Vorig jaar geen Houza-Palooza en geen Supersonic Festival. Een jaar lang werd er hard gewerkt om deze 2 gerenommeerde Limburgse festivals te laten samensmelten tot één nieuw festivalconcept: HOME.

HOME zal op 11 en 12 juli plaatsvinden op een prachtige locatie: de voormalige mijnterril in Zwartberg (Genk). Gerangschikt rond een grote vijver zullen zes podia een aanbod bieden van elektronische dansmuziek. Voor de beleving willen de organisatoren niet voor bombast maar gezelligheid gaan. “We willen onze festivalgangers op alle vlakken kwaliteit bieden en hen een comfortabel, warm thuisgevoel bezorgen,” zeggen organisatoren Bjorn Swennen en Kris Vanhoyland.

Geschiedenis

Houza-Palooza kende in amper vijf jaar tijd een spectaculaire groei. Het bezoekersaantal steeg van 800 tot 18.000 bezoekers. Het Supersonic Festival vond twee maal plaats op het circuit van Zolder tijdens ‘24 Hours Of Zolder’ en piekte naar 15.000 bezoekers.

Karakter

“Met Supersonic zaten we met het probleem dat we niet naar twee volwaardige festivaldagen konden gaan omdat we verbonden waren aan de ‘24 Hours Of Zolder’. Bjorn zat met een wrang gevoel over de locatie: Houza-Palooza, op de grens tussen Bree en Kinrooi, was geografisch gezien niet het meest toegankelijke festival. De data van onze festivals vielen in 2013 bovendien samen en werden de koppen samen gestoken. We hebben verschillende pistes uitgedacht maar uiteindelijk hebben we besloten om met een totaal nieuw concept uit te pakken. Vorig jaar was de tijd nog niet rijp om de vooropgestelde kwaliteit aan onze bezoekers te garanderen. Het afgelopen jaar hebben we intensief gesleuteld aan ons nieuwe festival: HOME”.

11 en 12 juli

Na langdurig markt- & locatie-onderzoek is er geopteerd voor de stad Genk, gelegen in het hart van Limburg. We moesten dan nog op zoek naar een geschikt terrein en dat wordt nu onder andere geleverd door de provincie Limburg. Deze locatie staat garant voor een mooie samenwerking met de organisatie voor de komende jaren. De deputatie heeft op woensdag 30 april 2014, op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove, principieel het licht op groen gezet om het HOME te laten doorgaan op de terreinen van het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) in Genk (Zwartberg).

Mijnterril

De locatie spreekt tot de verbeelding: de historische mijnterril waakt over het prachtig, lager gelegen domein met centraal gelegen een grote vijver. “Het is een locatie met een uniek karakter,” zeggen de organisatoren. “Maar ook praktisch: alle voorzieningen zijn er. Verharde wegen, licht, elektriciteit, water, internetverbinding... We hebben uiteindelijk voor Genk gekozen om de centrale ligging. Het terrein is makkelijk bereikbaar met pendelbussen vanuit het station en met de auto via de autostrade.”

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove: “De provincie Limburg is bereid aan dit evenement te participeren door 10 hectare van het prachtige terrein gelegen aan de mijnterril van Zwartberg ter beschikking te stellen. Zo helpen we als provincie heel concreet de stad Genk. Samen met de stad Genk en de inrichter wil de provincie Limburg, in nauw overleg met de buurt, actief meewerken om dit festival qua veiligheid, milieu, duurzaamheid en preventie, vlot te laten verlopen. Ook zullen Genkse verenigingen, zeker uit de nabije omgeving, betrokken worden bij het gebeuren en de kans krijgen te participeren. Er komt een evaluatie na de 1ste editie, maar in principe kan dit terrein gedurende enkele jaren gebruikt worden totdat het PLOT de uitbreidingswerken aanvat.”

De mooie locatie en nauwe samenwerking met stad Genk staan garant voor een belovende toekomst. “Burgemeester Wim Dries en Schepen van evenementen Erik Gerits hebben het project ten volste ondersteunt. Zonder hun steun en de nauwe samenwerking met de overige betrokken diensten was deze realisatie niet mogelijk geweest”.

Forty Five – UKF - Majestic

Waar Houza-Palooza zich segmenteerde tot het alternatieve dancepubliek richtte Supersonic zijn pijlen op een iets commerciëlere doelgroep. Muzikaal wordt HOME een perfecte match dat beide doelgroepen zal aanspreken. We spreken dan ook van een Electronic Music Festival.

Op HOME zullen tijdens de 2 festivaldagen zes kwalitatieve podia rond de vijver gerangschikt worden. Die bieden een staalkaart van elektronische muziek. “We willen niet alleen dj’s maar ook live-acts programmeren. We werken samen met internationale labels en organisaties zoals UKF, Majestic en Unicode. Radiozender MNM wordt als partner gelinkt aan het hoofdpodium. Tevens is er ook een exclusieve samenwerking met o.a. Forty Five, de hoogst succesvolle underground danceclub in Hasselt, verbonden aan Muziekodroom.”

De line-up wordt later deze week bekend gemaakt. “Wij willen dat fans van techno, of drum & bass /dubstep, of harddance elk op hun eigen podium de hele dag door headliners & kwalitatieve artiesten meepikken. De line-up is een pareltje, die de programmatie van voorgaande edities van Houza-Palooza & Supersonic doet verbleken”.

Geen fantasiewereld

HOME wil weg van alle fantasie- en sprookjeswerelden die andere dancefestivals oproepen. “We willen dat de festivalganger bij ons thuiskomt. We willen dit oproepen door comfort te bieden. Mensen moeten een gevoel van vrijheid hebben. We gaan dit via heel wat elementen het festival laten insluipen. HOME is een concept waar kwaliteit & creativiteit voorop staan, een concept waar een vakantiegevoel wordt gecreëerd en bezoekers niet alleen kunnen horen maar ook zien en voelen. Gezien de grootte van het terrein zijn de mogelijkheden omvangrijk. Maar of het in de toekomst nu 15.000 of 30.000 bezoekers zullen zijn: alles zal in functie van de kwaliteit van het festival zijn”.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Home
Datum: 
11 en 12 juli 2014
Locatie: 
Mijnterril, Genk

Reservatie:

Meer over