2020 was een emotionele rollercoaster voor Gertjan Van Hellemont aka Douglas Firs. Het begon allemaal in één absurde week, waarin een dokter hem het heuglijke nieuws meedeelde dat hij vader zou worden, maar een andere dokter het vreselijke nieuws dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog hooguit een paar weken te leven had. Ongeveer een maand na zijn moeder stierf ook Gertjans grootmoeder, aan de gevolgen van Covid-19.

Heen en weer geslingerd tussen verdriet over zijn moeder en grootmoeder aan de ene kant en blijdschap en opwinding over zijn nakende vaderschap aan de andere, trok Gertjan naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat “Heart of a Mother” zou worden, het nieuwe Douglas Firs album.

“What If I Can” is de eerste song van die nieuwe plaat. Met de vertrouwde Douglas Firs-bezetting: Gertjan (vocals, gitaren, synths), Sem Van Hellemont (piano), Simon Casier (bas) en Laurens Billiet (drums). Steven de Bruyn maakte een atmosferische, dromerige intro op harmonicas en de weemoedige trompetten zijn van Sam Vloemans. De mix werd gedaan door Kevin Ratterman (Strand of Oaks, Ray LaMontagne, My Morning Jacket) in Louisville, Kentucky. De mastering door Fred Kevorkian (White Stripes, Black Keys) in New York.

‘Voor mij gaat dit nummer gaat over escapisme’, zegt Gertjan, ‘over de drang om je eigen weg te volgen en niet die van iemand anders, maar ook de zorgen over de gevolgen van die beslissing’.

HEART OF A MOTHER wordt gereleased op Arlette Records/N.E.W.S. op 27 Aug ’21. WHAT IF I CAN, de eerste nieuwe track die wordt gereleased, is uit op 11 Dec 2020, toevallig Gertjans verjaardag.

Pre-save de single HIER.
Bekijk de video HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over