Met haar EP Fishtale (2019) lanceerde de Belgische zangeres en songwriter Charlotte Jacobs haar creatieve koers gebaseerd op zowel intuïtie als experimentatie. De in Brooklyn gevestigde muzikante vond vrijheid via haar solodebuut, onder meer door het combineren van haar jazzscholing met een inventieve en progressieve avantpop benadering. Met The Shape of Wandering gaat Jacobs verder in op het evolutionaire basiswerk van Fishtale, spelend met de eindeloze mogelijkheden van synths in combinatie met verschillende stemklanken en -texturen. Geïnspireerd door het mantrische spoken word van Anne Clark en de multidisciplinaire kunstenaar-muzikant Laurie Anderson, bespeelt Jacobs haar stem als een instrument.

B” is de eerste single van deze nieuwe EP waarbij Charlotte Jacobs kiest voor het combineren van geprogrammeerde beats en het organische geluid van akoestische drums. Voor de eerste keer introduceert Charlotte een live drummer in haar werk. Raf Vertessen, een avant garde jazz drummer uit de New Yorkse vrije improvisatie scene, brengt een nieuwe dimensie aan Charlotte’s muziek. Door het mixen van Vertessen’s zwevende, vrije improvisatietechniek weet Jacobs haar gestructureerde artpop creaties te betoveren met een element van vrije abstractie. In deze eerste single verweeft Vertessen's interpretatieve stijl zich moeiteloos met Jacobs' gelaagde stem wat samen een tastbaar aspect aan het nummer geeft.

“Wat ik zelf leuk vind aan dit nummer is dat de beats soms zo dicht bij de organische drums aanleunen dat het verschil bijna onhoorbaar is. Door live te spelen met Raf en zijn manier van uitvoeren te zien en te ervaren, heb ik onbewust meer plaats gemaakt voor abstractie en vrijheid in mijn nummers, zowel in het creatieproces als in de uitvoering.”

Beïnvloed door visuele kunst, poëzie en dans, vertaalt het werk van Charlotte een waaier aan artistieke media en elementen die de songwriter wil portretteren - een wereldse stad, een vluchtige opmerking, of een vreemdeling in de metro. The Shape of Wandering is uiterst gevoelig en zelfverzekerd in haar verkennende aard, maar biedt tegelijkertijd ook een nuchter perspectief op de onstuimige en onvoorspelbare wereld rondom ons

Pre- order: https://charlottejacobs.bandcamp.com/

BIO
Vocaliste Charlotte Jacobs (BE), gevestigd in Brooklyn, transformeert haar wereld in muziek. Zicht, klank, beweging en plaatsen smelten samen in een elektronische harmonie die de leefwereld van de artieste weerspiegelt. Jacobs is geboren en getogen in de kunstgalerij van haar ouders op het Vlaamse platteland, een artistieke achtergrond die haar blijft beïnvloeden. Jacobs' sterke avant-poparrangementen zijn geïnspireerd door zowel beeldende kunst, als poëzie en hedendaagse dans, waarbij ze een brug bouwt tussen een breed scala aan artistieke media. Na een aantal jaren op het podium als deel van het Belgische elektro-trio SEIREN, gecombineerd met jazzstudies aan het Koninklijk Conservatorium Gent, schrijft Jacobs nu haar eigen muziek, experimenterend met vocale manipulatie en onorthodoxe songstructuren.

Ondanks optredens in verschillende samenwerkingen, alsook het componeren van videogame- en filmsoundtracks, vond Charlotte pas écht haar stem toen ze in 2017 haar kans waagde in het verre Brooklyn. Daar begon ze aan haar excentrieke muzikale ontdekkingsreis, in samenwerking met een New Yorks ensemble van producers en artiesten, waarin ze zich vanuit haar Crown Heights slaapkamer verdiepte in de verschillende texturen, vormen en kleuren van haar eigen stem. In 2019 bracht Jacobs haar debuut-EP Fishtale uit, een ambitieuze collectie van vooruitstrevende popsongs, met behulp van producer en engineer Zubin Hensler (Half Waif, The Westerlies, Hannah Epperson). Beïnvloed door jazzzangeres Betty Carter, Bjork's vocale Medulla en Tirzah's razende poploops, overtreft de muziek van Charlotte Jacobs alle verwachtingen en zorgen haar speelse combinaties van stijlen en genres voor een baanbrekend muzikaal resultaat.

Live(stream) dates

  • 29/01, De Graaf Gent (collab met Alex Deforce)- Live stream, Gent
  • 12/02, Let Love Rule (collab met Alex Deforce)- KAAP, Oostende

Beluister de single HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over