Dit weekend bracht het ensemble deCompagnie, de zelfgeschreven muziekstukken van de AMT-studenten van de Muziek Academie van Brasschaat. Een project dat de studenten de kans gaf om hun composities uitgevoerd te horen door een professioneel ensemble. Het project werd op enthousiaste wijze geleid door Hans Cornelis, leerkracht AMT. "Deze uitvoering was voor de studenten de apotheose van enkele maanden hard werk, en bezorgde niet enkel hen, maar ook het publiek een onvergetelijke avond boordevol mooie muziek." aldus Hans.

Het vak Algemene Muziek Theorie omvat eigenlijk meerdere peilers. Het biedt de studenten de mogelijkheid om inzichten te verwerven in akkoorden, compositie, analyse en alle verdere aspecten van muziek. Voor de meeste muzikanten die aan de muziekschool studeren klinkt dit misschien als een eerder saai vak, maar dat is alles behalve waar. Het vak biedt je de mogelijkheid om alle aspecten van de muziek te leren kennen. Het geeft je meer inzicht in wat er achter de partituur zit die je normaal gezien gewoon speelt. Daardoor zorgt het ook voor meer diepgang en kennis van het eigen instrument.

Het professioneel ensemble dat de composities speelde staat onder de artistieke leiding van Mathias Coppens. Hij kwam de afgelopen weken al enkele malen zijn ervaring delen en gaf de studenten tips om de partituren te optimaliseren. De meeste studenten kunnen maar éeén instrument bespelen waardoor het niet altijd evident is om een partituur voor andere instrumenten te maken. Maar met de hulp van Mathias, de tips en ervaring van de andere muzikanten en de begeleiding van Hans in de les, slaagden de studenten er in hun project tot een mooi einde te brengen. Naast de creaties van de studenten speelde deCompagnie ook een selectie uit hun eigen rijke repertoire. Wat het toch net een tikkeltje origineler maakte is dat de muziek die zij speelde van toch eerder onbekende componisten uit de muziekgeschiedenis kwam. Het sloot perfect aan en zorgde voor een volmaakt geheel van de avond. Naast projecten zoals deze speelt deCompagnie ook nog op concerten en organiseert het ook het klavierfestival in september.

Wil je meer weten over het ensemble? Ben je ook wel benieuwd geworden om hen eens aan het werk te zien? Neem dan een kijkje op www.kluister.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: