Groot-Brittannië is weer een ontgoocheling rijker. Afgelopen weekend moest namelijk één van de topfavorieten, Lucie Jones, de talentenjacht X-Factor verlaten nadat jurylid Simon Cowell het naliet om de verschrikkelijk zwakke John & Edwards naar huis te sturen. Durfde Simon echt niet zelf beslissen uit schrik om de verkeerde huiswaarts te sturen of was dit een tactische meesterzet?

Een vakjury, tevens coaches van de kandidaten, die over het lot van de twee kandidaten met het minste stemmen moet beslissen. Het is het concept in X-Factor, maar wat ons betreft ook onmiddellijk de grootste ergernis aan de wedstrijd. Dat pijnlijke feit bewees Simon Cowell zondagavond nogmaals toen hij moest kiezen tussen de kwijlende valszingende John & Edward en, wat ons betreft, vocaal de beste vrouwelijke kandidate, Lucie Jones.

We gaan geen kwaad spreken over John & Edward, maar dat deze twee heren moeilijk het grootste zangtalent van Groot-Brittannië kunnen genoemd worden, staat buiten kijf. Toch sloeg het duo er in om tot heden nooit bij de genomineerden te zitten en dat hadden ze vermoedelijk te danken aan hun altijd zeer opmerkelijke originele, maar soms ook over de top, acts. Lucie Jones daarentegen was vocaal één van de allerbeste in competitie. Vorige week rockte ze er op zijn Avril Lavigne’s op los, terwijl ze deze week als een echte popster op het podium stond.

Dat die laatste in de “bottom two” stond, zorgde al voor de nodige opschudding, maar toen even later bleek dat ze ook nog de wedstrijd moest verlaten, stond het aanwezige publiek, en bij uitbreiding half Groot-Brittannië, met verstomming geslagen. Vlak na afloop regende het dan ook verontwaardigde reacties op het officiële forum. Reacties als “wat een schande” of “Simon Cowell heeft het verkorven” zijn absoluut geen uitzondering. De storm was zelfs zo hevig dat er technische storingen zich voordeden waardoor beslist werd om het reageren tijdelijk uit te schakelen.

Dat Simon Cowell bij veel fans als schuldige wordt aangeduid, is eigenlijk niet eens abnormaal. Hij had namelijk de beslissende stem tijdens de “Bottom two” en kon zo John & Edward definitief naar huis sturen. Hij verkoos echter de macht aan het publiek te geven met het gevolg dat Lucie Jones mocht vertrekken. Toen Simon die beslissing nam, wist hij maar al te goed dat als hij John & Edward naar huis stuurde, Lucie Jones wel eens een gevaarlijke klant voor de overwinning kon zijn.

Noem zijn beslissing dan ook tactische meesterzet voor zijn kandidaten, maar een groot verlies voor het verloop van deze wedstrijd! (DV)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: