Aan het eind van de 19de eeuw was Oostende de belangrijkste badstad van Europa. Een plek waar je kon genieten van zon, zee en strand. Waar werd geparadeerd tussen de beau monde. Waar je tegelijk kon luisteren en gezien worden op de befaamde concerten en recitals in het Kursaal. Daar stonden toen de allergrootste dirigenten en componisten op de bok en kwamen de grootste sterren uit de klassieke muziek op bezoek… en in het trouwe publiek zat ene James Sidney Edouard Ensor. De eigenzinnige kunstschilder was een trouwe gast in het Théâtre Royale d’Ostende.

Een heel jaar lang staat er heel wat te gebeuren in Oostende. Kurt Van Eeghem lanceerde een nieuw boek 'Oostende in de belle epoque', er staan fijne muziekmomenten gepland in de Ensorkerk en Casco Phil wordt voor heel eventjes het fameuze Kursaalorkest.

Hij was misschien wel de beroemdste tenor die ooit heeft geleefd: Enrico Caruso. De grote operahuizen in ons land liet hij steevast links liggen, maar in het mondaine Oostende stond de man wél meermaals op de planken. "Caruso was immers een tijdgenoot van Ensor en minstens even zot op Oostende als de schilder." aldus Kurt Van Eeghem, auteur, televisie- en radiopresentator. "Hij trad 17 keer op in België, waarvan maar liefst 16 keer in de badstad. Daarenboven was hij ook een publiekslieveling. Zijn concerten waren massa-evenementen, zo maakten in 1905 wel 12.500 toeschouwers een optreden mee. Met een avond vol Italiaanse opera brengen we die grandeur terug – dit keer zonder gebakkelei."

Op 21 januari brengt Casco Phil samen met gerenommeerd tenor Thomas Blondelle (Twee Prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2011) onder leiding van Benjamin Haemhouts hulde aan Enrico Caruso, wellicht een van de beroemdste tenoren aller tijden. Het belooft een onvergetelijke spektakel te worden. Meer info op www.kursaaloostende.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over