Chiazaden, gojibessen, spirulina, hennepzaad, tarwegras,… Deze exotisch klinkende zaden en bessen staan bekend als superfoods. Je vindt ze tegenwoordig niet enkel in de speciaalzaak, maar gewoon in het rek van de supermarkt, bij de apotheek of online. En ze zijn hot. Superfoods zouden een buitengewone hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en zouden dus extreem gezond zijn. Ze beloven meer energie, betere slaap, minder huidveroudering, een beter humeur, minder last van depressieve gevoelens,…

Maar is dat werkelijk zo? Maken superfoods je echt gezonder? Cathérine Moerkerke gaat op zoek naar wetenschappelijk bewijs bij producenten en doet ook zelf de test. Ze leeft een maand op een superfood dieet en dat is niet altijd even gemakkelijk. Cathérine houdt voor Telefacts een videodagboek bij: “Ik denk wel dat ik het na een maand heel hard beu zal zijn. Ik snak bijvoorbeeld enorm naar een stukje kaas. Ik ben een grote kaasliefhebber.” Na enkele dagen voelt Cathérine al enkele wijzigingen aan haar lichaam. “Ik voel mij goed, een beetje hoofdpijn zoals voorspeld, en wel redelijk kouwelijk, maar ook daar was ik voor gewaarschuwd. Maar over een week ongeveer zou ik op een high moeten leven, dus daar kijk ik geweldig naar uit”. Maar of die high er ook komt, is afwachten.

Ook het gezin Van Aerde wil weten of hun kwaaltjes na een maand ingeperkt zouden zijn. Ze voelen zich zoals veel Vlamingen niet fit en zijn op zoek naar een energieboost. Krijgt het gezin na een maand de beloofde superfood boost? Of blijft alles zoals het was? En vooral: hoeveel geld zijn ze intussen kwijt, want superfoods zijn ook superduur. Speciaal voor Telefacts houdt het gezin elke rekening bij en vergelijkt die met hun normale maandelijkse uitgaven. Zijn die dure producten waard wat ze beloven of kunnen we niet beter gewoon groenten en fruit eten? Voedingsexpert Patrick Mullie is alvast kritisch: “Wat men soms vergeet is dat er 360 calorieën inzitten per 100 gram en dat is vrij veel. 360 calorieën, dat is het niveau van koekjes”. Ook Isabelle Laquiere, voedingsexpert van de FOD Volksgezondheid, heeft haar bedenkingen. “Het is duidelijk dat ze hier in die brochure een aantal beweringen maken die veel verder gaan dan toegelaten. Zomaar vanalles beweren, dat mag niet.

De exclusiefste restaurants ter wereld

Op dinsdag 27 oktober gunt Telefacts de kijker ook een blik achter de schermen van de exclusiefste restaurants ter wereld: van de bodem van de oceaan, over de buitenwijken van Chicago tot de skyline van Bangkok. Telefacts kijkt mee in de potten van enkele topchefs.

Een van die pareltjes is Ithaa op de Malediven, een tropisch paradijs van 1.200 piepkleine eilandjes in de Indische Oceaan. Ithaa is al enkele keren uitgeroepen tot één van de mooiste restaurants ter wereld. Eten is er dan ook een topervaring, diep op de bodem van de oceaan, tussen de roggen en de haaien. Een unieke plek. En zo zijn er nog veel meer.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: