Op zaterdag 2 maart gaat Chris Dusauchoit in Dieren in nesten kijken naar het laatste, maar zeker niet minst omstreden initiatief om de neushoorn te redden: preventieve onthoorning. Hij sluit de Neushoorn in nesten-reeks af met een terugblik op alle inspanningen voor de neushoorn waarvan hij de afgelopen weken getuige was.

De afgelopen weken liet Chris Dusauchoit de kijkers zien welke initiatieven in Zuid-Afrika worden genomen om de neushoorn, die steeds vaker het slachtoffer wordt van stropers, van de uitsterving te redden. In de laatste aflevering blikt hij terug op de Neushoorn in nesten-reeks, maar eerst trekt hij nog naar de neushoornboerderij van miljonair John Hume, waar een omstreden maatregel wordt toegepast.

Chris is erbij als de Nederlandse dierenarts Martine Van Zijll de hoorns van alle neushoorns preventief afzaagt. Dat doet John enerzijds uit veiligheidsoverwegingen, om de neushoorns tegen stropers te beschermen, maar anderzijds stapelt hij ook fortuinen op in afwachting van het moment waarop de handel in hoorn legaal wordt. Dan zou hij in één klap multimiljonair worden.

Chris maakt de balans op van zijn reis:
“Ik heb hier vele, soms verschillende meningen gehoord. Je hebt er die de strijd in het veld voeren met honden en gewapende rangers. Met DNA-stalen en microchips proberen ze de hele populatie in kaart te brengen en rechtszaken tegen de stropers en handelaars mogelijk te maken. We kunnen enkel hopen dat een gezamenlijke en internationale strijd helpt. De Zuid-Afrikanen kunnen dit niet alleen oplossen. Maar we moeten samen iets ondernemen, of straks zijn er echt geen neushoorns meer.”

Dieren in nesten steunt de rangers
Dieren in nesten wil iets concreets doen om de neushoorns te helpen en sloeg daarom de handen in elkaar met het WWF, dat al langer de problematiek van de illegale handel aankaart. Daarom roept het dierenprogramma de kijkers op om de strijd tegen stropers te steunen. Dat kan door een gift te doen voor de trainingen van de parkwachters van het Pilanesberg National Park, waar Dieren in nesten een kijkje ging nemen en waar de parkwachters een ongelijke strijd voeren tegen de stropers. Het park heeft nood aan meer getrainde rangers, maar een zes weken durende opleiding kost tweeduizend euro. Wie die opleidingen mee wil helpen mogelijk maken, kan een bijdrage leveren via de volgende link:
http://donate.wwf.be/diereninnesten/nl/

De tijd dringt, want binnenkort zijn er geen neushoorns meer. Het prachtige dier sterft uit omdat de mens hem koelbloedig afslacht voor zijn hoorn. In Zuid-Afrika sterven zo bijna 2 neushoorns per dag. De hoorn wordt illegaal verhandeld naar Azië, waar neushoornpoeder wordt gebruikt voor allerlei kwaaltjes en ziektes. Nonsens natuurlijk, want hoorn is niet meer dan samengeperst haar.

2012 was met 668 gestroopte neushoorns een triest recordjaar voor de neushoorn in Zuid- Afrika. De International Union of Conservation of Nature maakte deze week bekend dat de stroperij van neushoorns in Afrika zelfs het langzame herstel van de soort bedreigt. Experts van de natuurorganisatie vrezen dat als de stroperij in het huidige tempo blijft toenemen, de totale populatie neushoorns op het continent over twee jaar zal afnemen.

De laatste aflevering van de Neushoorn in nesten-reeks in Dieren in nesten: op zaterdag 2 maart om 20.10 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: