Meer magie met minder energie. De kerstperiode bij Radio 2 start op woensdag 10 december en staat helemaal in het teken van de groene energie. Morgen geven de regio’s 1 kilometer energiezuinige kerstverlichting aan de 5 winnaars, één uit elke regio.

Van maandag 15 tot vrijdag 19 december gingen de regionale redacties van Radio 2 op zoek naar verenigingen, wijken, buurten, mensen of winkelstraten die flink willen besparen. Elke regio geeft 1 kilometer energiezuinige kerstverlichting weg. Wie het meest overtuigende verhaal indiende kon een stralende kerst verdienen en tot 70% op energie besparen.

Wie elk jaar de straat, de buurt, alle tuinen in de wijk, de chirolokalen, het rusthuis, de winkelstraat of de voetbalkantine met heel veel kleurrijke lampen, lichtslingers en flikkerlichtjes versiert kon misschien rekenen op de hulp van Radio 2 wil je helpen. Met veel sfeer en stijl, maar veel minder energie. Want Radio 2 zorgt voor LED-lichtjes. Wie zich kandidaat stelde maakte meteen ook kans op 1 jaar lang gratis energie.

Dit zijn de winnaars en hun verhaal:
In Antwerpen werd Paul Kimpe uit de Geuzenveldstraat in Schoten de winnaar van 1 km energiezuinige verlichting. Zijn buurtvereniging, het Wijkcomité Geuzenvelden was drie jaar geleden de kampioen in de provincie Antwerpen in het project ‘Klimaatwijken’: “onze wijk bespaarde toen niet minder dan 14 % energie. Het was dus een donkere kerst op straat (geen kerstverlichting in de voortuinen). Ondertussen zijn onze wijkbewoners gewend om zuinig en bewust met energie om te gaan. Om dan toch een beetje kleur, licht en sfeer in onze wijk te brengen, zou die kilometer energiezuinige kerstverlichting een mooi geschenk zijn voor al onze wijkbewoners!”

In Oost-Vlaanderen is Heidi Bovyn uit Lede de winnares van 1 kilometer energiezuinige kerstverlichting. Zij heeft het vanmiddag gehaald in de finalequiz in Middagpost Oost-Vlaanderen. Heidi wou de verlichting graag winnen voor het animatieteam van het rusthuis waar ze werkt. Het team organiseert heel veel, maar er is weinig budget om alles aan te kopen. Ze wil het team verrassen met de verlichting. Morgen dinsdag 23 december om 9 uur gaat Radio 2 Oost-Vlaanderen de kerstverlichting officieel overhandigen aan Heidi.

Radio 2 Vlaams-Brabant brengt morgen de energiezuinige kilometer kerst naar Luc De Man uit de Poelstraat in Lennik. Hun verhaal is wel erg bijzonder. De Poelstraat is sinds einde maart opengebroken voor werken van Aquafin en de andere nutsbedrijven: “De Poelstraat is een doodlopende straat, een omleiding is dus niet mogelijk, geen auto kan de straat meer in. De bewoners kunnen alleen nog te voet hun straat in of uit, met laarzen (wegens de modder) en met een zaklamp, want ook de straatverlichting is al maanden verwijderd en nog altijd niet vervangen. Dat belooft met de feestdagen voor de deur: het wordt een hele klus om onze gasten te ontvangen voor kerst- en oudejaarsavond. Met de kerstverlichting van Radio 2 kunnen we voor goedkope verlichting langs beide kanten van de straat zorgen (de straat is slechts 500m lang ).”

In Limburg haalde Sandra Heymans uit Dilsen-Stokkem het. De bewoners van de Mortelveldstraat in Elen hebben zelf voor een kerstboom gezorgd in hun straat, “de gemeente heeft daar de centjes niet voor. Maar buiten wat sierslingers hebben we alleen van die ouderwetse kerstverlichting. Energiezuinig kan je ze niet echt noemen. We zouden echt wel graag energiezuinigere verlichting willen.’ Radio 2 heeft hun wensen verhoord. Dankzij Radio 2 wordt de kerstboom uit Elen een energiezuinig lichtbaken in de duistere kerstnachten.

Radio 2 West-Vlaanderen schonk de kilometer kerstverlichting aan Nadine Denys en de mensen van het dorpje Proven bij Poperinge. Die kochten ooit vrij voordelig led-kerstverlichting voor de dorpskern, maar het bedrijf bij wie ze besteld hadden ging failliet en kon de lampjes niet meer leveren. Bij een ander bedrijf kostte de verlichting vier keer zo veel, waardoor ze veel minder konden aankopen. Dankzij Radio 2 West-Vlaanderen wordt het deze kerst toch nog gezellig kuieren in het dorpscentrum van Proven.

1 kilometer energiezuinige kerstverlichting dankzij de regionale redacties van Radio 2: de winnaars: overhandiging en reportages morgen op radio 2

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: