Aki is een nieuw jong jazz collectief uit Antwerpen gevormd door Anke Verslype. Anke Verslype is zowel drummer als componiste en heeft altijd al muziek geschreven in alle soorten stijlen en genres, gaande van elektronische muziek tot bigband arrangementen. Ze studeerde af in juni 2020 aan het conservatorium van Antwerpen waar ze ook haar muzikanten leerde kennen. Nadat ze vooral drumde voor en bij andere bands (Fortress, Whilla Whisper, e.a.) komt Anke nu naar buiten met wat voor haar haar droomproject is. Met Aki werkt ze haar eigen muziek uit met verschillende mensen en bezettingen en probeert ze zo telkens een nieuw verhaal naar buiten te brengen.

Voor de nieuwste EP ‘Niobe’ werkte Anke haar muziek uit samen met Marjolein Vernimmen - Harp (Young Belgian Strings, I Solisti del Vento, e.a.), Ruben De Maesschalck - Bas (Bombataz, Woolvs, e.a.), en Willem Heylen - Gitaar (Cinema Paradiso, Krankk, e.a.). Ze speelden in deze bezetting ook op Jazz Middelheim in september 2020.

Aan de basis van hun muziek staan ongecompliceerde, sobere melodieën waarvan de grenzen worden verlegd tijdens de improvisatie. Samen creëren ze een unieke sound die je laat meevoeren op een stroom van warmte en melancholie. Aki brengt beeldende jazz die je ongelooflijk nostalgisch kan maken en niet zomaar onberoerd laat. Ze laten een midden tussen filmische landschappen, jazz en minimalisme.

Lang geleden is de single die voorafgaat op de EP Niobe die in maart wordt uitgebracht.

Met “lang geleden” wordt de gedachte van een droombeeld, een herinnering of een eerste ontmoeting opgeroepen: iets van vroeger, iets dat al gebeurd is en een zeker stemming achterlaat. Het is een soort roes of waas die wordt weergegeven in de muziek.
De intro met de harp op de voorgrond brengt je naar een andere plek. Het neemt je mee naar een wereld waar herinneringen, dromen en beelden voorbij flitsen.
De improvisatie staat centraal in de stukken van Aki. De melodie moet kunnen ontstaan, maar ook verder kunnen voortleven. Na het thema komt het dan ook niet tot een grote uitbarsting. Wanneer de gitaar met de melodie binnenkomt, is deze zowel lieflijk als spannend, de melodie is hier de uitbarsting van het lied. Daarna komen we in een in een langere outro waarin de collectieve improvisatie het terug overneemt en waarin vooral de gitaar op de voorgrond melodieus blijft verder zweven terwijl de drum danst en speelt rond de gitaarlijnen.

In ‘lang geleden’ verlangen we naar vroeger, kijken we om en gaan we ook even terug naar onze eigen herinneringen.

Het artwork werd gemaakt door Soetkin Verslype (tevens de zus van Anke). De animatie voor de singel lang geleden werd door Olivier De Groelard gemaakt.

De schilderijen die Soetkin Verslype maakt, hebben een duidelijke sfeer en typische stijl die heel goed past bij de muziek van Aki. Voor deze EP maakte ze een volledig nieuw werk. In de muziekvideo wordt het artwork omgetoverd tot een levend flatgebouw. De animatie op de video toont het desolate gevoel dat je soms kan hebben in een grootstad. Er gaat een volledige dag voorbij zonder dat er iets noemenswaardig gebeurd of veranderd. Iedereen leeft in zijn of haar eigen ritme, met zijn of haar eigen dromen.

Luister HIER naar de single.

  • All music by Anke Verslype / Aki
  • Willem Heylen: Guitar
  • Marjolein Vernimmen: Harp
  • Ruben De Maesschalck: Bass
  • Anke Verslype: Drums
  • Recorded by Manou Maerten @ Bijlokestudio
  • Mixed by Manou Maerten @ Durbuy Music
  • Mastered by Jonas Everaert @ Dunk!Studios

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over