“My Dirty Workz”, het debuutalbum van DJ Coone ligt eindelijk in de winkelrekken. Vlaanderen heeft er lang op moeten wachten, maar Coone wou absoluut een goed album afleveren en geen half werk. Zelf omschrijft hij het album als “harddance in concert”, iets wat wij na beluisteren van het album zeker niet gaan tegenspreken. Zaterdagmiddag trok Vlaanderens populairste DJ dan ook naar de Free Record Shop in Antwerpen om zijn fans te voorzien van de nodige handtekeningen. Tussen het signeren door maakte Coone even tijd voor onze reporter voor een babbel over zijn debuutalbum. Het resultaat lees je alvast hieronder:

Hallo Coone, allereerst proficiat met je debuutalbum.
Dankuwel

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk ligt “My Dirty Workz” in de winkelrekken. Hoe komt het dat het eigenlijk zolang heeft geduurd?
Ik wou het album toch een beetje specialer maken dan gewoon maar een album. Ik wou echt wel dat er enkele klappers opstonden en dat doe je niet zomaar, daar moet je toch even over nadenken. Vandaar ook dat het misschien iets langer heeft geduurd, maar de mensen verdienen een goed album.

Op je site kunnen we lezen dat je geen half werk wilde afleveren. Wil dat zeggen dat je helemaal tevreden bent van je debuutalbum?
Ik ben zo goed als helemaal tevreden. Ik ben nogal kritisch voor mezelf en af en toe zijn er dus nog wel enkele sounds die een beetje anders gekund hadden. Uiteindelijk zullen sommige nummers gewoon nooit af zijn, en het is misschien omdat ze nooit af zijn dat ze net zo aantrekkelijk zijn. Dat heeft namelijk ook zijn charmes.

Wat is bv. een nummer dat niet helemaal af is?
Van deze CD zijn het enkel de sounds, maar een nummer dat eigenlijk niet helemaal af is, was “The return” vroeger. Het nummer is uiteindelijk toch één van de grootste jumpnummersgeworden in zijn genre, maar qua sounds zit die eigenlijk niet echt super in elkaar. Toch heeft het nummer gewerkt, gewoon omdat het nummer een super aanstekelijke melodie heeft. Het nummer is dan ook gebruikt voor duizenden jumpfilmpjes op het internet.

Als je één nummer, een soort hoogtepunt, mag kiezen uit je nieuwe album welk zou dat zijn? Waarom?
Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat sowieso de remix van “Tranceball” van vroeger een echte klapper is op commercieel vlak. Anders vind ik ook“Beatfreakerz” heel goed, maar dat is wel weer meer hardstyle-achtig.Eigenlijk staan er veel stijlen op het album, denk maar aan “Let uz ride” (feat. bam bam & e-max) da’s echt tekststyle, maar dat vind ik ook heel leuk. Het album is enorm breed qua muziekstijl.

Op je site staat eveneens te lezen: "all harder styles but never the same", hoe typeer je best je nieuwe album?
Harddance, harddance in concert.

Vanwaar eigenlijk de titel “My dirty workz”?
Mijn eigen label heet “Dirty Workz” en ik vond “My Dirty Workz” dan ook het logische gevolg. Er zijn nu ook T-shirts gemaakt van “Dirty Workz” en binnenin de CD staat het logo ook in het groot vermeld. Ik wil dan ook meer het label promoten dan Coone zelf. De T-shirts van Coone mogen er zijn, maar ik wil meer het “Dirty Workz” label naar de voorgrond trekken.

Iets helemaal anders. Er is een wereldtournee gepand die van start gaat in de Sint-Niklaasse Complex, waar trek je zo nogal naartoe?
Voorlopig ga ik al naar de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. Maar ik zei voorlopig, want ook Australië en de Verenigde Staten staan op de wachtlijst. De tournee zal dan ook meer dan een volledig jaar duren. Uiteindelijk zal het niet alleen Europees blijven, maar alle locaties zijn nog niet bekend. Dat kunnen de mensen later op mijn website nog ontdekken.

Wat mogen we eigenlijk verwachten van deze wereldtournee?
Het belooft een beetje het concept van Coone & The Gang te worden, namelijk ikzelf met enkele artiesten die meegewerkt hebben aan de CD en heel veel respect van mij verdienen. Zo zullen o.a. dp en d-block & s-te-fan meegaan op tournee. Ook beatboxer Fatty-K, hij verzorgde een korte skit op het album, zal meegaan. Een beetje de Coone-style maar dan met andere collega’s.

Gaan zij de volledige tournee mee of zijn het altijd andere gasten?
Sommige gaan de volledige tournee mee, maar andere zullen dan weer als guests in enkele landen meereizen.

Hoe ervaar je het om op deze jonge leeftijd al half Vlaanderen aan je voeten te hebben liggen?
Aan je voeten hebben liggen is veel gezegd. Ik denk dat harddance nog altijd een stroming is die niet de bovenhand haalt in de muziekwereld. Het is een beperkt genre met een bepaald publiek, maar als deze mensen zeggen dat je goed bezig bent, dan kan je dat niet anders dan als een compliment beschouwen. Ik doe gewoon mijn best en meer kan ik ook niet doen.

Je haalde daarnet “Coone & the gang” al even aan. Vorig jaar liet je met dit concept het Antwerpse Sportpaleis al vollopen. Mogen we een tweede editie verwachten?
Ik weet het momenteel zelf nog niet, maar misschien weet ik volgende week al meer. Bassevents verklapt namelijk niet alles aan mij, maar waarschijnlijk zijn ze er zelf nog niet uit. Zelf hoop ik natuurlijk van wel, maar dat is logisch hé.

Bassevent heeft al wel een datum gereserveerd, heb ik vernomen.
Bassevents heeft inderdaad het Sportpaleis al gereserveerd voor een dag. Maar of dit voor een tweede editie voor “Coone & the gang” is of voor een ander concept, weet ik zelf nog niet.

Er wordt gezegd dat je (zo goed als) niet kan jumpen, klopt dit eigenlijk?
Ja inderdaad. Het is niet dat ik het niet wil kunnen, ik heb gewoon nog niet de tijd gehad om het te leren. Voorlopig steek ik al mijn tijd al in het produceren en draaien. Maar ik zeg nooit nooit, wie weet vind ik ooit toch de tijd om het te leren.

Men zegt wel eens dat de jumprage een beetje over zijn hoogtepunt heen is en dat tectonic de nieuwe trend is. Ervaar jij dat ook?
Tectonic is niet echt een muziekstijl; het is meer een hele brand. Het zijn kleren, een hype qua dans, … er zit veel meer rond. Ok, met jumpen is dat misschien ook wel, maar het verschil tussen de twee is toch dat jumpstyle een echte commerciële muziekstijl is geworden terwijl tectonic terug meer naar de underground gaat en minder commercieel. Ik bedoel, niemand wil nog een Jamba ringtone in jumpversie horen, daar heeft niemand iets aan.

Ga je je muziek aanpassen aan deze nieuwe trend of laat je deze liever overwaaien?
Nee, toch niet. Dat laat ik aan mij voorbijgaan, ik doe gewoon mijn eigen ding.

Kan je trouwens eigenlijk enkele tectonic-danspasjes, of zijn deze een beetje te moeilijk?
Ja, ik ken ze wel maar ik kan ze ook niet. Ze zijn nogal vrouwelijk naar mijn mening.

Tot slot, wat mogen we van Coone in de toekomst nog verwachten?
Voorlopig nog geen tweede album, laten we ons eerst concentreren op dit album. Stilstaan ga ik echter zeker niet doen, er zal sowieso nog heel wat gebeuren, maar wat juist? Daar heb ik zelf nog geen idee van.

Bedankt Coone en veel succes met je debuutalbum “My Dirty Workz”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: