Kim Gijsbrechts

Ingetogen betreedt Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde, beter gekend als Birdy, zaterdagavond het podium in de 013 in Tilburg. De achtergrondmuziek bij haar intrede, hoge fantasierijke fluittonen, zetten meteen de toon van de avond. De witte lange linten gedrapeerd aan het plafond geven het toneel een feeërieke stemming, alsook de doorzichtige glinsterende jurk die een volwassenere Birdy toont. Nochtans lijken er geen jaren voorbij te zijn gegaan als ze plaats neemt aan de piano. Deze jongedame van nog maar 20 jaar heeft hetzelfde engelengezicht en losse lange haren als in 2011 bij haar doorbraak met ‘Skinny Love’. Haar stem heeft een volwassere ondertoon gekregen, maar klinkt nog puurder dan ooit tevoren.

Gestaag begint ze aan haar set met het ietwat donkere ‘Shadow’. Heel even lijkt het erop dat de set onderbroken zal worden tijdens haar tweede nummer ‘Beating Heart’ als de sirenes en rode lampen herhaaldelijk afgaan. Niemand lijkt dit echter op te merken, ook Birdy niet als ze onbewogen haar nummer doorzet. Nog steeds zichzelf op de piano begeleidend zet ze ‘Help The People’ in. Haar typerende gevoelsvolle gebroken stem heeft geen verdere verfraaiing nodig. Het gevaar hier is dat dit genre snel saai kan aandoen. Dat laten haar enthousiaste bandleden niet gebeuren. Zij gooien doorheen de set er telkens een stevige bas tegenaan om de betekenis van de nummers nog meer kracht bij te zetten. Birdy heeft een klasse band achter zich staan vanavond. Buiten hun simultane en wat ingestudeerde oproep voor handgeklap tijdens het straffe ‘Wings’ tonen zij niets dan enthousiasme doorheen de set. Ook hun muzikale skills komen mooi naar voren in o.a. de prachtig achtergrondzang van de pianiste, alsook de viool intermezzo’s tijdens ‘Help the People’ en ‘Words as Weapons’. Na het brengen van ‘Wild Horses’ worden zij dan ook bedankt door Birdy.

Het optreden in de 013 maakt deel uit van de tour om haar derde album ‘Beautiful Lies’ te promoten. Haar titeltrack toont niet mooi genoeg om heel de zaal stil te krijgen en houden. Ook haar versie van ‘Running Up That Hill’ doet de klassieker niet de eer aan die het verdient. De cover zorgt wel voor een fijne afwisseling van haar typerende stijl en daarbij de rest van haar set. Geen slecht woord over deze prachtige zangeres die vanavond maar weer toonde wat een parel van een stem ze heeft.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Birdy
Datum: 
08-10-2016
Locatie: 
013 Tilburg
Meer over