Gemiddeld 645.000 kijkers – goed voor een marktaandeel van 38,3% (VVA 18-54, live +5) – waren in de vorige aflevering van Alloo in de Psychiatrie getuige van een dissociatiefase van Evelien. Door traumatische ervaringen creëert zij onbewust nieuwe persoonlijkheden. Eén van die persoonlijkheden nam het over, waardoor Evelien een paar dagen in een kindse fase zat. Die fase is in de aflevering van donderdag 24 maart 2016 voorbij en Evelien ziet voor de eerste keer beelden van zichzelf tijdens een kindse fase. “Ik herinner mij die beelden niet”, besluit Evelien. “Het is wel verwarrend.”

In de Jericho, een acute opnameafdeling voor 55-plussers met een psychiatrisch ziektebeeld, ontmoet Luk Alloo enkele nieuwe patiënten. Onder hen Denise. Zij is 74 en lijdt aan een lichte depressie na het verlies van haar man. “Na zes rugoperaties raakte ik verslaafd aan pijnstillers”, getuigt Denise. “Mijn man is 10 jaar geleden overleden en dat heb ik nog steeds niet kunnen verwerken.

Carine (53) kreeg een depressie nadat haar man haar verliet. “Ik had en heb nog steeds veel verdriet omdat mijn man mij heeft laten vallen”, legt ze uit. “Ook fysiek lijd ik. Ik heb twee kapotte rugwervels, 2 kapotte nekwervels, ik heb artrose, ik heb kanker en ik ben zenuwziek. Ik heb het enorm moeilijk.

Ann (55) heeft een bipolaire stoornis en kent manische en depressieve momenten. Ze heeft een woordenwisseling met een medepatiënt. “Met muziek voel ik mij veel beter”, zegt Ann. “Maar nu zet iemand mijn dvd uit om naar een televisieprogramma te kijken.” Ann maakt zich boos en er volgt een discussie die gelukkig na enkele minuten wordt bijgelegd.

Rudy (56) is een ambulante patiënt in de instelling. Tijdens de dag volgt hij therapie, ‘s avonds gaat hij naar huis. Rudy wordt behandeld voor een gevoeligheid voor psychose. Hij ziet, hoort, ruikt of voelt soms dingen die er niet zijn en is soms overtuigd van dingen die door andere mensen niet als werkelijk worden beschouwd. “Ik heb een stem in mijn hoofd, maar dat heeft toch iedereen? Ik praat dus met die stem”, stelt Rudy. “Ik geloof ook in ufo’s, ik heb ruimteschepen gezien in Eeklo. Boven de kerktoren, echt waar.

Tom (41) lijdt aan een bipolaire stoornis en treedt in het huwelijk met Stef. “Ik weet dat het moeilijk is, maar ik neem de psychiatrische aandoening van Tom erbij”, getuigt Stefaan. Ook de ouders en de zus van Tom komen aan het woord in de vierde aflevering van Alloo in de Psychiatrie.

De volledige afleveringen van Alloo in de Psychiatrie kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: