Bonnie St.-Claire, Nederlands favoriete drankorgel dat onlangs haar leven heeft gebeterd, viert vandaag haar zestigste verjaardag. De drievoudig deelneemster aan het Nationaal Songfestival scoorde in het begin van haar carrière enkele Engelstalige solo-hits, maar is bij ons vooral bekend van haar Nederlandstalige hits, zoals 'Dr. Bernard', 'Droog je tranen Pierrot', 'Bonnie kom je buiten spelen' en de Agnetha Fältskog-cover 'Sla je arm om me heen'. Bonnie nam samen met Josée Hoebee van Luv' ook een album op met Nederlandstalige versies van ABBA-liedjes.

Bonnie St. Claire is vandaag 60 jaar geworden. Bonje Cornelia Swart werd op 18 november 1949 geboren in Rozenburg. Op een schip, want ze was de dochter van een binnenvaartschipper.

In 1966 werd ze als 17-jarig meisje ontdekt door Peter Koelewijn. In de eerste helft van de jaren 70 scoorde ze enkele Engelstalige solohits, maar in 1972 brak ze echt door met de band Unit Gloria.

In 1976 scoorde ze een grote Nederlandstalige hit met 'Dr. Bernard', met Ron Brandsteder. Ook in de eerste helft van de jaren '80 scoorde St. Claire enkele grote hits in Nederland: 'Pierrot', 'Bonnie kom je buiten spelen' en 'Sla je arm om mij heen'.

Echt grote hits kwamen er daarna niet meer, maar Bonnie bleef optreden. Toch viel Bonnie nog op met haar muzikaal project van Nederlandstalige ABBA-covers. Die zong ze samen met Josée Hoebee.

Naast een mooie reputatie als zangeres draagt Bonnie St.-Claire helaas ook de bedenkelijke eretitel van drankorgel. De zangeres had jarenlang een drankprobleem waardoor ze van de regen in de drop geraakte. Net als Jacky Lafon in Vlaanderen, is Bonnie in Nederland ook berucht van haar optreden tijdens de grote IQ-test. Daar scoorde ze zo slecht dat ze niet eens het gemiddelde IQ van een oran oetang haalde. Dat zorgde voor grappen en beledigingen aan haar adres, die haar tot vandaag achtervolgen.

Op haar zestigste schijnt de zon weer voor St.-Claire. Haar drankprobleem lijkt onder controle - weliswaar van moetens nadat zware leverproblemen bij de zangeres werden vastgesteld - en Bonnie treedt intussen nog steeds vol enthousiasme op.

Bron; Raf Van Bedts – www.eurosong.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: