Peter Minnebo

Heb je het al gehoord? AB wordt 40 in september, ofte #AB40#trots#vernieuwend. AB zal druisen van gefeest en kirren van contentement. 40 jaar muziek, daar valt veel over te zeggen. Vinkjes zetten dus, vanaf september 2019 tot juni 2020. De muziekpers mocht alvast ééntje afvinken op 5 september, op de AB 40 pressparty, waar het AB jubileum in de kijker werd gezet.

Een verjaardag, waarbij de organisatie niet alleen achteruit wil kijken, maar ook wil vernieuwen met andere manieren van programmeren. Nieuwe futurische targets: van Brussel een betere plek maken voor een divers publiek, samenwerken met onverwachte partners. “We willen Brussel meer kruiden geven”, aldus Dirk De Clippeleir (Algemeen directeur).

Op het podium van de AB club zette Zwangere Guy zich comfortabel en relaxed in een witte zetel om zijn roots in de AB toe te lichten. “Ik kwam hier voor het eerst kijken naar een concert van Starflam in 2004. Ik ging hier aan de slag als afwasser en barman. In de keuken mocht ik niet blijven staan, want ik at alles op! (lacht). Ik voel mij hier thuis, later wil ik graag directeur van de AB worden, maar eerst nog 10 jaar iets anders doen. AB is voor mij de moeder die ik niet altijd had, ik voel mij hier direct thuis. Ik heb veel respect voor de mensen die er werken, van Madame Pipi tot de security”.

Bereid je voor op een feestseizoen met een verjaardagsprogramma om duimen en vingers bij af te likken! Artistiek directeur Kurt Overbergh stelde het integrale programma voor. “Het wordt een sterk najaar met grote bands. Het is tevens de eerste keer dat we concerten gaan organiseren op de Anspachlachlaan, die er nu veel aantrekkelijker uitziet. Tijdens het openings feestweekend staan het toonaangevende DEWEE (2ManyDjs) aan het roer.

Voor de eerste keer komt de Church of Sound naar België, zeg maar de nieuwe Londense hot spot die jazz naar kerken brengt. Whispering Sons, is een groep waar we niet omheen kunnen”.De releaseshow in de AB Club was op voorhand uitverkocht en zowat alle shows die nadien volgden, was telkens full house. “Verder zetten we in op duurzaam programmeren, over een lange tijd samenwerken met een welbepaalde artiest”.

Brussel houdt zowaar een nieuw tweedaags showcase festival, FiftyFifty Lab, boven de doopvont. Uniek zowaar omdat de line up gecureerd wordt door een twintigtal toonaangevende Europese festivals waaronder Primavera Sound (es), Dour (B), Best Kept Secret (Nl), Øyafestivalen (No), Dekmantel (Nl) en ons eigenste BRDCST-festival.

“Graag koppelen we de muziek aan kunst met Roger Ballen, mentor van Die Antwoord. (Zuidafrikaanse rap). Hij kwam op visite in de AB en reageerde onmiddellijk dat hij Die Antwoord naar de AB wou laten komen. Zijn performance zal verbonden worden met kunst op het podium.”

AB blikt terug op zijn eigen geschiedenis! En dat middels een unieke theaterproduktie volgens een beproefd recept. Wie beter dan Belpop Bonanza – ofte Belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit – kunnen hun liefde voor de Belgische popmuziek in woord en daad botvieren? U mag u zich verheugen op royale dosissen anekdotiek met de nodige humor, geluidsfragmenten en onbekende AB-weetjes uit haar rijke geschiedenis.

Gianni Marzo (musicus en researcher Canvas): “Het statige AB gebouw dateert van de 18e eeuw. In de oorlogsjaren een plek van weerstand, mensen werden er verstopt voor de Duitsers. Ooit werden er drink -en zangavonden georganiseerd, nadien internationale bands van Iggy Pop tot Zwangere Guy in het heden. AB zit altijd op het kruispunt van wat op dat moment gaande is in de muziek. In de jaren 50 Cutting Edge met avondvullende avonden, in jaren 70 kon je er de punk voelen, tijdens de 80’s het programmeren van wereldmuziek en nu een bijkomende focus op jazz.

Vanaf oktober trouwens een nieuwe reeks Belpop op Canvas met Elvis Costello, Lou Reed verhalen, afgespeeld en al dan niet geregisseerd in de AB.”

Nu de zomerfestivals gaan rusten, zet AB het muzikale feest verder!

Alle info: www.abconcerts.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Locatie: 
Brussel

Reservatie:

Meer over