Het Gala van de Ensors dat traditioneel het Filmfestival Oostende afsluit, wordt dit jaar gepresenteerd door actrice en presentatrice Francesca Vanthielen. Als actrice kennen we Francesca o.a. van “Licht” van Stijn Coninx en de misdaadserie “Aspe”.

Op woensdag 22 augustus maakt Francesca omstreeks 8u ’s ochtends de nominaties voor de Ensors bekend. Dit gebeurt via live-streaming en is HIER te volgen.

De Ensors zijn de voorbije acht jaar uitgegroeid tot hét uithangbord voor talent van eigen bodem. Sinds die periode evolueerde de uitreiking van een kleinschalig feest naar dé filmhappening waar de Vlaamse en Belgische filmsector reikhalzend naar uitkijkt.

Via de onlangs opgerichte Ensoracademie, die de volledige steun en medewerking geniet van alle beroepsorganisaties en gildes zoals De Acteursgilde, de Unie van Regisseurs, de Screen Composers Guild, de Scenaristengilde, S.B.C. (cameramensen), montage.be en V.O.F.T.P. (film- en televisieproducenten), zijn de Ensors nu ook echt hét feest van de Vlaamse filmindustrie.

Alle bij deze academie geregistreerde professionals kunnen een stem uitbrengen in het nominatieproces. In totaal zijn er dit jaar 21 categorieeën waarvoor men kan stemmen. Nieuw dit jaar is dat er naast films ook Ensors worden uitgereikt voor originele Vlaamse televisieseries. Er wordt eveneens een Prijs van de Internationale doorbraak uitgereikt door de Raad van Bestuur, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de diverse beroepsorganisaties. Alle films die hun officiële Belgische premiere gehad hebben tussen 1 augustus 2017 en 31 juli 2018 maken kans op een nominatie.

De Ensors voor Kortfilm worden reeds op vrijdag 14 september bekend gemaakt en hiervoor is een specifieke jury samengesteld.

De negende editie van het Gala van de Ensors vindt plaats op zaterdag 15 september in het Kursaal van Oostende. Aanvangsuur: 20u. Aansluitend is er een feestelijke receptie voor alle genodigden.

Volg alle voorbereidingen via de sociale media kanalen van De Ensors!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over