een Waalse journalist begraven met Vlaams overheidsgeld

Voor het eerst in de carrière van begrafenisondernemer Bart Peeters mag Peeters in Een laatste groet een Waal begraven. Christophe Deborsu n’est plus parmi nous. Hij liet het leven als arbeider in een kruitfabriek. Maar hij wordt nog één keer stevig verrast. Voor het eerst in 32 jaar tijd komt Christophe oog in oog te staan met zijn grote jeugdliefde, Bieke Van Belleghem, een sympathiek Vlaams meisje uit Evergem. Zijn drie afzwaaiers met dienst zijn Henk Rijckaert, Pascale Platel en Xander De Rycke, en dat op woensdag 2 oktober op Canvas.

De dood in Wallonië

Sterven in Wallonië is volgens Christophe Deborsu tamelijk eenvoudig. “Ik blijf gewoon verder niks doen, maar dan in een kist onder de grond.” In zijn ideale scenario sterft hij in vijf fasen: 1. ontkenning, 2. woede, 3. onderhandelen, 4. depressie, en 5. aanvaarding. In welke fase hij zich nu bevindt? “Het voelt als fase 6, Bart, de ontbinding.”

Nog één keer

Christophe Deborsu mag postuum nog één keer van zijn grootste passies proeven. Henk Rijckaert transformeert in Christophes grote idool Koen Wauters, Pascale Platel reed naar zijn favoriete bakkerij in Namen en toont Christophe haar lekkerste patisserie. De derde passie van Christophe noemt hij “Les tic-tacs des petits bonheurs”, het geluk dat in kleine dingen zit. Xander De Rycke reminisceert dat kleine geluk nog één keer.

Speech van zijn eerste grote liefde

De show wordt gestolen door Bieke Van Belleghem uit Evergem. 32 jaar geleden trakteerde zij de toen zestienjarige Christophe op zijn eerste romance, nu keert ze terug met een pittige speech. “Dit is de eerste keer dat ik er openlijk voor durf uitkomen dat ik ooit verliefd was op een Waal. Ik ben ondertussen gelukkig getrouwd, maar volgende week zit mijn man een week in het buitenland voor zijn werk. En ook al ben je dood, Christophe, je bent van harte uitgenodigd.”

Jan Becaus neemt in zijn gekende stijl afscheid van zijn gerespecteerde collega. “Deborsu maakte furore als journalist bij de RTBF, maar begon pas te werken toen hij ook voor de VRT aan de slag ging. Christophe Deborsu werd 48.”

Een laatste groet: een begrafenis om te lachen.

Een laatste groet aan Christophe Deborsue: op woensdag 2 oktober om 20.40 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: