Wat was er eerst, de looks of de band?
Evil Invaders: De look en dan vooral de lange haren zijn natuurlijk zo gekomen zonder er echt over na te denken. De look die we graag zien is samen gevallen met het soort muziek dat we spelen. En niet naar de kapper gaan, helpt ook voor de lange haren.

FVM: Hoe moet volgens jullie Evil Invaders omschreven worden aan mensen die jullie nog nooit gehoord hebben?
Sam: Fast, Loud and Rude. Zoals het 1e nummer op het album.
Joe: We zijn een 4-koppige speedmetal band uit België. We spelen graag snel en luid. Onze muziek is dan ook vooral gebaseerd op energie en adrenaline en misschien een beetje agressie.

FVM: Jullie hebben reeds 2 keer van basgitarist moeten wisselen. Heeft dit een bepaalde invloed gehad? En hoe zijn jullie dan bij Max terecht gekomen?
Joe: Het heeft zeker een invloed gehad op hoe we het album/nummers hebben geschreven. Vooral omdat het heel frustrerend is om niet vanaf de start de juiste mensen te vinden. Hierdoor klinkt het album mogelijk ook wel agressiever dan onze EP. Max hebben we in 2009 leren kennen na een show. We hebben toen samen gefeest en elkaar nadien ook nog wel eens tegen gekomen. Onze vorige basspeler, Nico, heeft ons uiteindelijk op Max gewezen als mogelijke vervanger.

FVM: Heb jij meteen “ja” geantwoord toen ze jou vroegen om bij de band te komen?
Max: Eigenlijk heb ik er niet echt over nagedacht. Ik had Nico al eens vervangen voor enkele optredens. Dus toen ze de vraag dan stelden, was het niet zo raar. Uiteraard heb ik wel even gedacht of de energie tussen ons zou werken als we op toer zijn. Maar na die enkele optredens was er geen sprake meer van twijfel.
Joe: En hij is ook een goede muzikant. Dat helpt ook wel mee.

FVM: Jullie album “Pulses of Pleasure” komt nu bijna 2 jaar na de EP uit. Is er een specifieke reden waarom het uiteindelijk zo lang heeft geduurd?
Sam: Voor een gedeelte komt het denk ik wel door de problemen die we hebben gehad met de wissels op basgitaar. En daarnaast hebben we ook gewoon heel veel optredens gedaan. Daardoor bleef er heel weinig tijd over om te schrijven en nummers op te nemen. Maar ons geduld wordt beloond.

FVM: Hoe verloopt het creatieve proces van het schrijven? Nemen jullie er speciaal vrij voor of niet?
Evil Invaders: Omdat we zoveel optredens hebben gedaan, gebeurt het schrijven vaak tussendoor of gewoon terwijl we onderweg zijn. Op dit ogenblik zijn we al weer aan het schrijven aan nieuwe nummers ook al moet het album nog gereleased worden. Als we een volgend album mogen opnemen hebben we hopelijk een hele hoop nummers om uit te kiezen. En op die manier kunnen we enkel de beste nummers opnemen en hoeven we hopelijk geen ‘space fillers’ te gebruiken.

FVM: Krijgt iedereen evenveel inspraak of is er 1 iemand die de beslissingen neemt welke nummers op het album komen?
Evil Invaders: Iedereen heeft zeker evenveel te zeggen in de band. Maar uiteindelijk moeten we op het einde wel tot een beslissing komen. En dan is er soms wel 1 persoon die de knoop zal doorhakken.

FVM: Jullie reputatie leert ons dat er live vaak nog sneller gespeeld wordt dan op de EP. Het album klinkt zeer strak en snel. Denken jullie dat de kans bestaande is dat het met deze 9 nummers ook zo gaat lopen.
Evil Invaders: We hebben ondertussen al 2 nummers van het album live gespeeld en voorlopig ging het gewoon zoals het hoort. Maar het is zeker zo dat we tijdens optredens de neiging hebben om sneller te spelen zonder dat we het eigenlijk beseffen. En dat heeft dan vaak te maken met de adrenaline die door ons lijf stroomt. Maar het is zeker iets waar we op moeten letten. Niet te snel spelen zodat de nummers nog herkenbaar blijven.

FVM: Wat is jullie favoriete track op het album?
Sam: Bij mij gaat het tussen 2 nummers: “Pulses of Pleasure” en “Master of Illusion”
Joe: “Siren” + “Eclipse of the mind”
Max: “Fast, Loud & Rude” + “Master of Illusion”
Senne: Ik ben er nog niet uit. Eigenlijk vind ik ze allemaal goed.

FVM: Buiten het gegeven dat Evil Invaders snel en luid klinken op het album, kunnen we ook niet buiten de stem van Joe. Heeft het veel oefening gekost om zo hoog te kunnen zingen of komt het allemaal natuurlijk?
Joe: In het begin, nog voor de EP, heb ik geregeld mijn stem bijna kapot geschreeuwd. En toen heb ik wel beseft dat het iets is waar ik toch op moest gaan oefenen en vooral leren hoe alles te controleren. Zeker wanneer adrenaline de bovenhand neemt, is het niet onbelangrijk mijn stem onder controle te kunnen houden en weten waar mijn grenzen liggen. Met de jaren is het ook wel geëvolueerd en is het makkelijker geworden om het te controleren.

FVM: Een nieuw album betekent uiteraard ook veel promo voeren en ongetwijfeld ook veel optredens. Op Graspop heb ik jullie al aan het werk gezien. Maar wat heeft jullie eigen voorkeur, festivals of clubconcerten?
Evil Invaders: Beide zijn geweldig en hebben een totaal verschillende sfeer. De clubconcerten zoals in Biebob zijn fijn omdat je dichter bij het publiek staat. Maar op een festival podium heb je dan zelf weer meer ruimte om rond te lopen en festivals zijn ook gewoon zo indrukwekkend vanwege de grote menigte. Bij clubshows is het wel fijn dat we meer invloed hebben op de lichtshow. Dat voegt toch een bepaalde sfeer toe aan de muziek die je minder krijgt op een festival.

FVM: Wat is tot nu toe het leukste optreden geweest in België en in het buitenland? En op welk podium zouden jullie graag ooit eens optreden?
Evil Invaders: In België was dit toch zeker ons optreden op graspop. En voor het buitenland gaat het tussen Litouwen, Devilstone festival en de 2 optredens in Japan op het True Trash Festival. Als we echt 1 moeten uitkiezen zal het toch Japan zijn. Maar dat is dan meer ook vanwege de volledige ervaring en niet enkel de optredens.
Voor de mainstage van Graspop mogen ze ons altijd bellen of voor de marquee. Daar is het donkerder en kunnen we meer gebruik maken van onze lichtshow. En zolang we ergens nog niet gespeeld hebben, blijft het wel een droom. Zoals bijvoorbeeld Wacken festival, Metal cruise, … . Waarom niet de eerste band zijn om op de maan of op mars te spelen?!

FVM: Er zijn dus nog genoeg dromen die gerealiseerd kunnen worden. En hebben jullie voor dit jaar al veel op de agenda staan?
Evil Invaders: We hebben al meer shows gepland voor dit jaar dan in 2014. En dat was al best een straf jaar qua optredens. Voorlopig zijn het ook vooral shows in het buitenland en daarnaast ook enkele festivals. Maar we kijken er zeker naar uit om de nieuwe nummers te kunnen spelen.

FVM: We kijken er in ieder geval al naar uit om jullie ergens in België aan het werk te kunnen zien. Waar zouden jullie jezelf willen zien staan over pakweg 5 jaar?
Evil Invaders: Dat we dan nog steeds bestaan. En dat we van de band kunnen leven. Op dit moment is dat behoorlijk lastig. Maar een vaste job is ook niet mogelijk om met Evil Invaders te combineren. De grootste droom is dus wel om over 5 jaar van onze passie te kunnen leven en geen interim jobs meer te moeten doen.

FVM: Dan willen we jullie daar bij deze heel veel succes mee wensen. En uiteraard ook veel succes met jullie album “Pulses of Pleasure” en de release show op 28 februari in Biebob.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over