Goele Bormans
© Goele Bormans

Drie mannen met elk hun eigen leven, komen één keer per week samen om zich 45 minuten lang te laten gaan. Geen werk, geen vrouw, geen stress, kortom een momentje om alles rondom zich even te vergeten. Michel (Bart van Avermaet) en Pierre (Bert Cosemans) spelen al 30 jaar lang pingpong. Ze kennen elkaar door en door en vertellen alles aan elkaar, of ze denken dat toch. Pierre is getrouwd met Liliane en heeft twee kinderen. Hij is zo goed geweest zijn demente moeder in huis te halen, maar dat is alles behalve eenvoudig. Vooral Liliane heeft het er moeilijk mee. Ze is nogal afhankelijk van haar man en belt hem dan ook constant op om te vragen wat ze met zijn moeder moet doen. Pierre wordt er zo stilletjes aan een beetje gek van, zeker vandaag. Het is DE belangrijkste wedstrijd van zijn leven. Vandaag moeten ze winnen, anders degraderen ze naar een lagere klasse. Lagere klasse wilt dan weer zeggen; minder trainen. En dat zou betekenen dat hij meer tijd thuis moet doorbrengen met zijn vrouw, zijn kinderen en zijn dementerende moeder. Voor hem is het dus een zaak van levensbelang om in eerste divisie te blijven spelen. Michel is nogal onder den indruk van de dood van "Dikken Dirk" een andere pingpongspeler. 's Morgens is hij naar de begrafenis geweest en dat heeft iets bij hem doen 'klikken'. Hij is als de dood om te sterven in een korte broek en vraagt zich af of de pingpong het allemaal nog wel waard is. Hij is duidelijk van zijn melk want hij heeft nog nooit zo slecht gespeeld, of zit er meer achter?

Hun ploeg wordt vervolledigd met Steven (Bert Verbeke), ook wel "de Stijve" genoemd. De Stijve is een ietwat jongere kerel die nogal aan de stille kant is maar tafeltennist gelijk geen ander. Hij is de topper van de ploeg en wint altijd al zijn matchen. Pierre rekent dan ook op hem om de wedstrijd van vandaag tot een goed einde te brengen. Maar wat als Steven niet komt opdagen? Is hij gewoon te laat en komt hij nog? Of erger, laat hij hen in de steek? Pierre schiet in paniek als hij de spelvolgorde moet aanpassen, maar het zal toch niet anders kunnen. Terwijl Michel aan het spelen is komt de Stijve toch nog opdagen. Hij zit precies ook niet 100% in zijn vel. Langzaamaan opent hij zicht toch een beetje en vertelt dat hij iets heel stom gedaan heeft. Daar bovenop heeft hij ook nog eens problemen met zijn vriendin Lisa. Hij wilt niets liever dan naar huis gaan, maar onder lichte druk van Pierre besluit hij zijn ploegmakkers toch niet in de steek te laten. Hij wint zelf zijn eerste game!

De drie mannen hebben meer gemeen dan enkel tafeltennis, ze werken ook nog eens samen als taxichauffeurs. Maar ondanks hun twee gemeenschappelijke liefdes, zijn hun verlangens totaal anders. Pierre heeft last van de sleur en dus zijn gezin in zijn leven, Steven wilt zijn vriendin niet kwijt, al doen recente gebeurtenissen hem daar toch aan twijfelen en Michel, de eeuwige vrijgezel, voelt zich alleen. Ze willen allemaal iets anders, maar toch geven ze elkaar raad, maar misschien is die wel teveel op hun eigen gevoelens gebaseerd? Zullen de discussies en ruzies in hun hok, hun spel niet teveel beïnvloeden? Kunnen de drie mannen het halen? Of worden ze gedegradeerd? Allemaal vragen waar ik het antwoord al van weet, maar het jullie uiteraard niet ga verklappen.

Het stuk is een productie van Tableau nr. 1 en speelde drie dagen op rij in de zwarte zaal van het Fakkelteater. Het stuk wekte al direct veel interesse op want de drie dagen waren direct uitverkocht. Maar niet getreurd, het stuk gaat nog op tournee. Wees er wel snel bij! De volledige speellijst kan je vinden op: http://home.scarlet.be/~tsg68003/speellijst_april.html

De twee Bert's en Bart hebben in het Fakkelteater alvast een goede indruk nagelaten. Gevatte opmerkingen, dubbelzinnige woordspelingen en af en toe een knotsgek moment zorgen alvast voor een goede training van je lachspieren. Het theaterstuk van Simon Block wordt wereldwijd gespeeld, maar had bij Tableau nr. 1 zijn Nederlandstalige debuut. De regie werd verzorgd door Robert Siân. Wij hebben er alvast van genoten en hopen dat jullie ook kiezen voor een geslaagde avond en dus het stuk gaan bekijken!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: