Van 6 september t/m 9 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het betoverende Zuidpark te Gent.

Jazz in ’t Park viert dit jaar ook haar 25e verjaardag en daar hoort uiteraard een feestje bij! De jubileumeditie wordt op gepaste wijze gevierd met het kruim van de Belgische jazzmuzikanten en het publiek. De topaffiche wordt gesierd door verschillende, ronkende namen maar geeft ook opnieuw de nodige aandacht aan de nieuwe lichting Belgische jazzartiesten en -projecten. Trouw aan haar filosofie wil Jazz in ’t Park de bezoeker immers een geslaagde en gesmaakte combinatie bieden van gevestigde waarden en aanstormend talent… en dat sinds 1994! Hoofdzaak blijft immers de promotie van de Belgische jazz.

Het beproefde festivalconcept zit reeds in de festivalnaam vervat: Jazz in ’t Park. Het zegt alles en refereert naar openheid. Jazz gaat naar de mensen toe, in de open ruimte van het park, om ze op een onbevangen manier te interesseren, te ontroeren, te enthousiasmeren. Het park biedt de ruimte en gebruikt de openheid van de natuur en omliggende omgeving om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ook toevallige passanten of geïnteresseerde muziekliefhebbers stellen zich hier ‘open’ voor een muziekvorm die ze niet altijd kennen of hen op het eerste gezicht te moeilijk lijkt.

Het programma van deze feesteditie biedt opnieuw een staalkaart van wat de Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle (sub)genres. Zie programma lager en in bijlage. Voor het eerst werd een gastprogrammator gevraagd om een deel van de affiche samen te stellen. Voormalig journalist Karel Van Keymeulen is een notoir liefhebber van jazzmuziek en sinds de eerste editie een trouwe bezoeker van Jazz in ’t Park. Als kenner en jazzrecensent kreeg hij nu zelf de vraag van het festival om 4 bands te programmeren, en hij koos voor Gratitude Trio, AKA Moon, Celano/Badenhorst/Baggiani en Aleatoric. Voor die laatste vliegt saxofonist Robin Verheyen nog eens over uit New York om het enige Belgische concert te brengen waarop de gelijknamige CD Aleatoric wordt gespeeld.

Ook dit jaar werkt het festival samen met stadsbibliotheek De Krook. LOOPS, de klankinstallatie van muzikale duizendpoot en vaste festivalwaarde Bart Maris, krijgt tijdelijk onderdak in de Krook. De installatie wordt op maat van de ruimte gebouwd en verandert die in één groot geluidslandschap, met tientallen zorgvuldig verzamelde fragmenten. Bart experimenteert met analoge beeldloops gemaakt voor (oude) 8mm-projectoren. Samen met een batterij bandopnemers tovert hij de ruimte om in een zich steeds vernieuwend cyclisch landschap waarin hij op specifieke momenten zelf kan opduiken met zijn trompet, al dan niet met muzikanten die ook op Jazz in ’t Park concerteren.

Op zaterdag 8 september programmeert Jazz in ’t Park een library session in De Krook. Gents stadscomponist en pianist Fulco Ottervanger brengt een gastmuzikant mee voor een intiem improvisatieconcert ‘aan de trap van steen en wolken’bij de muziekafdeling. Na afloop is er een meet & greet voor de aanwezigen. Ook dit concert wordt gratis aangeboden. In de aanloop naar en ook tijdens het festival worden de concerterende artiesten sowieso onder de aandacht gebracht in de muziekafdeling van De Krook.

De feesteditie brengt meerdere primeurs. Voor het eerst kan er gloednieuw materiaal ontdekt worden van Donder, RVB Quartet, De Beren Gieren en Celano/Badenhorst/Baggiani. En Aleatoric speelt er zijn enige Belgische concert.

Het nieuwe campagnebeeld is een creatie van de Dienst Communicatie van de Stad Gent. De artistieke, sfeervolle en uitnodigende compilatie in rood en groen straalt volop een muzikale nazomer uit. Instrumenten en natuur worden één! De texturen in de illustraties visualiseren het groezelige, atypische van jazz, de schoonheid in de imperfectie. De speelse typografie doet op haar beurt denken aan noten op een toonladder.

De setting van Jazz in ’t Park wordt voor de 25e editie in een nieuw kleedje gestoken. Een moderne, ruime en duurzame stretchtent vervangt de typerende festivaltent die sinds de 1e editie het uitzicht van het festival bepaalde. Dit komt niet enkel ten goede aan de podiumzichtbaarheid en de geluidskwaliteit onder de overdekking maar biedt het publiek ook meer beschutting. En ook het sfeerlicht in de tent ondergaat een duurzame make-over.

De catering is voor de 2de keer in handen van Uitbureau Gent vzw, dat zich opnieuw engageert in een duurzaam en gevarieerd aanbod van lekkere dranken en etenswaren. Voor een snellere bediening is dit jaar een 2de bar voorzien en krijgt het festival er een gezellig retro terras bij. En dankzij zusterbedrijf Freetime, dat begeleide kinderactiviteiten op het festivalterrein organiseert, biedt het festival ook animatie aan jonge bezoekers waardoor de ouders optimaal kunnen genieten van de concerten.

De Stad Gent organiseert dit jaarlijks jazzfestival sedert 1994. Vanaf 2002 kreeg het stadsfestival er met het privé-initiatief Blue Note Festival/Gent Jazz Festival een grote broer bij. Maar elk speelt zijn rol en samen versterken ze wederzijds het Belgisch jazzlandschap door beurtelings aanstormende talenten te steunen of opmerkelijke projecten of producties in de kijker te zetten. Zo kan het dat de winnaar van Jong Jazztalent (georganiseerd door Gent Jazz Festival & Brouwerij Duvel Moortgat) ook op het podium van Jazz in ’t Park belandt. Meerdere Belgische bands speelden ook op beide festivals. Soms eerst op Jazz in ’t Park, soms eerst op Gent Jazz Festival. Denken we maar aan BLOW Trio, Manngold de Cobre, Steiger, Black Flower, STUFF., BRZZVLL, Bart Defoort Quintet, Too Noisy Fish, Schntzl…

Deze feesteditie wordt alvast mede mogelijk dankzij de gewaardeerde steun van North Sea Port, partner van Jazz in ’t Park. North Sea Port is trotse sponsor van cultuur! Want er is zo veel te ontdekken en zo veel te ervaren: cultuur is er door en voor iedereen. Cultuur brengt mensen samen en is onmisbaar in de maatschappij – net zoals bij een haven. North Sea Port wil dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving en wil in de omgeving een maatschappelijk draagvlak voor de verdere ontwikkeling van de haven creëren. Cultuur is een verbindende factor die ook terugkeert in de economische en culturele samenwerking die North Sea Port ondersteunt.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2018: zestien gratis concerten van donderdag 6 t/m zondag 9 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent. Programmaoverzicht in bijlage.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: