Deze zomer presenteert Bieke Ilegems het gloednieuwe Vind je lief op Eén, een programma dat zich verdiept in de wereld van singles, daten en relaties. En dat met een beetje geluk ook enkele singles - een steeds groter wordende groep in ons land - aan de ware liefde helpt.

Het is niet de enige nieuwigheid in de zomer van Eén, die er dit jaar een beetje anders uitziet. Olivier Goris, netmanager van Eén, zet de plannen voor de zomer uiteen.

"De zomer is natuurlijk geen hoogseizoen in televisieland, maar toch ben ik blij dat we de kijkers een mooie mix aan programma's kunnen aanbieden. Voor het eerst in jaren wijken we daarbij een beetje af van het klassieke recept.

Eerst en vooral volgen we meer dan ooit het ritme van de kijker. De normale programmering met THUIS en Café Corsari blijft langer doorlopen, tot eind juni. Zo is het begin van de grote vakantie tegelijk ook het startschot voor de zomer op Eén.

De premiejagers, Villa Vanthilt en Vlaanderen muziekland keren deze zomer niet terug, maar daar komen wel een aantal nieuwe titels voor in de plaats. Zo ben ik heel blij met Jonge benen, Vind je lief en Pop Up Live, de drie nieuwe programma's die eraan komen.

Ten slotte blijven we in de zomer natuurlijk niet binnenzitten: net als onze kijkers trekken we eropuit en laten we zien wat er deze zomer in Vlaanderen en daarbuiten te beleven valt."

De zomer van Eén: een overzicht in vier etappes

1 Nieuw onder de zon

Eén verwent de kijkers deze zomer met drie nieuwe programma's:

Vanaf woensdag 17 juni brengt Eén de nieuwe driedelige documentairereeks Jonge benen, die een portret schetst van enkele beloftevolle jonge wielrenners uit eigen land. Van de makers van Belga sport en Afspraak in Rio.

Vanaf zondag 5 juli presenteert Peter Van de Veire iedere week het nieuwe muziekprogramma Pop Up Live. Hij trekt deze zomer heel Vlaanderen rond en nodigt elke week nationale en internationale artiesten uit. Behalve voor hits is er ook plaats voor muzikale verrassingen.

In Vind je lief verdiept Bieke Ilegems zich vanaf 27 juli elke dag in de wereld van singles, daten en relaties. Er zijn in België maar liefst 1,6 miljoen singles; een aantal dat in vijftig jaar tijd maar liefst verdrievoudigd is. Het is een gevarieerde groep die nog altijd groter wordt, en dat heeft op verschillende gebieden een impact. Het beïnvloedt de woningmarkt, vrijetijdsbesteding, de opvoeding van kinderen, het aanbod aan dating-apps en zelfs de manier waarop producten verpakt worden in de supermarkt.

Samen met Bieke gaan singles in Vind je lief op zoek naar de ware liefde. Het programma kijkt daarbij niet alleen door de ogen van de kandidaten, maar ook door die van de socioloog, bioloog, econoom, filosoof, psycholoog, seksuoloog en matchmaker ...

"Ik heb al heel uiteenlopende dingen voor televisie gedaan, maar dit is toch weer iets helemaal anders. Het is sowieso de eerste keer dat ik een programma presenteer op Eén en het gaat meteen om een dagelijkse frequentie: spannend dus!

Lang heb ik niet getwijfeld, want Vind je lief snijdt een interessant maatschappelijk fenomeen aan. We geven een gezicht aan de steeds groter wordende groep singles én verdiepen ons in de wereld van daten en relaties anno 2015." Bieke Ilegems

Vind je lief gaat van start na Vive le vélo en loopt een maand lang van maandag tot en met donderdag op Eén.

2 Dagelijks en dagvers

Net als de kijker trekt Eén er in de zomer geregeld opuit. Van maandag 1 juni tot en met vrijdag 28 augustus is 1000 zonnen er elke dag met dagverse content uit Vlaanderen en daarbuiten. Ook dit jaar pakt het programma uit met heel wat nieuwe rubrieken.

Zo bewijst moestuingoeroe Wim Lybaert in het nieuwe seizoen van 1000 zonnen dat je aan één vierkante meter moestuin al voldoende hebt om een geweldige maaltijd klaar te maken. En dat het bovendien niet moeilijk is om zelf zo'n tuintje aan te leggen, te beplanten en te onderhouden.

Elke week gaat Wim langs bij een BV om er een vierkantemetertuin aan te leggen en tips te geven. Voor de zekerheid plant hij thuis identiek dezelfde bak. Later gaat hij opnieuw op bezoek bij de BV, om hun oogst te vergelijken en er een lekkere maaltijd mee te bereiden.

Ook op sportief vlak valt er in de zomermaanden veel te beleven. Eén brengt onder meer live verslag uit van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje.

Vanaf zaterdag 4 juli slaat Karl Vannieuwkerke elke avond op een andere idyllische plek zijn kamp op voor Vive le vélo; de talkshow waarin hij terugblikt op de afgelopen Tourdag en waarmee hij ook niet-sportliefhebbers weet te charmeren.

3 De sterkste documentaires

Behalve Jonge benen komt er ook een nieuw seizoen van de exploratiereeks Planeet Kuifje, die de meest ongerepte en wonderbaarlijke plekjes ter wereld opzoekt.

Verder zet Eén enkele bekroonde en veelgeprezen documentairereeksen opnieuw op het programma: Missie Mosango (genomineerd voor een Emmy), Goed volk (Vlaamse televisiester voor Beste regie en genomineerd voor de Ha! van Humo, de Cutting Edge-award voor Beste tv-programma nationaal en de Davidsfonds Geschiedenisprijs), People of tomorrow (genomineerd voor Beste tv-documentaire op Docville en voor de Cavaria Media Award), Beroepen zonder grenzen en Buitengewoon.

4 Muziek en specials

Ten slotte zijn er deze zomer verscheidene specials, niet zelden met een focus op muziek. Naast de nieuwe muziekshow Pop Up Live is er onder meer:

  • 11 juli-special (11 juli)
  • Will Tura 75, het verjaardagsconcert van Will Tura (2 augustus)
  • Radio 2 Zomerhit (23 augustus)
  • De zaalshow Spijtig spijtig spijtig van Wim Helsen (30 augustus)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: