'David Bowie 5. Brilliant Adventure' beschikbaar vanaf 26 november

Op 7 januari brengt Parlaphone Records/ISO Records het nog nooit eerder verschenen album 'TOY' uit, een dag voordat David Bowie 75 jaar zou geworden zijn. Daarnaast komt op 26 november ook 'DAVID BOWIE 5. BRILLIANT ADVENTURE (1992 – 2001)' uit, het vijfde deel van de bekende awardwinnende boxset-reeks die zijn carrière dekt vanaf 1969.

'TOY' - Release 7 januari -

De zaadjes voor 'TOY' werden voor het eerst geplant in 1999 tijdens het maken van een aflevering voor VH1 Storytellers. David wilde daar iets doen uit zijn pre-'Space Oddity'-periode, dus stofte hij na dertig jaar ‘Can’t Help Thinking About Me’ af. Begin 2000 stelden Bowie en Mark Plati een lijst samen met nummers die ze opnieuw wilden opnemen uit de periode 1964-1971. In de nasleep van David's triomfantelijke Glastonbury performance in 2000, doken Bowie en Mark Plati de studio in met bandleden Sterling Campbell, Gail Ann Dorsey, Earl Slick, Mike Garson, Holly Palmer en Emm Gryner voor de opname van 'TOY'.

Bowie was van plan om de muziek direct na opname te releasen, maar helaas stond het concept ‘surprise drop album’ toen nog in zijn kinderschoenen en was dit technisch niet mogelijk. Maar twintig jaar na de originele geplande releasedatum is het dan eindelijk zo ver.

Co-producer Mark Plati over het album: "Toy is like a moment in time captured in an amber of joy, fire and energy. It’s the sound of people happy to be playing music. David revisited and re-examined his work from decades prior through prisms of experience and fresh perspective - a parallel not lost on me as I now revisit it twenty years later. From time to time, he used to say ‘Mark, this is our album’ - I think because he knew I was so deeply in the trenches with him on that journey. I’m happy to finally be able to say it now belongs to all of us.”

Van 'TOY' zal er ook een special edition 3CD boxset en een 6x10" vinylbox verschijnen: de 'TOY (TOY: BOX)'. Bowie ontwierp de hoes van de plaat zelf met een kinderfoto van zichzelf. De box komt samen met een 16 pagina’s tellend full colour boek met eerder onuitgegeven foto's van Frank Ockenfels 3.

Vanaf vandaag is het nummer ‘You’ve Got A Habit Of Leaving’ alvast te beluisteren via streaming.

Beluister 'You've Got A Habit Of Leaving'
Tracklist

Op 26 november komt 'David Bowie 5. Brilliant Adventure (1992 – 2001)' uit, het meeste recente hoofdstuk van de bekroonde en veelgeprezen reeks boxsets die de volgende titels omvat: 'David Bowie 1. Five Years (1969 – 1973)', 'David Bowie 2. Who Can I Be Now? (1974 – 1976)', 'David Bowie 3. A New Career In A New Town (1977 – 1982)' en ten slotte 'David Bowie 4. Loving The Alien (1983-1988)'.

'David Bowie 5. Brilliant Adventure (1991 – 2001)' wordt uitgebracht als 11CD boxset, 18-delige vinyl boxset en als digitale download. Het is het vijfde deel in een carrière-overspannende reeks en is vernoemd naar de gelijknamige instrumentale track op koto (red. traditioneel japans snaarinstrument) op het 'Hours...' album.

Dit vijfde deel bevat nieuwe geremasterde versies die tot stand gekomen zijn met input van de originele producers. Er is muziek op terug te vinden van Bowie's meest experimentele albums, zoals 'Black Tie White Noise', 'The Buddha Of Subarbia', '1. Outside', 'Earthlin' en 'Hours...'. Daarnaast bevat de boxset ook het live album 'BBC Radio Theatre London, June 27, 2000' - dat twee dagen na zijn Glastonbury performance werd opgenomen in London en voor het eerst integraal verschijnt op vinyl - maar ook "RE:CALL 5" en het legendarische onuitgegeven album "TOY".

Bij de boxset hoort er ook een boek met niet eerder gepubliceerde foto’s van fotografen als Frank W. Ockenfels 3, Nick Knight, John Scarisbrick en Nina Terner. Ook zijn er memorabilia, technische notities over het album van producers/engineers Brian Eno, Nile Rodgers, Reeves Gabrels en Mark Plati en een interview met 'The Budda Of Suburbia' collaborator Erdal Kizilcay in opgenomen. De CD box-set bevat ook mini-reproducties van de vinylversies van de originele albums en de cds zullen goudkleurig zijn in plaats van zilver.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over