Goele Bormans

Wat doet een mens zoal op een regenachtige zondag? In de zetel kruipen onder een dekentje en naar een romantische film kijken? Een spannend boek lezen? Ik weet iets beter! Ik ging mijn verhaaltje live kijken en ging naar de zondagmiddag voorstelling van "Tableau nr.1". Bart van Avermaet en Annick Segal, beter bekend als Rosa en Waldek in Thuis, brengen met hun twee het stuk "April in Paris". Het stuk werd geschreven door de Engelse schrijver John Godber en was te zien in een regie van Robert Siân. De voorstelling van deze middag was een benefietvoorstelling voor de vzw Pegode.

Het verhaal gaat over Albert en Betty, het zoveelste koppel dat vastgeroest is in hun relatie. Albert verloor enkele maanden geleden zijn werk en brengt sindsdien heel der dagen door in zijn kot, zijn bed of erger nog, bij zijn vrouw in de zetel. Betty werkt nog, maar is zo te zien veel thuis. Zij ziet haar man net iets teveel naar haar goesting. Betty is een hevige fan van wedstrijden, telkens als ze de mogelijkheid ziet doet ze eraan mee. Albert heeft het niet zo voor haar hobby, en vindt het zelfs onnozel dat ze altijd aan die dingen meedoet aangezien ze toch nooit iets wint. Albert vindt zijn eigen hobby, schilderen, veel interessanter, al zijn de werken die hij maakt niet altijd even prachtig. Het koppel heeft een beetje een haat/liefde verhouding. Hoe graag ze ook uit elkaar zouden gaan, om de één of andere reden doen ze het toch niet.

Ze hebben beiden al vaak gedroomd dat ze de andere gaan vermoorden maar toch blijven ze bij elkaar. Als Betty op een dag toch eens iets wint, krijgt ze ineens de hoofdprijs: Een romantisch weekendje Parijs. Een beetje sarcastisch voor een koppel waar alle romantiek uit verdwenen is, niet? Na veel tegenpruttelen gaat Albert toch mee met zijn vrouw. De trip verloopt niet altijd even vlot, maar heeft toch ook vele schone momenten. Komen Albert en Betty levend en wel terug van Parijs? Of heeft de één de ander subtiel laten verdwijnen? Kan de trip hun relatie redden, of wordt het toch een scheiding bij de thuiskomst? Als je dat wil weten, zou ik toch maar eens een kijkje gaan nemen. Het stuk speelt nog in de Rode zaal van het Fakkelteater tot en met 23 november.

Wat de vele Thuis-fans zich misschien afvragen is of de personages uit het stuk niet te veel op Waldek en Rosa lijken. Als je al jaren een koppel speelt is het misschien niet evident om ineens een ander koppel te spelen. Wel je kon er niets van merken! Het waren totaal verschillende personages die ze hadden neergezet. Zelfs de gekende ruzie-scènes van Waldek en Rosa leken niet op de ruzies tussen Albert en Betty. Zeer knap gedaan van de twee acteurs! Het stuk zat vol sarcastische droge humor. Ondanks dat er veel ruzie en discussie op de scène was, lag de zaal constant strijk van het lachen. Actuele mopjes kwamen zelfs aan bod! Zo maakte "Albert" op een bepaald moment de opmerking dat ze op reis konden gaan naar mooie plekjes in Vlaanderen zoals bijvoorbeeld "Midden-Brabant". Het decor was sober, maar dat paste juist perfect bij dit stuk. Een doek en twee stoelen, meer heb je niet nodig om de mensen Parijs te laten zien. De licht- en muziekeffecten zorgden voor de nodige afwisseling in dezelfde attributen van het decor. Ik heb heel erg genoten van het stuk en ik vond het leuk de acteurs eens iets anders te zien doen. Ik kan het jullie allemaal aanraden, zeker aan alle trouwe Thuis-fans, ga ook eens kijken wat je favoriete acteurs nog meer in hun mars hebben!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
April in Paris
Datum: 
16 november 2014
Locatie: 
Fakkelteater - Rode Zaal
Meer over