Cathérine Moerkerke praat morgen opnieuw met Ann Baptist, de moeder van Bas, het jongentje dat ze eerder dit jaar in haar eerste reportage voor CATHéRINE volgde. Bas kreeg in de reportage na maanden wachten een nieuw hart, maar een maand na de transplantatie waren er complicaties en overleed hij. "Na de operatie heeft Bas het hartje bijna meteen afgestoten. Daarna heeft men een maand lang of iets langer geprobeerd om dat toch terug goed te krijgen met medicatie en dergelijke, maar dat is helaas niet gelukt. Soms moet je dan de handdoek gooien", zegt Ann. Bas stierf uiteindelijk op de dag van de uitzending, hij doneerde op zijn beurt zijn organen aan andere kinderen. "Omdat hij daar zo trots op was, vond ik dat wij die uitzending moesten laten doorgaan. En daarnaast speelde natuurlijk ook op dat moment het verhaal van de donatie een rol. Bas heeft ook leven gekregen en heeft op zijn beurt leven gegeven. Ergens biedt dat wel troost, ja.”

Cathérine blikt ook terug op andere van de vijftien reportages die ze maakte in 2016, de verschillende werelden waar ze achter de schermen mocht gaan filmen. Van de Pathfinders van het Belgisch leger tot de Joden in Antwerpen. Van de Moulin Rouge tot de naturistencamping Athena. Van Pairi Daiza tot Clouseau.

De toegang verkrijgen tot die werelden was niet altijd gemakkelijk. Zo volgde Cathérine de Red Flames tijdens een hele belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK, tegen Engeland. De coach was bang dat ze de concentratie van de speelsters zou verstoren. Maar de Red Flames speelden onverwacht 1-1 gelijk tegen Engeland en Cathérine werd tot hun geluksbrenger uitgeroepen.

Cathérine bezoekt de Flames opnieuw in Leuven bij een oefenwedstrijd tegen Nederland. De reportage in het voorjaar veranderde veel voor de nationale vrouwenploeg voetbal. Ineens kregen ze de erkenning waar ze al jaren naar op zoek waren. Het is dan ook een heel hartelijk weerzien, zeker als Cathérine na de wedstrijd mee in de kleedkamer gevraagd wordt.

In Parijs sprak ze opnieuw af met Inge, die nog steeds bij de Moulin Rouge danst, maar niet langer aan mannen zegt dat ze stofzuigers verkoopt.“Toch leeft nog altijd het idee dat een meisje van de Moulin Rouge makkelijk te krijgen is", zegt ze daarover. "Zelfs in België krijg ik te horen: zie maar dat je niet in een bordeel belandt."

De volledige afleveringen van CATHéRINE zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over