Kenny Vermeulen

In 2014 werd ik van mijn rock ’n roll sokken geblazen door Imelda May. Gisteren was het de beurt aan de man uit Oklahoma JD McPherson. Hij kwam naar de AB Club om er ondermeer zijn debuutalbum ‘Signs & Signifiers’ te brengen.

Het eerste wat mij opvalt is het rockabilly publiek. Ik lijk zo een Grease set binnengestapt. Vetkuiven links van mij, de sterkste concentratie jeans op jeans rondom mij en een pak stevige baarden. Op het podium JD McPherson, zelf in hemdje en jeans, met zijn band. Allen in een mooi 1950’s jasje. En toch kun je McPherson geen retro-boy noemen.

Van bij het eerste nummer ‘Abigail Blue’ zet hij de Club aan het shaken. JD schakelt met sprekend gemak over van echt R&B swingers, naar stevige rock ’n roll tot romantische ballads. McPherson ziet er uit als een automechanieker (zien alle rockabilly mannen er niet een beetje zo uit), maar was eigenlijk ooit leerkracht. Zijn inspiratie voor zijn rockabilly haalt hij uit zeer verrassende muziek. Zoals hij zelf ooit aan RollingStone vertelde:

"I love the way that some of that Nineties hip-hop stuff, especially the Raekwon and RZA stuff, is sort of meditative in a way, and has these really organic textures," McPherson says. "That's everything that I like about rhythm and blues and old music."

En net daarom is JD McPherson meer dan een retro-boy. Zijn songs lijken perfect geplaatst binnen 2015 zonder hun ’50’s vibe te verliezen. Naar het einde van het concert zet hij de tent helemaal in de fik met zijn tophits ‘North Side Gal’ en zijn cover ‘Your Love (All That I’m missing)’.

De muziek van McPherson is niet complex, maar dé perfecte dansmuziek voor een avondje swingen, de heupen loswiegen en kauwgomballen kauwen. JD staat met 1 cowboylaars in het verleden en eentje in het heden.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
JD McPherson
Datum: 
20 januari 2015
Locatie: 
AB Club
Meer over