Tom Van Tongerloo
Hard Bass – The last formation

The best of Hard Bass – 10 Years in the dome

B2s vierde eerder dit jaar het tienjarige jubileum van hun meest succesvolle concept HARD BASS in de GelreDome te Arnhem. Met een legendarische affiche en een hoop gemengde gevoelens, is er een einde gekomen aan het meest toonaangevende indoor evenement. De organisatie stopt namelijk op het hoogtepunt, om zo plaats te maken voor een nieuw concept in 2020. Maar voor het zover is, kan er nog ten volle nagenoten worden met ‘The best of HARD BASS’. Deze legacy cd neemt ons mee naar 10 jaar in de dome.

Met de eerste zijde belanden we meteen in de beginjaren van HARD BASS, toen het concept zijn overstap maakte naar de GelreDome. De alom bekende Eternalize mocht de spits afbijten als anthem van 2012. Gevolgd door een resem aan hits uit de betere jaren. Maar de echte kaskrakers uit die tijd vinden we ongetwijfeld bij Live the Moment, The Sound of the Beast, Serenity, Gangsta, Sorrow en Strike. Slechts enkelen halen het een tweede keer op deze cd, met name Zatox, Tatanka, The Beholder en Max Enforcer. Zet de bassen maar wat lager, want hier wordt stevig door gebeukt.

De gouden jaren bevonden zich ergens rond 2013-2015, waar de tweede cd zijn intrede doet. Wederom een mix met het beste uit die tijd. Zowat elke artiest kwam er met een top schijf op de proppen. Denk hierbij maar aan Pandora van Code Black, Down Down van Noisecontrollers of de magisch stem van Malukah (Ft. Headhunterz) in Reignite. Rawstyle deed volop zijn intrede en daar plukken we heden ten dage nog de vruchten van, met pareltjes van o.a. Ran-D & E-Life Firestarter en E-Force Seven.

De derde zijde, met jaartallen 2016-2018, gaat van start met enkele melodische hits en zitten nog vers in het geheugen. Na een paar nummers van o.a. Noisecontrollers en Bass Modulators, neemt Hard Driver over met een ‘Welcome’ track. De toon naar het hardere geweld is gezet. De gekende grootmeesters, B-Front, E-Force, Frequencerz en Phuture Noize, hebben geen moeite om deze trend verder door te trekken. Enkele van hun bekendste tracks hier zijn The Paradox, Gods en de Anthem van 2017 Deepest Wave. Radical Redemption zorgde nog voor een Hard Bass tribute, naast de bekende Plata O Plomo van Gunz For Hire. Tot slot nog de Anthem uit 2018, Black Rain van Adaro, die hier zeker niet mag ontbreken.

Tenslotte belanden we bij de laatste zijde van dit album en tevens het laatste hoofdstuk van het legendarische concept HARD BASS. Een hoop nieuw materiaal, maar in de startblokken de anthem door niemand minder dan Noisecontrollers. Al zes keer stond hij op het podium van Hard Bass in de GelreDome, maar nooit produceerde hij de anthem. Voor deze laatste editie was hij dan ook de geknipte persoon voor deze job. Zo kwam de track ‘The Last Formation’ tot stand, die de geschiedenisboeken in zal gaan samen met deze memorabele editie. (TVT)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: