Vanaf 1 juli 2010 worden de Belgische rijbewijzen, vaak met een verouderde foto, stilaan vervangen door een nieuw Europees model. In tegenstelling tot het huidige rijbewijs zal de nieuwe kaart beperkt zijn tot een geldigheidsduur van 15 jaar. Toch is het helemaal niet de bedoeling om daar een nieuwe rijproef aan te koppelen. Maar geen nieuwe rijproef, is dat wel verstandig? Radio 2 vroeg aan 20 bekende Vlamingen om hun rijkennis te testen. Allemaal voelden ze zich plots weer 18, zenuwachtig om een echt theoretisch examen af te leggen. En dat bleek geen makkelijke opgave. Slechts één bekende Vlaming, Tom Waes, haalde nipt het minimum van 41 punten.

Praktische proef
Een goede chauffeur is natuurlijk niet alleen goed in theorie, maar kan ook zijn mannetje staan achter het stuur. Omdat er maar 1 BV slaagde in het examen, werden er vier andere gedelibereerd. Zij mogen verder naar de praktische proef. Die proef, die de BV's op een veilig oefenterrein van VAB zullen uitvoeren, is door de jaren heen veranderd. Zo moet je de manoeuvres tegenwoordig op de weg doen, in plaats van op een veilig oefenterrein. Je moet vragen kunnen beantwoorden over de bandenspanning, diepte van het profiel en kunnen aantonen waar de ruitenwisservloeistof, het oliepeil en de remolie zich bevinden onder de motorkap.

Ontknoping in De madammen Op vrijdag 18 juni volgen De madammen de ontknoping van deze praktische proef. Wie wint uiteindelijk de rijtest van Radio 2? Cilou Annys , Wendy van Wanten, Tom Waes, Maarten Vangramberen of Niels Destadsbader? Daarnaast verdiepen ze zich in de kunst van het (leren) autorijden. Hoe oefen je het best om te slagen in een rijexamen? Wat is er veranderd? Is het nuttig om een opfrissingcursus te volgen na een aantal jaren? Kun je het nog altijd met de hulp van je papa leren, of ga je toch best naar een rijschool? En wat kost dat dan? Een hele reeks vragen waar we een antwoord op zoeken! Avondpost polst bij de luisteraars of we een vervaldatum op ons rijbewijs zouden willen.

’s Avonds zie je in De Rode Loper een verslag van de rijtest met Cilou, Wendy, Tom, Maarten en Niels.

Win een rijopleiding
Vanaf 11 juni kan de Radio 2-luisteraar een rijopleiding winnen! Voor zichzelf, zoon, buurvrouw of kleindochter. De luisteraar die kan raden welke van de vijf bekende Vlamingen het beste scoort op de praktische proef, maakt kans op een gratis rijopleiding van VAB.

Doe zelf de test! Ben je benieuwd naar jouw kennis van de verkeersregels? Zou jij nog slagen in een theoretisch rijexamen? Doe de test op www.radio2.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: