© Dimitri Vanlommel

In december steekt Eén traditioneel een tandje bij om de feestdagen extra gezellig te maken. Met sfeervolle eindejaarsklassiekers, verrassende specials, een swingende oudejaarsnacht met Clouseau en Natalia en de televisiepremières van Ben X en Windkracht 10: Koksijde Rescue zitten de kijkers ook dit eindejaar goed bij Eén. Een overzicht.

Peter Van de Veire is dit jaar de eerste die de feestdagen in het vizier krijgt. Al op 18 december brengt hij de kijkers in feeststemming met een grootschalig kerstoffensief in Peter live (20.40 u.). Hij haalt kerstballen en versiering van de zolder en dompelt publiek en kijkers onder in een betoverende kerstsfeer. En eindelijk ontdekken de kijkers welke wereldster blijft stille staan in de studio: Lily Allen of Robbie Williams.

Op 19 december legt Eén de kijkers in de watten met de televisiepremière van Ben X (21.25 u.), het gesmaakte filmdebuut van Nic Balthazar. Ben X gaat over Ben, een autistische jongen die in zijn eigen universum lijkt te bevinden. Zijn leven speelt zich voor meer dan de helft af in de wereld van online computerspelletjes. In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee kerels die zijn leven bijna onmogelijk maken. Maar Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord. Net dan ontmoet hij zijn internetvriendin Scarlite, maar dat stond niet in het plan …

Op 20 december verzamelt het kruim van de Vlaamse sportwereld in het Kursaal van Oostende voor het Sportgala (20.00 u.). Die avond beloont de Belgische sportwereld de meest opmerkelijke sportlui van het afgelopen jaar met de titels Sportman, Sportvrouw, Belofte en Ploeg van het Jaar. Jamie Cullum is maar een van de vele artiesten die voor muziek en spektakel komen zorgen.

Volt (20.45 u.) onderzoekt op 23 december waar het wild vandaan komt dat de kijkers met Kerst op tafel zetten. ‘Hoe wild is wild?’, vragen Martine Tanghe en Kobe Ilsen zich af.

Op 24 december geeft koning Albert II zijn traditionele kersttoespraak op Eén (13.00 u.). Enkele uren later kunnen de kijkers op Eén terecht voor de slotshow van Music for Life (17.00 u.). Daarin mag burgemeester Daniël Termont Studio Brussel-presentatoren Siska Schoeters, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn eindelijk bevrijden uit hun glazen huis in Gent. Ze zullen er dan een zes dagen durende radiomarathon op hebben zitten voor het goede doel. Met Music for Life zamelen Siska, Sofie en Sam geld in voor de strijd tegen malaria. Tijdens de slotshow maken ze bekend wat de inspanningen van de luisteraars hebben opgeleverd. Het verblijf van de drie in het glazen huis wordt elke dag van 1.00 u. tot 12.00 u. en van 15.00 u. tot 17.30 u. live uitgezonden op Eén.

Ook kerstavond belooft gezellig te worden. Om 20.30 u. is er een speciale kerstaflevering van Schone schijn en daarna kunnen de kijkers zich verheugen op het laatste deel van het Britse kostuumdrama Emma (21.00 u.). Kerstavond wordt afgesloten met Oliver Twist, een ontroerende film van Roman Polanski gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Dickens. Het is het verhaal van een Engelse jongen die vlucht uit het weeshuis om in Londen een betere toekomst te zoeken. Daar komt hij terecht in een dievenbende onder leiding van de oude Fagin. De nette mijnheer Brownlow wil Oliver er weghalen, maar het is nog maar de vraag of Fagin en de brute Bill Sykes de jongen willen laten gaan. Hij kan hen immers verraden bij de politie …

Op kerstdag zendt Eén eerst een protestantse kerstviering (10.00 u.) uit vanuit het Henegouwse Dour en een rooms-katholieke eucharistieviering (11.00 u.) vanuit de Nicolaasbasiliek in het Nederlandse Ijsselstein. Daarna stuurt paus Benedictus XVI vanop het Sint-Pietersplein in Rome zijn traditionele kerstboodschap de wereld in, gevolgd door de pauselijke zegen Ubi et Orbi (12.00 u.). Aansluitend is er een herhaling van de kersttoespraak van koning Albert II (12.30 u.).

In de namiddag maakt Eén het gezellig met de familiefilm Elf van Jon Favreau (14.55 u.). Die vertelt het verhaal van een jongetje, Buddy, dat als baby in de zak van de Kerstman kroop en door hem mee naar de Noordpool werd gevoerd. Daar wordt hij opgevoed tot een elf, tot zijn pleegvader vindt dat hij oud genoeg is om terug te keren naar de mensenwereld. Buddy gaat er op zoek naar zijn vader, maar ontdekt al snel dat het leven in New York meer is dan cadeautjes inpakken en rendieren verzorgen. Na de film schakelt Eén over naar het koninklijk paleis voor het jaarlijkse kerstconcert in het paleis (16.30 u.). Het Brussels Philharmonic brengt onder leiding van dirigent Michel Tabachnik bekende kerstliederen en werk van Beethoven, Massenet, Saint-Saëns, Catalani, Gossec en Richard Strauss. Zij begeleiden de violist Nikita Borisoglebsky, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2009, en leden van de Muziekkapel Koningin Elisabeth: de sopranen Lies Vandewege en Helen Kearns, de basbariton Sébastien Parotte en de zestienjarige violiste Svenja Van Driessche.

’s Avonds brengt De rode loper een herhaling van Van porselein (18.10 u.), een hommage aan Yasmine. De showbizzwereld verloor in 2009 grote namen als Michael Jackson, Farah Fawcett, Manu Verreth en Dré Steemans, maar voor De rode loper is 2009 toch vooral het jaar dat Yasmine veel te vroeg uit het leven stapte. In Van porselein brengen haar collega's hulde aan de zangeres Yasmine, die bij leven niet de erkenning kreeg die ze verdiende. Om 20.40 u. neemt Peter Van de Veire afscheid van de kijkers in het Peter live slotgala. In de laatste aflevering van het seizoen blikt Peter op zijn eigen manier terug op het afgelopen jaar. Wie dacht dat de wereldsterren op waren na de vorige Peter live, vergist zich, want op 25 december krijgt Peter Van de Veire Mika over de vloer.

Op tweede kerstdag schakelt Eén van 14.40 u. tot 16.20 u. live over naar de wereldbekermanche veldrijden in Heusden-Zolder. ’s Avonds is er de langverwachte televisiepremière van de bioscoopfilm Windkracht 10: Koksijde Rescue (21.25 u.). Daarin wordt duiker Rick Symons (Kevin Janssens) na een incident op een receptie voor de legertop naar het 40ste Seach and Rescue smaldeel in Koksijde gestuurd. Daar wordt Rick opgenomen in de competente, maar eigenzinnige Sea King-crew. Hij is verrast wanneer hij er Alex (Veerle Baetens) tegen het lijf loopt, een vrouwelijke medic waarmee hij al eens een aanvaring heeft gehad.

Op zondag 27 december zet Eén Fiddler on the roof (14.05 u.) op het programma, een legendarische musical van Norman Jewison over de arme joodse melkboer Tevye. Die probeert onder het harde bewind van de tsaar het hoofd boven water te houden en te zorgen voor zijn vrouw Golde en zijn vijf kinderen. Ondertussen doet het nieuws de ronde dat alle joden in de omgeving door de Russen uit de dorpen worden verjaagd …

Later op de avond brengt Eén in afwachting van de nieuwe eindejaarsconference van Geert Hoste een herhaling van Geert Hoste regeert (19.35 u.), de vorige conference van Vlaanderens populairste stand-upcomedian. Om 21.10 u. is er de spannende laatste aflevering van Witse en om 23.35 u. sluit Eén de avond sfeervol af met het eerste deel van The Night of the Proms 2009, een aanstekelijke mix van pop en klassiek. Daarin laten de Zweedse Roxette, de Nederlandse Sharon den Adel van Within Temptation, het mythische Britse duo OMD, Toots Thielemans, het Hongaarse gitaarduo Peter & Zoltan Katona, John Miles en het orkest Il Novecento zich van hun beste kant zien.

Op maandag 28 december zet De rode loper een special over de film Dossier K (18.10 u.) op het programma. Met de verfilming van Jef Geeraerts' roman Dossier K staat Jan Verheyen voor de grootste uitdaging uit zijn carrière: niet onderdoen voor die andere Geeraertsverfilming, De zaak Alzheimer van Erik Van Looy. De rode loper volgt Jan Verheyen tijdens het hele productieproces op de voet, van de setbezoeken tot de feestelijke galapremière in Antwerpen.

Dinsdag 29 december kunnen sportliefhebbers zich opnieuw verheugen op veldrijden, deze keer op de GVA-Trofee in Loenhout. Om 18.10 u. brengt De rode loper een special over het succes van Kate Ryan en Christoff in het buitenland. Het is een typisch Vlaams fenomeen dat heel wat artiesten populairder zijn in het buitenland dan in Vlaanderen. De rode loper trekt met Christoff naar Duitsland voor de opnames van zijn tweede album en een optreden in een grote tv-show. Met Kate Ryan vliegt De rode loper naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar de Vlaamse nachtegaal drie dagen op het podium staat van het Julgalan-festival.

Koppen XL trekt op zijn beurt naar China voor Het grootste ijs- en sneeuwfestival ter wereld (21.25 u.). In Harbin, een stad in het noordoosten van China, komen elke jaar meer dan achttienduizend mensen samen om met ijs een stad te bouwen groter dan Disneyland. Koppen XL werpt voor het eerst een unieke blik achter de schermen tijdens de kolossale opbouw van een stad in ijs en volgt de harde competitie tussen ’s werelds beste ijs- en sneeuwsculpteurs.

Woensdag 30 december duikt De rode loper achter de schermen van de mode-industrie (18.10 u.). In een special laat het magazine zien dat de Belgische mode zich niet beperkt tot de ‘Antwerp Six’. Heel wat van onze landgenoten zijn achter de schermen aan de slag in de internationale modewereld. In New York maakt De rode loper kennis met topmodel Cesar Casier, castingagent Nathalie Joos en brandmanager Michael Arts.

Ook op donderdag 31 december heeft De rode loper een special (18.10 u.) in petto. Deze keer volgden de reporters de mensen achter Stageco, het Vlaamse bedrijf dat podia bouwt voor de grootste sterren. U2, Genesis, Coldplay, The Stones; allemaal bellen ze naar de podiumbouwers uit Werchter als ze op tournee gaan. De rode loper gaat mee touren met Coldplay en volgt drie medewerkers terwijl ze het podium afbreken in Parijs en drie dagen later weer opbouwen in Dublin.

’s Avonds is er Hector (20.50 u.), een hartverwarmende Vlaamse film van Stijn Coninx. Daarin speelt Urbanus de rol van Hector, een jongen die door zijn ouders naar een weeshuis werd gebracht voor een behandeling tegen de pokken, maar nooit opnieuw werd opgehaald. Tot een tante van Hector zich de jongen herinnert en hem meeneemt naar huis. Hector gaat aan de slag in de bakkerij van haar man Achiel en weet met zijn kinderlijke humor en goede karakter ieders hart te veroveren.

Na de film schakelt Eén live over naar het Antwerpse Sportpaleis voor het spetterende nieuwjaarsconcert met Clouseau en Natalia (22.35 u.). Maar ook daarna zitten feestneuzen goed bij Eén. Vanaf 1.35 u. brengt Eén de hele nacht lang immers een aaneenschakeling van de beste partyhits.

Op 1 januar zet Eén de dag stemmig in met het nieuwjaarsconcert vanuit Wenen (11.15 u.). De Wiener Philharmoniker brengt er onder leiding van Georges Prêtre ouvertures, polka’s, marsen en natuurlijk walsen van de Straussdynastie. Dirigent Prêtre is ondertussen al 86, maar dat doet geen afbreuk aan zijn reputatie van ‘mijnheer 100.000 volt’. Het Ballet van de Weense Staats- en Volksopera luistert het geheel op met dans naar choreografieën van Renato Zanella. Thomas Vanderveken voorziet het concert van een woordje uitleg. Daarna is er ontspanning uit een heel andere hoek, met de Grote Prijs Sven Nijs (14.45 u.), rechtstreeks vanuit Baal. De rode loper laat die dag dan weer een andere kant zien van

Walter Grootaers (18.10 u.). De Lierenaar is bekend van De Kreuners en zijn televisiewerk en berucht om zijn grote mond, maar over één ding was hij tot nog toe opvallend stil. Al vijftien jaar zet Grootaers zich belangeloos in voor Gamcare, een organisatie die projecten steunt in Moldavië. De rode loper trekt er samen met Walter op uit wanneer hij hulpgoederen levert in weeshuizen, scholen en ziekenhuizen in de oude Sovjetrepubliek.

’s Avonds is het lachen geblazen met Geert Hoste beslist (20.35 u.), de langverwachte nieuwe eindejaarsconference van Geert Hoste. Daarna brengt Eén een heruitzending van Free Souffriau zingt Ann Christy (21.30 u.), het betoverende concert waarin Free Souffriau onder begeleiding van een groot orkest en combo nummers brengt uit haar cd Een beetje anNders. Eén sluit de eerste dag van het nieuwe jaar af met de film Ice harvest (23.30 u.), een misdaadkomedie van Harold Ramis. Het verhaal speelt zich af op kerstavond in Wichita, Kansas. De louche advocaat Charlie Arglist en zijn kompaan Vic Cavanaugh hebben zojuist twee miljoen dollar van maffiabaas Bill Guerrard achterovergedrukt, maar die begint iets te vermoeden en stuurt zijn mannetjes op hen af.

Op 2 januari blijft Eén in winterse sferen met March of the Penguins, een prachtige natuurdocumentaire uit 2005 met Urbanus als verteller. March of the Penguins laat zien hoe duizenden keizerpinguïns elke winter een ongelooflijke tocht ondernemen door Antarctica, de meest onherbergzame streek op aarde. Gedreven door hun instinct verlaten ze de veilige oceaan en marcheren ze honderden kilometers over het ijs van de Zuidpool. Tijdens hun wekenlange expeditie hebben ze slechts één doel voor ogen: zorgen voor een nageslacht.

Op 3 januari trekt Eén op expeditie met Earth (11.20 u.), een documentaire uit 2007 waarin reporters een tocht maken van de Noord- naar de Zuidpool. Earth volgt een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrugwalvissen in hun leefomgeving en toont de invloed die seizoenswisselingen op hun leven hebben. In de namiddag zet Eén Citizen Kane (14.05 u.) op het programma, een klassieker van Orson Welles uit 1941 waarin een journalist het mysterie van de overleden krantenmagnaat Charles Foster Kane probeert te ontsluieren. Hij praat met vijf verschillende mensen die Kanes goed gekend hebben in de hoop op die manier de waarheid over de man te kunnen achterhalen.

Om 18.10 u. brengt De rode loper een speciale uitzending over de herrijzenis van K’s Choice. Zeven jaar geleden gingen Gert en Sarah Bettens elk hun eigen weg, hij in het Antwerpse en zij in Tennessee in de Verenigde Staten. Maar deze zomer hebben broer en zus elkaar opnieuw gevonden en blazen zij hun succesformatie K's Choice nieuw leven in. In Ashville in de Verenigde Staten nemen Gert en Sarah samen een nieuw album op en De rode loper was erbij. Ook niet te missen is de eerste aflevering van Oud België (20.55 u.), een nieuwe, ontroerende fictiereeks van Peter Van den Begin en Stany Crets over het teloorgang van het revuetheater eind jaren zeventig. De kijkers krijgen het duo te zien zoals nooit tevoren. Eén sluit de avond ten slotte muzikaal af met het tweede deel van The Night of the Proms, een verrassende mix van pop en klassiek met tal van nationale en internationale sterren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: