© Canvas

De voorbije weken trok antropoloog en explorator Bruce Parry in Tribe op Canvas de wereld rond op zoek naar de meest geïsoleerde volkeren. Vanaf donderdag 19 februari begint hij aan een nieuw avontuur. In Amazon beperkt hij zich tot één, weliswaar erg grote regio: hij volgt de Amazonerivier van bron tot monding en deelt het vaak moeilijke leven van een aantal autochtone stammen, lamaherders, en cocaïneboeren, maar ook van houtkappers, wetenschappers en andere mensen die langs de stroom wonen of werken.

Bruce Parry leidt al 15 jaar expedities naar afgelegen plekken op onze aardbol en maakte al een film over zo’n expeditie, twee bekroonde documentaire jeugdseries voor de BBC (Serious Jungle en Serious Desert), en drie reeksen van Tribe, waarmee hij de antropologische film een nieuwe dimensie heeft gegeven, door niet alleen te observeren maar ook volop te participeren in het leven van de stammen die hij bezocht. En, hoe vreemd - en soms wreed - de leefgewoontes van die mensen in onze Westerse ogen ook zijn, de essentiële waarden, problemen en vragen blijken overal precies dezelfde te zijn. Parry onderzoekt ook wat de invloed van onze Westerse beschaving is, die zelfs tot in deze uithoeken van de wereld zijn tentakels uitspreidt.

Verloren paradijs
In de zesdelige reeks Amazon reist Bruce Parry door een complexe regio die volop in verandering en in gevaar is. De Amazonerivier is 6500 kilometer lang en ontspringt in de Peruviaanse Andes. Bij zijn monding in de Atlantische Oceaan op de Braziliaanse kust is hij 120 kilometer breed. Oceaanschepen kunnen ruim 2000 kilometer stroomopwaarts varen. Het regenwoud van de Amazone is 6 miljoen km2 groot en strekt zich uit over acht landen. Het is de regio met de grootste biodiversiteit op Aarde.

Maar precies die rijkdom eist haar tol. Het regenwoud wordt massaal geëxploiteerd. Jaarlijks verdwijnt 20.000 km2 bos. Meer en meer grond komt braak te liggen of wordt gebruikt voor landbouw. Daardoor dreigt Amazonië uit te drogen en over enkele decennia te veranderen in een woestijn. Dat zou op termijn catastrofale gevolgen hebben voor de hele wereld. Maar nu al worden de mensen getroffen die er al millennia lang wonen: de plaatselijke indianenstammen.

Bruce Parry wil – voor het te laat is – kennismaken met die stammen en met eigen ogen zien hoe de Amazone ervoor staat. Maar hij ontmoet ook andere mensen: lamaherders, cocaïnetelers, sojaboeren, veebaronnen, houthakkers, mijnwerkers, milieuactivisten en biowetenschappers. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en hun eigen gelijk. Zo wordt Bruce Parry geconfronteerd met de ingewikkelde realiteit van de Amazone, de contradicties, ambiguïteiten en dilemma’s van een regio die van vitaal belang is voor de hele wereld.

Van de Andes tot de Atlantische Oceaan: Aflevering 1
Bruce Parry begint zijn tocht bij de bron van de Amazone, in de Hoge Andes van Peru. Daar leeft hij een tijdje bij een familie alpacaherders op ruim 5000 meter hoogte. Daarna daalt hij af langs de Apurimac-vallei, berucht om haar cocaïneteelt en wetteloosheid. Hij praat met een aantal boeren van de Ashaninka-stam, die zich noodgedwongen op de cocaïneteelt hebben toegelegd. Hun bossen zijn immers gekapt en hun rivieren bezoedeld. Ze prodceren jaarlijks zo’n 100 ton van het peperdure goedje, maar zelf zijn ze even arm gebleven en de speelbal geworden van de handelaars, narcoticapolitie, het leger en de industriële bosbouwers.

Amazon op donderdag om 21.05 u op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: