Zaterdagmiddag vond in de Stadsschouwburg Antwerpen de langverwachte première plaats van Aladdin. Een stuk ontstaan uit de hand van Tijl Dauwe (tekst) en Sam Verhoeven (muziek), geregisseerd door Jaak Lema. Tal van bekende Vlamingen doken op om deze spetterende productie, van Uitgezonderd. (n.v.d.r. het productiehuis van James Cook en Bob Jennes) als eerste te kunnen zien. Sommige BV's kwamen natuurlijk ook supporteren voor vrienden en/of familie die een rol in deze musical vertolkten.

Het verhaal

Deze keer werd gekozen voor een klassiek verhaal uit duizend-en-één nachten, Aladdin. Het verhaal is bij het grote publiek waarschijnlijk bekend door de Walt Disney Tekenfilm maar Uitgezonderd. gaf er echter een nieuwe insteek aan met nieuwe muziek maar behield wel het originele verhaal.

Het sprookje speelt zich af in het Al Bara, een Midden-Oosters dorp, dat geregeerd wordt door de Sultan (Marc Lauwrys) en zijn rechterhand Hessa (Ann Van Den Broeck). De tijd is aangebroken voor zijn lieve en wondermooie dochter Jasmine (Ianthe Tavernier) om te trouwen. Prinses Jasmine heeft echter haar eigen willetje en wilt liefst van al de wereld veroveren en trouwen met haar ware liefde. Waarzegster Luhbaba (Charline Catrysse) heeft dan ook schitterend nieuws voor haar. Vandaag is het de dag dat ze haar ware liefde zal ontmoeten. Hessa ziet dit als haar kans eindelijk de macht te grijpen waar ze al zolang op wacht en stelt haar zoon Faris (Pieter Casteleyn) voor als huwelijkskandidaat. Al die huwelijkskandidaten doen het de Prinses benauwd krijgen en ze glipt stiekem naar buiten.

Op de marktplaats botst ze op Aladdin (Giovanni Kemper). Ze valt letterlijk als een blok voor hem. Aladdin een arme straatrat, die om rond te komen moet stelen en liegen maar eigenlijk een hart van goud heeft. Hij toont haar zijn wereld en bij een prachtige sterrenhemel en een adembenemend uitzicht over de stad voelen ze hun liefde groeien. De paleiswachters verstoren hun onderonsje en maken samen met Hessa er abrupt een einde aan! Zij ziet haar plannetje aan diggelen vallen en besluit er een stokje voor te steken. Ze lokt Aladdin naar een donkere grot waar een toverlamp ligt. Als hij voor haar de toverlamp gaat halen, mag hij de schat die errond ligt behouden. Aladdin die vast besloten is het hart van Prinses Jasmine te veroveren ziet zijn kans om rijk te worden en de goedkeuring van de Sultan te krijgen. Hessa blijkt alleen niet zo betrouwbaar als hij aanvankelijk dacht. Hij geraakt opgesloten in de grot! Als hij per ongeluk over de lamp wrijft komt de Geest (Kobe Van Herwegen) na honderden jaren eindelijk vrij. De Geest biedt enkele wensen aan Aladdin aan. Maar je kan al raden wat zijn grootste wens is?

Zal Aladdin Prinses Jasmine kunnen verleiden? Zal Aladdin zijn moeder Maryam (Goele De Raedt) ooit nog terugzien? Had Luhbaba gelijk toen ze zei dat Jasmine de man van haar dromen zou tegenkomen? Het antwoordt op die vragen krijgen jullie alleen als jullie zelf gaan kijken naar deze zwoele, zachte familiemusical.

Must see

Aladdin de familiemusical is een aanrader voor het hele gezin! De zangprestaties van Ianthe (Jasmine) en Gianni (Aladdin) zijn een sprookje waardig. De bitterzoete melodieën en swingende muziek, gecomponeerd door Sam Verhoeven, brengen je helemaal in de sfeer. Diegene die de klassieke Disney-liedjes verwachten moeten niet verschieten, want speciaal voor deze musical werden er nieuwe geschreven maar minstens even goed! De humor van de personages en de verhaallijn (geschreven door Tijl Dauwe) deden de hele zaal lachen en genieten.

Enkele uitschieters: Giovanni Kemper kon meer dan overtuigen met zijn zang. Ann Van den Broeck vertolkte op sublieme manier het griezelige personage Hessa. Marc Lauwrys deed het publiek heerlijk schuddebuiken met zijn personage de Sultan. En Kobe Van Herwegen kon zich helemaal uitleven, al dansend, goochlend, zingend en springend als Geest. Echt fenomenaal!

Maar het oog wil ook wat en daar werd ook voor gezocht. Mooie kostuums en een sprookjesachtig decor zorgden voor een warm kader voor het stuk. Ook het vliegend tapijt was aanwezig. Het tapijt vloog dan misschien niet echt, maar was wel reusachtig. Het werd visueel heel mooi opgelost zodat het toch een vliegende indruk gaf. Een romantisch momentje voor een oogstrelende sterrenhemel.

Al deze elementen zorgden ervoor dat het een geweldige middag werd voor jong en oud en ze kregen dan ook terecht een staande ovatie! Heb je de musical vandaag gemist? Geen nood! Dit weekend staan ze nog in de Stadschouwburg van Antwerpen en daarna is deze nog te bekijken op zaterdag 1 en zondag 2 juni in het Ethias Theater in Hasselt. Verder zijn er ook nog vertoningen op 8 en 9 juni in het Capitole in Gent. Tickets zijn verkrijgbaar via Teleticketservice.com of via Uitgezonderd.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Aladdin De Meest Magische Familiemusical
Datum: 
18/05/2019
Locatie: 
Stadsschouwburg Antwerpen

Reservatie:

Meer over