Naar aanleiding van de twintigste editie van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven (28.11 tot 6.12) zendt Canvas op zondag 7 december vier kortfilms uit die de voorbije jaren op het festival bekroond werden of er te zien waren: De weg van alle vlees (Deben Van Dam), Dood van een schaduw (Tom Van Avermaet), Natasha (Roman Klochkov) en Broeders (Adil El Arbi en Bilall Fallah). Canvas werkt al vele jaren samen met het Leuvense festival, houdt er jaarlijks een Canvas-avond (dit jaar op dinsdag 2 december), reikt er de Publieksprijs uit en programmeert films die er te zien waren.

De weg van alle vlees

De weg van alle vlees (2013) van Deben Van Dam won vorig jaar in Leuven zowel de Juryprijs als de Canvas-Publieksprijs De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Flor Decleir, Sam Louwyc en Leo Franquet.

Tibo werkt als verpleger op de afdeling palliatieve zorgen, maar denkt de laatste tijd alleen nog aan geld. Op een dag vraagt een van zijn collega's, Anouk, hem om een gunst. Of Tibo de hele dag wil doorbrengen met Frans Claeskens, de enige patiënt zonder vrienden of familie. Vandaag ondergaat de racistische en geperverteerde Frans namelijk euthanasie...

Dood van een schaduw

De korte fantasyfilm Dood van een schaduw (2012) van Tom Van Avermaet, met Matthias Schoenaerts, Laura Verlinden en Peter Van Den Eede, werd de afgelopen jaren veelvuldig bekroond, onder meer met een Oscar-nominatie, de prijs voor de Beste Kortfilm op de European Film Awards én de Canvas-Publieksprijs in Leuven in 2012.

In een mysterieuze wereld tussen leven en dood werkt een verzamelaar aan een sinistere collectie met schaduwen van stervende mensen. Hij laat zich daarbij helpen door Nathan Rijckx, een jonge soldaat die gesneuveld is op een slagveld van de Eerste Wereldoorlog. Als Nathan 10.000 schaduwen kan verzamelen, krijgt hij zijn eigen schaduw terug en de kans op een tweede leven met de vrouw van zijn dromen. Maar wanneer hij nog maar twee schaduwen van zijn doel verwijderd is, ontdekt Natahn iets dat hem voor een moeilijke keuze plaatst...

Natasha

Natasha (2012) is een korte animatiefilm van Roman Klochkov, die in 2012 Leuven de Publieksprijs voor de Beste Korte Animatiefilm won. De regisseur is zelf afkomstig uit Kazachstan en hij kaart in de film op een originele manier de Europese migratieproblematiek aan.

De Russische beer Nicolaï is naar Europa gevlucht om zijn grote liefde, zijn bloedmooie ex Natasha te bewijzen dat hij geen loser is. Om haar te tonen dat hij ‘the one and only’ is, wil hij zo snel mogelijk ‘officiële Europese verblijfsdocumenten’ te pakken krijgen. Maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Net zoals alle andere immigranten leeft en werkt Nicolaï in de Zoo, waar hij overdag werkt als ‘Beer’ en ‘s avonds zijn zorgen probeert te vergeten met piano spelen. Vreemdelingen komen en gaan. Op een dag arriveert er een zekere Gennady. Hij blijkt de nieuwe man te zijn van Nicolaï's grote liefde Natasha….

Broeders

Broeders (2011) van Adil El Arbi en Bilall Falla (met o.a. Werner De Smedt, Moraad El Kasmi en Manou Kersting) won in 2011 in Leuven de Canvas-Publieksprijs.

Karim, een serieuze en zachtaardige jongeling, ontfermt zich over het lot van de kinderen in zijn 'moeilijke' (allochtone) buurt. De schijnbaar gewetenloze Nassim daarentegen maakt de buurt onveilig door meisjes aan de lopende band te versieren, drugs te dealen en rond te schuren in een chique Mercedes. Hun pad zal hen naar een onvermijdelijk conflict leiden ...

Canvas Kort n.a.v. 20 jaar Internationaal Kortfilmfestival van Leuven: op zondag 7 december om 20.40 u.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: