AB sluit de zomervakantie traditiegetrouw af met haar twee legendarische en gratis festivals. Dit jaar strijken we van 22 tot 26 augustus opnieuw neer in Gare Maritime op de site Tour & Taxis. Van Boterhammen in de Stad mag je over de middag Nederlandstalig entertainment verwachten, terwijl Feeërieën elke avond een muzikaal smorgasbord serveert.

Boterhammen in de Stad

Flip Kowlier bijt op maandag de spits af met ‘September’: zijn nieuwste album vol West-Vlaamse klassiekers in wording. De Nederlandse singer-songwriter Maaike Ouboter ontroert op dinsdag met haar loepzuivere stem en pakkende lyrics. Woensdag kaapt Kapitein Winokio het podium, samen met zijn matrozen en Mevrouw de Poes. Wie de Kapitein al live zag, weet dat hij niet enkel kindjes, maar ook ouders aan het lachen brengt. Noorderbuur Lucky Fonz III zorgt op donderdag voor een portie humor en ontroering met zijn prachtige liedjes en eigenzinnige teksten. Vrijdag vieren we de laatste dag van ‘de Bookes’ met de Nederlandse rapper Typhoon , die z’n levenswijsheden zorgvuldig verpakt in groovy beats.

Meer informatie op de Boterhammen in de Stad festivalpagina.

Feeërieën

Op maandagavond ontdek je meteen twee splinternieuwe muziekprojecten. ‘The End Of Infinity’ is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de IJslandse singer-songwriter/producer Jófríður Ákadóttir (JFDR), de Britse zanger/componist Kieran Brunt en de Belgische cellist/componist Benjamin Glorieux. Ze verzoenen klassiek en electronica alsof ze altijd al bij elkaar hoorden. Nog op maandag: Naima Joris plays Daniel Johnston : een pakkend eerbetoon aan deze muzikale outsider. Haar versies behoren tot de beste Johnston-interpretaties ooit.

Feeërieën zet dit jaar het Antwerpse label Rotkat Records in de kijker. Hoort daarbij: Abel Ghekiere, die op dinsdagavond een van de mooiste Belgische albums uit 2021 presenteert: ‘Voor het verdwijnt, en daarna’. En daarna ... steelt wereldster Eddie Chacon na 30 jaar radiostilte opnieuw de show met zijn liefdevolle soul.

Woensdag is het de beurt aan Nyati Mayi & The Astral Synth Transmitters: een Congolees/Belgisch bruisend vat vol free form music met echo’s van nineties hiphop, folk, dub, Fela Kuti en Sun Ra. Bovendien zakt Mulatu Astatke-zielsverwant en levende legende Hailu Mergia af naar Feeërieën! De inmiddels 76-jarige toetsenist en accordeonist is een pionier van de Ethiopische jazz-funk. Kortom: het belooft een legendarische avond te worden.

Op donderdag neemt Brik Tu-Tok je mee op een rollercoasterrit doorheen een bevreemdend parallel universum, waar geluiden tot leven worden gewekt met cassettes, huishoudelijke prullaria en geknutselde objecten. Nadien belooft Voetvolk/Liesbeth Gruwez met ‘Into The Open’ een onvergetelijke dance meets concert-ervaring.

Vrijdagavond is ‘t feest. On The Corner Records presenteert een avond vol afro house, kuduro en lingala. De Keniaanse percussionist Alai K mixt Berlin underground futurism met traditionele Oost-Afrikaanse ritmes tot een dansbaar geheel. Guedra Guedra doet hetzelfde met Afrikaanse folkritmes en bassline-heavy electronic pulse. De Keniaanse dj/producer Coco Em sluit af met een cocktail van afro house, kuduro, lingala, hiphop en amapiano.

Meer informatie op de Feeërieën festivalpagina.

AB zomerterras

Dit jaar krijgen zomerfestivals Boterhammen in de Stad en Feeërieën een extra dimensie met de komst van het AB zomerterras: een programma vol randanimatie en coole workshops. Het programma zorgt voor extra verbinding met jongeren en de buurt en wordt later bekendgemaakt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: