vtm

De 7de aflevering van All You Need is Love staat volledig in het teken van de universele moederliefde. Mathias Coppens brengt het verhaal van een uitzonderlijke Italiaanse mama en dat van een geadopteerd Rwandees meisje dat voor het eerst sinds de genocide in 1994 terug naar haar geboorteland trekt om haar biologische moeder voor het eerst na haar adoptie terug te zien.

Vijftien jaar geleden wordt Karolien geadopteerd door een gezin uit Sinaai. Ze is op dat moment vijf jaar en heeft in tegenstelling tot vele vijfjarigen al een woelig leven achter de rug. Karolien is namelijk afkomstig uit Rwanda en behoort tot de etnische groep van de Tutsi’s.

Op 6 april 1994 wordt het presidentiële vliegtuig van de Rwandese Hutupresident Juvénal Habyarimana door Tutsirebellen neergehaald. De man overleeft de crash niet. Dit is meteen het begin van een van de gruwelijkste episodes uit de recente geschiedenis. In de 100 dagen die daar op volgen worden naar schatting één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. Ook 10 Belgische blauwhelmen laten tijdens het etnisch conflict het leven.

Voor Karolien behoort die bewuste aprilmaand in 1994 tot de donkerste pagina uit haar nog jonge geschiedenis. Haar vader komt nog voor het begin van de genocide op gruwelijke wijze om het leven en ook negen van haar broers en zussen ontsnappen niet aan de haat van de losgeslagen Hutumilities. Enkel Karolien, drie van haar broers en haar moeder overleven de etnische zuivering. Ze worden immers door haar moeder naar de hoofdstad Kigali gestuurd waar ze via familie in veiligheid worden gebracht in buurland Burundi. Hun moeder blijft in Rwanda. Karolien en haar broers belanden in een weeshuis en niet veel later worden ze geadopteerd. De internationale gemeenschap had zich immers teruggetrokken uit Rwanda en wilde alsnog iets betekenen voor de vele vluchtelingen in buurland Burundi. Adoptie was één van de manieren om de nood te lenigen.

Op die manier vindt Karolien samen met haar drie broers een warm nest bij het gezin de Meerleer in Sinaai. Ze kent er een gelukkige jeugd maar toch blijft haar biologische moeder haar achtervolgen. Voornamelijk in gedachten. Tot plots Mathias Coppens voor de deur staat en haar uitnodigt om samen met hem naar Rwanda te trekken en er op zoek te gaan naar haar biologische moeder. En dat op het moment dat de 15-jarige herdenking van de genocide in volle gang is. Het wordt een emotioneel bewogen reis met een ontmoeting die door merg en been snijdt.

Mathias Coppens gaat op de koffie bij de excentrieke Carmela Scrugli. Deze Italiaanse kranige dame van 72 jaar doet haar bijnaam Nona, wat moeder betekent in het Italiaans, al heel haar leven alle eer aan. Ze zet namelijk 21 kinderen op de wereld. Niet allemaal overleven ze het maar de 18 die dat wel doen zijn stuk voor stuk dol op haar. En dat kan ook moeilijk anders. Carmela is de belichaming van de hartelijkheid. Ruim 50 jaar is ze getrouwd met de Italiaanse immigrant Nicola Scrugli die samen met haar de grauwe miserie in het Sicilië van net na de Tweede Wereldoorlog ontvlucht. Hij hoopt samen met zijn vrouw een beter leven te vinden in Genk waar hij in de mijn van Winterslag zijn brood verdient als noeste kompel.

Carmela haar leven is geslaagd. Ze wordt constant omringd door een schare kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar één ding ontbreekt. Een reünie met haar zus die nog steeds in Italië woont. De twee hebben elkaar in geen 20 jaar in levende lijve gezien. En daar brengt Mathias Coppens zeer onverwacht verandering in.

Wil jij je mama op een originele manier in de bloemetjes zetten? Wil je haar vertellen waarom zij de leukste en de beste mama van de hele wereld is? Kortom, wil je kwijt waarom je zoveel van haar houdt? Surf dan naar vtm.be en post het berichtje speciaal voor je mama.

All You Need Is Love vanavond om 20.40 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: