© Edwin Houdevelt

Vrijdagavond trokken we richting Nederland, meer bepaald naar de Effenaar in Eindhoven, voor een optreden van Anneke Van Giersbergen. Anneke Van Giersbergen leerden wij vooral kennen door haar gastoptreden(s) bij de akoestische Iron Maiden tributeband Maiden UniteD, waar ze o.a. 'Wasted Years' samen met Damian Wilson bracht. Maar Anneke is ook wel een bekende tussen de Female Metal Voices. Ze was jarenlang frontvrouw van de metalband The Gathering en nu staat ze er ook solo. We vonden het dan ook geen straf toen we als vervangers naar een solo optreden van Anneke mochten, al dachten we er misschien tijdens de heenrit even anders over dankzij de vele regenbuien en de bijhorende files.

Maar eenmaal aanwezig in de Effenaar waren we die rit al snel vergeten. Als opwarmer voor Anneke Van Giersbergen kregen we namelijk Colossa nog te horen en zien. Die vier mannen weten wat rocken is. Nog nooit van hen gehoord, maar dat mocht gerust veranderen, want ze speelden goed en hun muziek was niet slecht. Je kon ook zien dat de mannen zich amuseerden op het podium en dan wordt dat toch wel over gezet naar het publiek.

Maar onze aandacht ging toch vooral naar Anneke Van Giersbergen. Zij heeft onlangs een tweede album 'Drive' uitgebracht en wil dat nu natuurlijk met het publiek delen. De metal lady gaat tegenwoordig met een kort roodkleurige haarcoupe door het leven en is een zeer frisse verschijning. Haar stem is nog altijd even mooi, maar ze straalt nog altijd rock en metal uit. Vooral toen ze zelf gitaar begon te spelen. De combinatie van de gitaar en haar lederlook outfit deden het rock-chick-gehalte stijgen.

Anneke kan heel hoog gaan met haar stem, maar ze heeft ook -om het op z’n Alex Callier's te zeggen- een krak, een grein in haar stem die een gevoelige snaar kan raken. Dat samen met stevige muziek geeft vonken, maar ook een zekere fragiliteit, zeker bij de ballades.

Anneke deed het ook even helemaal alleen, op haar akoestische gitaar. Voor ze  'Beautiful One' startte vroeg ze even om stilte van het publiek. Een stilte die het lied zeker ten goede kwam, het werd optimaal genieten van dit mooie ingetogen lied. Toen ze 'Circles' aankondigde, ging er een zucht van verwachting door de zaal, waarop Anneke lachend reageerde dat ze ineens een druk voelde. Maar dit mooie lied is niet zo'n gemakkelijk en dus was de verwachting inderdaad hoog, maar de klasse zangeres deed dat perfect.

De band kwam weer terug en samen brachten ze ‘My Mother Said’, een zalig nummer met een catchy refrein. Met de volledige band stonden ze met z'n zessen op het podium.  Drie gitaren, een bas, drums en keyboard zorgden voor een volle sound, waarop weinigen konden stil blijven staan.

Een avondje Anneke Van Giersbergen staat duidelijk voor een avondje stevige rock, van mooie ballades, over een rockende dansplaat naar behoorlijk metal headbangende nummers, van rustig naar zeer stevig. Zeer zeker voor herhaling vatbaar!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Anneke Van Giersbergen
Datum: 
8 november 2013
Locatie: 
Effenaar
Meer informatie
Meer over