Anne Marie Van Broeck

Axelle Red stelde in de Roma haar nieuwe album “Exil” voor. Naast acht nummers uit deze nieuwe plaat (vooral aan het begin en aan het einde van het concert, waaronder twee in de encores), bracht zij twaalf nummers uit acht vroegere albums, al dan niet in een vernieuwd kleedje. Een mooie doorloop van haar boeiende – kwarteeuw- carrière.

Zo vertolkte ze uit "Exil" : “Excusez-moi”, “Quand le jour se lève”, “Signe ton nom”, “Un ami”, “This Girl is going to kill me”, “C’est ainsi”, “Gigantesquement belle” en “Who’s gonna help you”. Een nieuwe plaat, met wat minder soul and rhythm and blues, en iets meer pop en rock, maar uiteraard wel met haar specifieke stemkleur en stijl (zoals ze zelf beschreef in een interview : “Frans - côté chanson - met Amerikaans-Engelstalige invloeden”) .

We hoorden “Rester femme” uit “À Tatôns” (1996); “Blanche Neige” en “Je me fâche” uit “FaceA/Face B” (2002); “Si tu savais” en “Papillon” uit “Jardin Secret” (2006); en, uit het album “Rouge Ardente” (2013) kwam de titelsong. Ook uit “Sisters & Empathy” (2009) en “Un coeur comme le mien” (2011) werd een nummer vertolkt.

Het publiek was echter vooral enthousiast bij het horen van “Je t’attends” en “Sensualité” uit “Sans plus attendre” (1993) en bij “Parce que c’est toi” (uit “Toujours moi” van 1999). Overmand door nostalgie, terug in de tijd.... Spijtig dat “Elle danse seule” niet gespeeld werd, … dat zou mij dan weer even ver terug gekatapulteerd hebben.

Wat echter zeer spijtig was, was dat de lyrics verloren gingen in het concert. Het beluisteren van de Franse taal vraagt al wat meer aandacht, maar als dan ook tijdens het optreden de meeste woorden niet verstaanbaar zijn, verdwijnt dus de poezie en de betekenis van de songs voor ons gehoor. Liederen die bijvoorbeeld een sociale of politieke boodschap hebben en thema’s aankaarten als drugs (“Blanche Neige”), vrouwenhandel (“Sold to the man in Gold”) of ander onrecht (“Le Grand depart”), voortvloeiend uit het sociaal engagement dat Axelle Red siert. Dan toch maar even de CDs zelf beluisteren...

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Axelle Red
Datum: 
15 december 2018
Locatie: 
De Roma
Meer over