Aili, Echt!, Lander Gyselinck, Vieze Meisje, … het lijstje Volta-residenten die inmiddels de weg vonden naar de podia van AB zijn niet meer op één hand te tellen. Om ervoor te zorgen dat deze doorstroom ook in de toekomst gegarandeerd blijft en dat jong talent zich optimaal kan ontplooien gaan Volta en AB nauwer samenwerken. Beide huizen slaan de handen in elkaar en lanceren een nieuwe residentiesamenwerking onder de naam ABVolta. Hierbij worden enkele Volta-residenten extra op maat ondersteund door de ploeg van AB. Bombataz, Stace en Uwase zijn de eerste artiesten die het traject zullen doorlopen.

Volta ontpopte zich in enkele jaren tijd tot een onmisbare organisatie in het Brusselse weefsel wanneer het aankomt op de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Het muziekcentrum voorziet een plek waar muzikanten op een kwalitatieve en duurzame manier worden begeleid en ondersteund in hun artistieke parcours. De eigenzinnige aanpak van Volta die volop genesteld is in de muzikale grondstroom van de stad, maakt van het huis een natuurlijke bondgenoot van AB.

Binnen de werking van AB zijn residentietrajecten momenteel moeilijk in te bedden. Toch is een dergelijke aanpak cruciaal voor de aanvoer van jong talent op de podia van AB. Het is dan ook met enige trots dat beide muziekcentra mekaar nadrukkelijk vinden in het gloednieuw residentietraject ABVolta . In dit traject worden enkele Volta-residenten extra ondersteund in hun creatief proces door de ploeg van AB. Dit gebeurt volledig op maat van de artiest en op plaatsen die moeilijker te dekken zijn binnen de reguliere werking van Volta (denk aan: productieondersteuning richting volwaardige Clubshow, hulp bij opnames van een videoclip of livestream, ondersteuning bij de release van een debuutalbum, …). Het optimaal laten doorstromen van deze artiesten staat daarbij telkens centraal.

“De rol die Volta speelt als bruggenbouwer met ‘grassroots’ dynamiek is cruciaal binnen het huidige muzieklandschap. De mogelijkheden om op een professionele manier muziek te maken staan maatschappelijk en economisch onder druk. We zien het als onze missie om de kwetsbare positie van opkomende muzikanten te ondersteunen, te versterken en zo samen met hen onze werking een context te geven. Binnen die context kunnen zij op een duurzame manier aan hun artistieke projecten werken. Deze nieuwe samenwerking met Ancienne Belgique maakt het mogelijk om het talent dat wij samen wensen te ondersteunen volop bovenlokaal te laten resoneren.“ vertelt Arne Huysmans van Volta.

De eerste artiesten die instappen in het ABVoltatraject zijn Bombataz , Stace en Uwase. Zij zullen doorheen het jaar begeleid worden door de voltallige AB en Volta-equipe.

“Als AB is het onze missie om jong talent te steunen en te erkennen. We vinden het erg belangrijk om een relatie op te bouwen met beginnende Belgische artiesten. Het is dan ook een grote meerwaarde om van bij de start van een artiestencarrière ondersteuning te kunnen bieden. Dat willen we niet alleen doen door hen een podium te geven, maar vooral ook door te luisteren wat er achter de schermen belangrijk is. We willen hen de ruimte geven om hun eigen traject te bepalen. De expertise van Volta speelt hierin een cruciale rol. We geloven dat we dankzij deze samenwerking artiesten op een zo duurzaam mogelijke manier kunnen ondersteunen.” zegt Astrid De Sterck van AB.

Een eerste toonmoment staat gepland op 19 oktober in de AB Club. Het Brusselse Bombataz stelt er dan hun nieuwe langspeler Baby Dry My Tears voor.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: