Elk jaar trekken ongeveer 40.000 jongeren van over de hele wereld naar Israël. Op kamp. The Israel Experience heet dat dan en het moet joodse jongeren dichter tot het moederland brengen. Panorama gaat mee en laat zich onderdompelen in de ervaring die Israël heet.

We volgen een groep, hoofdzakelijk Amerikaanse, jongeren die zich een maand lang aan Israël laven. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om aan het kamp deel te nemen. Sommigen zijn - erg tegen hun zin- ingeschreven door hun ouders, bij anderen zit de liefde voor Israël er al stevig in. ‘Elke keer als ik naar mijn Israëlische vlag kijk, kan ik niet wachten om te vertrekken. Ik hou van Israël en het wordt echt geweldig.’ zegt Elanah. William heeft nog een andere motivatie: ‘Ik kan niet wachten om naar Israël te gaan. We krijgen er een van de beste legers in actie te zien!’.

Vier weken lang krijgen ze alle uithoeken van het land te zien, bezoeken ze alles wat Israël maakt tot wat het is. Om hen te laten zien hoe prachtig het moederland is maar ook hoe hard er voor gevochten moet worden. Vaste prik zijn de grenzen met Syrië en Libanon. Een militaire gids van The Israel Experience: ‘De grens is achter die bomen. Waarom hebben wij hier groene bomen en daar in Libanon niet? Omdat Israël mooi is, we investeren in ons land en er zorg voor dragen, ja?’ En dan volgen straffe verhalen van het front.

Op de slothappening wordt nog even duidelijk gemaakt, onder luid gejuich, wat van de jongeren verwacht wordt. Amos Hermon, CEO van The Israel Experience: ‘Ik wil jullie één ding vragen: wees ambassadeurs voor de Staat Israël, in jullie dorp, op jullie campus, thuis. Wees ambassadeurs voor de Staat van Israël want het is zo belangrijk voor ons om het andere Israël, het betere Israël te laten zien aan de rest van de wereld.’

(Israel LTD, Mor Loushy – 2009)

De Israël Ervaring: in Panorama, op zondag 25 juli om 20.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: